- Jaume Giró espera que l’entitat reguladora actuï davant el mercat monetari amb “precisió d’un rellotger i amb la cura d’un cirurgià” mentre hi hagi una alta inflació

query_builder 8 setembre 2022 19:34
event_note Nota de premsa
El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha reaccionat aquesta tarda a la decisió del Banc Central Europeu (BCE) d’augmentar en 0,75 punts bàsics el tipus d’interès de refinançament a la Unió Europea (UE), el que ha suposat que el preu del diner s’ha situat en el 1,25%. Es tracta de l’increment més gran realitzat per l’entitat reguladora europea i situa el tipus d’interès al nivell de l’any 2011. Precisament, el conseller Giró ha destacat la rellevància de la resolució del BCE, que demostra que el BCE està “fermament decidit a contenir la inflació i a recuperar el poder adquisitiu dels ciutadans”, per no arriscar-se a una contracció de l’economia.
Giró, en declaracions a mitjans, ha recordat que la pujada aprovada avui és la segona que s’ha produït darrerament, després del primer augment del juliol passat, i ha vaticinat que és previsible que els tipus d’interès continuïn escalant: “Hauríem d’estar preparats tots en cas que això passi”, ha reblat. Davant d’aquesta situació, el conseller ha assegurat que el principal repte és que, mentre la inflació es mantingui en nivells alts com els actuals, “cal esperar que el BCE actuï davant del mercat monetari amb la precisió d’un rellotger i amb la cura d’un cirurgià per poder afrontar aquest tipus d’interès, si no volem que molts països europeus entrin en recessió”.
Efecte econòmic “pervers” de la inflació
Jaume Giró ha parlat de les conseqüències d’una inflació desbocada, que “té un efecte econòmic pervers, que empobreix als ciutadans, les empreses i els Governs”. L’increment dels tipus d’interès “incrementa el preu del deute”. A més, el conseller ha indicat que cal tenir present la reducció dels estímuls monetaris que el BCE va començar a fer efectiva el juliol passat, el que significa que “aquesta retirada de la compra del deute sobirà farà que tots els estats europeus tinguin menys capacitat de finançar-se. Hi haurà menys liquiditat i d’altra banda, els crèdits es pagaran més cars”, el que suposa un risc clar de recessió.
Mesures energètiques
El responsable de les finances catalanes ha argumentat que en el cas d’Europa, a diferència dels Estats Units, un component molt elevat de la inflació ve donat per l’escalada dels preus de l’energia, degut a la guerra d’Ucraïna. Això vol dir que aquest augment dels tipus d’interès ha de venir acompanyat d’altres mesures en el sector energètic: “Si no ataquem seriosament i conjuntament des de tot Europa els preus del gas i del petroli serà impossible reduir la inflació”, perquè, precisament, entre un 50% i un 60% d’aquest augment de preus ve donat per la pujada del gas i l’electricitat. “Només apujant els tipus no podrem abaixar la inflació fins als nivells que preveu el BCE”, ha reblat el conseller.
1