Cultura

La Setmana 2021

El Departament de Cultura participa activament en la Setmana del Llibre en Català

query_builder   9 setembre 2022 09:01

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura participa activament en la Setmana del Llibre en Català

  1. La consellera Garriga assistirà avui, a les 19 hores, a la inauguració de la 40a edició de La Setmana
  2. Un centenar de biblioteques públiques hi adquiriran novetats bibliogràfiques per un valor total de 48.500 euros 
  3. La Institució de les Lletres Catalanes i l’Institut Ramon Llull hi organitzen diverses activitats i hi tindran espais expositius


La Setmana de llibre en català 2021 (Autor: La Setmana)
La Setmana de llibre en català 2021 (Autor: La Setmana)
{"name":"2022/09/09/09/00/6a6deda2-e753-4b82-9992-6e77c937aa07.jpg","author":"La Setmana","type":"0","location":"0","weight":116937}

El Departament de Cultura es torna a bolcar en la Setmana del Llibre en Català, un dels esdeveniments culturals més importants del país, que enguany celebra la seva 40a edició des d’avui i fins al 18 de setembre al Moll de la Fusta de Barcelona. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, assistirà avui, a les 19 hores, a la inauguració de La Setmana, organitzada per l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i que enguany comptarà amb 259 expositors, 84 mòduls i més de 300 activitats, on es presentaran 150 llibres.

Enguany, 97 biblioteques públiques assistiran a La Setmana per adquirir les novetats bibliogràfiques que s’hi presentin. El 12 de setembre, jornada dedicada en exclusiva a les biblioteques, cada equipament comprarà llibres i altres documents per valor de 500 euros cadascun. L’import total que les biblioteques destinaran a les compres serà de 48.500 euros. La presència de les biblioteques públiques a la Setmana del Llibre en Català és possible gràcies a la col·laboració entre el Departament de Cultura, que finança un total de 97 biblioteques públiques d’arreu de Catalunya en el marc del programa de suport a les fires del llibre; la Diputació de Barcelona, a través de l’aportació de la Gerència del Servei de Biblioteques a 13 biblioteques, i a patrocinis privats adreçats a 4 biblioteques públiques més, procedents de la Fundació Antigues Caixes Catalanes – BBVA (FACC-BBVA) i Transloan. D’altra banda, el programa de suport a la presència de les biblioteques públiques a fires del llibre de la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques, incentiva durant tot l’any al sector editorial i a les més de 280 biblioteques públiques catalanes que participen en algunes de les fires del llibre del país.

En aquesta edició, les biblioteques de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació i de l’Ajuntament de Barcelona col·laboren i promouen les activitats següents:

-El passaport de recomanacions”. Es tracta d’una activitat adreçada als nens i nenes de 10 a 12 anys perquè interactuïn a les parades de llibres i seleccionin els llibres que més els agradin. Com a premi, obtindran el carnet de lector segellat i rebran una llibreta com a obsequi. L’objectiu de l’activitat és incorporar el públic infantil en les activitats de divulgació dels llibres en català i de les biblioteques públiques.

-“El joc de la tradició: llibres infantils d'ahir en les mediacions d'avui?”. Activitat professional consistent en una taula rodona, que tindrà lloc el dia 12 de setembre, Dia de la Biblioteca, que tracta la mediació literària a través dels clàssics. Es farà un recorregut per algunes editorials clàssiques de la literatura infantil catalana per reflexionar sobre la seva presència a les biblioteques. Tot seguit, es debatrà sobre la visibilitat d'aquestes editorials

D’altra banda, com ja és habitual, la Institució de les lletres Catalanes (ILC) ha preparat diverses activitats en el marc de la Setmana del Llibre en Català. La ILC hi tindrà un espai expositiu i interactiu de 28 plafons amb propostes diverses, informació i fotoreclams literaris. A més, hi organitzarà dues rutes literàries sobre Gabriel Ferrater, que entre els anys 1952 i 1963 va viure a la ciutat de Barcelona, on va escriure la seva obra poètica. L'itinerari proposa un recorregut pels indrets de Sarrià que freqüentava el poeta. Ha estat creat per la professora Maria Nunes, que també en farà el guiatge.

