• El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha presentat avui la guia de turisme cultural “Santuaris de Catalunya, una geografia de llocs sagrats que recull cinquanta quatre santuaris catalans, des dels grans santuaris de Montserrat o de Núria, als santuaris més modestos com el de la Mare de Déu de les Sogues o bé el de Montgarri, tots ells amb el denominador comú de la seva localització geogràfica excepcional i la seva significació religiosa i popular.
  • Aquesta guia sobre santuaris, és la setena  publicació d’una col·lecció de guies “GuiesTurístiques de Catalunya”,  que edita el Departament, relacionades amb la interpretació, en clau de turisme cultural, dels episodis, personatges i llocs emblemàtics   de la història del país.
 
 El Departament d’Innovació, Universitats i Empresa recull en una guia de turisme cultural els principals santuaris de Catalunya. El conseller d’Innovació Universitats i Empresa, Josep Huguet, acompanyat del director dels serveis territorials del Departament a Girona, David Mascort, ha presentat avui al Santuari de Montgrony la guia de turisme cultural “Santuaris de Catalunya, una geografia de llocs sagrats ” que recull cinquanta quatre santuaris catalans, des dels grans santuaris de Montserrat o de Núria, als santuaris més modestos com el de la Mare de Déu de les Sogues o bé el de Montgarri, tots ells amb el denominador comú de la seva localització geogràfica excepcional i la seva significació religiosa i popular.
 
Elssantuaris, de la mateixa manera que els castells, els gransmonestirs o les petites ermites de Catalunya configuren el perfilcaracterístic d’innombrables cims i serralades del país i esdevenenun dels elements més destacats de la geografia catalana, que sempre han atret la devoció popular i tota mena de pelegrins i viatgers. D’aquesta manera, pel seu valor turístic el Departament ha volgut recollir en una guia aquests llocs que criden l’atenció de manera especial per la seva ubicació en els indrets i paratges més bonics del país.
 
Aquesta guia sobre santuaris és la setena publicació d’una col·lecció de guies “Guies Turístiques de Catalunya”, que edita el Departament, relacionades amb la interpretació, en clau de turisme cultural, dels episodis, personatges i llocs emblemàtics de la història del país. Entres les publicacions editades es troben les guies “La Catalunya jueva: viatge per les terres d'Edom”,“Camins de l'Abat Oliba: viatge a la Catalunya de l'any 1000”, o bé laGuia dels escenaris de la guerra del Francès a Catalunya: commemoració del 200 aniversari de l'inici de la guerra (1808-2008)”.
 
La guia“Santuaris de Catalunya, una geografia de llocs sagrats”:

Amb l’objectiu de donar a conèixer i posar a l’abast dels catalans i de les persones que visiten Catalunya la diversitat de santuaris i llocs sagrats que hi ha a Catalunya, la guia  recull cinquanta quatre santuaris catalans, que comprèn des dels grans santuaris de Montserrat o de Núria, coneguts per tots els catalans i que atreuen centenars de milers de pelegrins i turistes cada any, fins als santuaris més modestos com el de la Mare de Déu de les Sogues, a l’Urgell, o bé el de Montgarri, a la Val d’Aran, entre molts altres santuaris.
 
Els santuaris que es presenten en aquesta guia s’organitzen per bisbats, enumerats per ordre alfabètic. O sigui, els bisbats històrics de Barcelona, Girona, Lleida, la Seu d’Urgell, Solsona, Tarragona, Tortosa i Vic, als quals cal afegir els nous bisbats de Sant Feliu de Llobregat i de Terrassa, resultat de la divisió recent de la diòcesi de Barcelona. De cada santuari descrit a la guia es fa una petita ressenya històrica i geogràfica, amb indicació del bisbat, la comarca i el municipi de pertinença, seguida de la informació pràctica habitual d’una guia turística: manera d’arribar al santuari, serveis disponibles i adreces i telèfons d’interès.
 
Els santuaris que es descriuen s’han popularitzat en general sota diferents advocacions de la devoció mariana i són un exemple d’aquella vinculació de geografia, grandesa tel·lúrica o paisatgística, punt de recolliment i centre d’aplec popular que en general els identifica.
 
Catalunya té més santuaris que els que ressenya la guia. S’ha realitzat, d’aquesta manera, una tria limitada que respon al fet que es donin les condicions mínimes que  facin assequible i confortable l’estada i les condicions de vida, com és ara el nombre i les condicions de les cel·les o habitacions que disposa el santuari, la facilitat d’accés, un període d’estada no limitat, etc. A part,  la guia , recull també característiques d’altres santuaris que, tot i no oferir totes les condicions anteriors de confort i facilitat d’accés, són punts de referència obligats per al coneixement del país i la seva cultura.
 
La Direcció General de Turisme ha editat 5.000 exemplars en català i 5.000 en castellà en format butxaca d’aquesta guia.  També es pot accedir a aquesta publicació, que ja es troba a la venda, a través d’aquest enllaç: http://www.gencat.cat/diue/serveis/publicacions/turisme/index.html
 
El Ripollès, terra de comtes i abats

A banda de la presentació, el conseller Josep Huguet ha visitat el  Santuari de Montgrony  que forma part  dels cinquanta quatre santuaris que es ressenyen a la guia.  A més el conseller ha visitat altres indrets relacionats amb la figura del Comte Arnau, com el Castell de Mataplana i el Museu del Comte Arnau a Gombrèn.
 
En aquest sentit, el Departament, a través de la Direcció general de Turisme, ha impulsat el Pla de Dinamització del Producte Turístic Terra de Comptes i Abats emmarcat en el Pla Estratègic de Turisme a Catalunya 2005-2010,  que pretén posar en valor, des d’una perspectiva turística sostenible, el patrimoni cultural i natural del Ripollès i els recursos tangibles i intangibles vinculat al concepte dels orígens de Catalunya.
Al Ripollès hi trobem la llegenda dels 9 Barons de la Fama i d’Otger Cataló que fan el seu jurament a Montgrony; el panteó de la casa comtal de Barcelona al Monestir de Ripoll; les figures extraordinàries del Comte Guifré el Pilòs, l’Abat Oliba, l’Abadessa Emma o el mite del Comte Arnau, lligat estretament al Monestir de Sant Joan de les Abadesses i a la Renaixença. El Pla té per objectiu convertir un conjunt d’històries, llegendes, notables monuments i paisatges colpidors, en una oferta turística competitiva i sostenible, capaç d’incidir de manera positiva en el desenvolupament local.
D’aquesta manera, el Departament ha destinat més de 1,3 milions d’euros, repartits en tres anualitats, per al desenvolupament del Pla de dinamització que consta de diferents actuacions:
  • El Centre d’Interpretació del Mite del Comte Arnau al palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses.
  • El Centre d'Interpretació del Monestir de Ripoll basat en figures cabdals dels orígens de Catalunya: Comte Guifré el Pilós i l'Abat Oliba.
  • Un Espai expositiu a Montgrony centrat en l'Otger Cataló i els 9 Barons de la Fama.
  • La creació de paquets turístics
  • Formació per a professionals del sector turístic
  • Accions de promoció de Terra de Comtes i Abats
  • Accions de sensibilització adreçades a la població local
 

1  

Fitxers adjunts

Fotografia del conseller Huguet durant la visita al Santuari de Montgrony

Fotografia del conseller Huguet durant la visita al Santuari de Montgrony
JPG | 1474