Inauguració del CAT de Ripoll
  • El CAT de Ripoll és el quart Centre d’Acollida Turística que s’inaugura a Catalunya, després del de Teià, Vilajuïga i Sallent. Aquest equipament turístic transporta el visitant al temps del naixement medieval de Catalunya a través del mític Guifré el Pelós, alhora que descriu el ric patrimoni immaterial  del Ripollès, des de la llegenda de les quatre barres fins a les correries del comte Arnau per terres ripolleses. 
 
  • També al municipi de Ripoll, el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, realitza aquesta tarda la ruta turística “Cinc segles forjant Ripoll” una visita guiada ambientada al segle XVII que permet descobrir el Ripoll de l'època  que era un municipi pioner de la indústria del ferro. Amb l’objectiu de crear un producte de turisme industrial, la Direcció General de Turisme ha destinat més de 31.000 euros a la senyalització d’aquesta ruta, acció que s’emmarca en el Pla de Dinamització del Producte Turístic Industrial i de la Innovació Tecnològica de Catalunya.
 
El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, acompanyat de l’alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, ha inaugurat avui el Centre d’Acollida Turística (CAT) de Ripoll,  dedicat a la figura de Guifré el Pilós i que s’ubica a la zona d'equipaments de Can Guetes d’aquesta localitat. El CAT de Ripoll és el quart Centre d’Acollida Turística que s’inaugura a Catalunya, després del de Teià, Vilajuïga i Sallent.

Aquest equipament turístic transporta el visitant al temps del naixement medieval de Catalunya a través del mític Guifré el Pelós, comte de Barcelona, artífex de la repoblació de la Catalunya Vella.. El CAT descriu el ric patrimoni immaterial del ripollès, des de la llegenda de les quatre barres fins a les correries del comte Arnau per terres ripolleses. En el marc de la inauguració, el conseller Josep Huguet ha assenyalat que amb l’obertura d’aquest nou CAT s’exemplifica “l’aposta que fa el Departament per unes polítiques de promoció turística que fomenten la modernitat, la competitivitat i la sostenibilitat”

Un cop en funcionament, el CAT de Ripoll oferirà els serveis propis dels Centres d'Acollida Turística i que són els d'atenció i d’informació turística presencial i telemàtica, els serveis convencionals, bar i espai de degustació de productes de la terra i de proximitat, i una botiga especialitzada en la venda de records, regals i artesania relacionada amb la temàtica del CAT. Però, a més a més, el  CAT de Ripoll s'emplaça al costat de l'inici de la Ruta del Ferro de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses, i per això el visitant hi trobarà també informació complerta sobre les vies verdes i servei de lloguer de bicicletes.

El nou equipament turístic compta també amb un projecte museogràfic que se centra en les figures del Comte Guifré el Pilós, l'Abat Oliba i el Papa Gerbert. Serà una manera d'introduir-se en la història medieval de la comarca i del país per després complementar-ho amb les visites als elements patrimonials i museístics de l'entorn.
La creació de la Xarxa de Centres d’Acollida Turística de Catalunya és una de les accions més destacades del Pla Estratègic de Turisme a Catalunya 2005-2010. El desplegament de la xarxa es farà entre el 2007 i el 2011 i comporta una inversió total de 10 milions d’euros. El Departament d’Innovació Universitats i Empresa fa temps que treballa per sumar nous elements a l’oferta turística de Catalunya, amb la xarxa de CAT, i concretament amb el de Ripoll, en la seva aposta per posicionar Catalunya com a destinació cultural, reforçar la identitat, desestacionalitzar el turisme i reequilibrar i valoritzar el territori.
 
 “Cinc segles forjant Ripoll: producte de turisme industrial
 
També al municipi de Ripoll, el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, realitza aquesta tarda la ruta turística “Cinc segles forjant Ripoll”, una visita guiada ambientada al segle XVII on acompanyats de Fra Benet, monjo almoiner del monestir, permet descobrir el Ripoll de l'època i dóna a conèixer la Farga Palau, una de les últimes relíquies d’una indústria històrica: la farga catalana, que va tenir un paper crucial en el desenvolupament industrial de la forja del ferro durant els segles XVII i XVIII.
 
Aquesta visita guiada permet participar de forma directa al llarg del recorregut i descobrir els elements arquitectònics i històrics de la vila: els carrerons, el mercat, les muralles, els ponts... que parlen de l’època en què Ripoll fou centre cultural dels inicis de la Catalunya naixent. També es visita la Farga Palau, mostra d’una de les activitats econòmiques més importants de la vila que van convertir el municipi de Ripoll en un centre pioner de la indústria del ferro.
 
Amb l’objectiu d’impulsar i crear un producte de turisme industrial, el Departament, a través de la Direcció General de Turisme, ha destinat més de 31.000 euros a la senyalització d’aquesta ruta, una acció que s’emmarca en del Pla de Dinamització del Producte Turístic Industrial i de la Innovació Tecnològica de Catalunya. En aquest sentit aquesta actuació forma part de la creació del producte turístic d'aquesta ruta que explica una altra història sobre el monestir de Ripoll, basada en el seu paper de domini sobre la indústria de la farga i la producció d'armes.
 
Una altra acció de senyalització feta a Ripoll que s’emmarca en aquest Pla és la col·locació d’una placa a l'entrada del municipi que visualitza la marca de "Turisme Industrial de Catalunya" i identifica el municipi amb aquest producte. Aquesta acció s’ha realitzat a tots els municipis de la XATIC. D’altra banda, el Departament va impulsar, a més, la realització a Ripoll d’un curs amb la Universitat de Girona sobre el desenvolupament de productes de turisme industrial. En aquest sentit s’ha editat un DVD que explica la indústria de la farga i la seva presència al Ripollès que inclou una agenda dels principals atractius turístics de Ripoll.