Una novetat d'enguany és el joc de preguntes i respostes literàries amb què els visitants de l'espai expositiu, amb els seus dispositius mòbils, podran comprovar quins són els seus coneixements amb qüestions sobre literatura catalana, personatges literaris i la mateixa ILC. #JocLletres

L'activitat central que organitza la ILC té a veure amb les commemoracions literàries i se celebrarà el dia 17 de setembre, a les 19 hores, a l'Escenari 1 de La Setmana. Sota el títol “L’Any de l’any: Ferrater o Fuster?”, en un escenari concebut com un ring, la ILC invoca els dos grans autors rememorats aquest 2022 per acabar decidint quin és el commemorat de l’any: Gabriel Ferrater o Joan Fuster. Durant una hora, s'oferirà un duel verbal en què el coneixement, l’enginy i l’amor a les paraules seran les úniques armes permeses. Anna Maria Villalonga, que actuarà com a àrbitre durant l'activitat, presentarà Clàudia Serra i Marina Porras, les dues contrincants que defensaran el seu autor amb tots els recursos de què seran capaces. Al final, el públic haurà de votar el guanyador.

Enguany, l'Institut Ramon Llull (IRL) i La Setmana del Llibre en Català tornen a sumar esforços per dur a terme la Llull Fellowship, una trobada amb representants d’editorials i agències literàries internacionals per potenciar el coneixement de la literatura i les novetats editorials en català. La Llull Fellowship ofereix a aquests professionals internacionals una agenda personalitzada de reunions de 30 minuts amb editors i agents catalans seleccionats d'acord amb els seus interessos. El programa també compta amb sessions d'introducció a la literatura catalana, una panoràmica del món editorial literari català, reunions informals amb escriptors, il·lustradors i traductors, i visites a llibreries emblemàtiques i a altres llocs culturals destacats.

Concretament, l’IRL convida 9 editors o agents internacionals centrats en la ficció literària i 9 editors o agents internacionals centrats en la literatura infantil i juvenil:

Ficció 


-Florian Welling - Wallstein Verlag (Alemanya) 

  1. Camila Berto - Companhia das Letras (Brasil) 
  2. Hazel Millar - Book*Hug Press (Canadà) 
  3. Petra Kavcic - Beletrina Academic Press (Eslovènia) 
  4. Madeline Jones - Algonquin Books (Estats Units) 
  5. James Tookey – Peirene Press (Regne Unit) 
  6. Alexia Caizzi - Giulio Einaudi Editore (Itàlia) 
  7. Lene Sandvold - Gyldendal Norsk Forlag (Noruega) 
  8. Ka Bradley- Penguin Press (Regne Unit) 


Literatura infantil i juvenil

  1. Manuel Rud – Limonero (Argentina) 
  2. Lina Chebaro – Thaqafa (Emirats Àrabs Units) 
  3. Karen Boss – Charlesbridge Publishing (Estats Units) 
  4. Lisa Toppi – Topipittori (Itàlia) 
  5. Monika Wróbel-Lutz – Tatarak (Polònia) 
  6. Vesna Milosevic - Data Status (Sèrbia) 
  7. Carina Diez Solari - Éditions La Joie de Lire (Suïssa) 
  8. Nazlican Saltan – Dogan Yayinlari (Turquia) 
  9. Ivan Fedechko – The Old Lion Publishing House (Ucraïna) 

D’altra banda, l’IRL també participarà a La Setmana amb un estand on es mostrarà una selecció de traduccions d'obres de literatura catalana a d'altres idiomes.

Finalment, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) forma part de la Comissió Organitzadora de la Setmana, on també participen editors, llibreters, biblioteques, distribuïdors i les publicacions periòdiques en català.



El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia