Salut

Comunicat sobre l'alerta per casos de verola del mico (Monkeypox)

Comunicat sobre l'alerta per casos de verola del mico (Monkeypox)

query_builder   9 setembre 2022 17:15

event_note Nota de premsa

Comunicat sobre l'alerta per casos de verola del mico (Monkeypox)

A data d’avui, s’han notificat un total de 2.889 casos de verola del mico a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC). D’aquests, de moment hi ha 2.042 casos confirmats.

La majoria dels casos confirmats són homes d’entre 20 i 60 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 2 de setembre 2022. Gairebé tots els casos han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema. Les lesions s’han localitzat en les àrees genital, perioral i/o perianal, i en la major part dels casos, també s’han presentat en altres localitzacions. Fins al moment, les complicacions greus que s’han descrit són la proctitis i l’afectació ocular, que en ocasions han requerit hospitalització i ja estan donats d'alta.

El mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte durant les relacions sexuals, majoritàriament i sovint en el context d’esdeveniments festius multitudinaris.

Fins el 8 de setembre, a Catalunya s’han administrat 2.838 dosis, sempre amb cita prèvia en diversos centres repartits territorialment per Catalunya. Des d’aquesta setmana les vacunes s’administren, majoritàriament, per via intradèrmica.

Des de Secretaria de Salut Pública, així com des de la Direcció General de Comunicació i Estratègia del Departament de Salut, estan treballant conjuntament amb diverses entitats comunitàries d’una manera constant i fluïda, amb una actitud d’escolta activa per conèixer les diferents inquietuds que puguin tenir amb la verola del mico (MPX), recollir-les i així poder-li donar una resposta conjunta a nivell comunicatiu, de prevenció i de sensibilització.

Seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’objectiu d’aquesta feina és conscienciar per donar a conèixer què és la verola del mico, com es contagia, quines són les vies de transmissió i el seu tractament.

Accions comunicatives dirigides a la ciutadania

El Departament de Salut ha dut a terme diferents accions comunicatives per informar a la ciutadania sobre la verola del mico (MPX) sobre els símptomes i vies de transmissió per prevenir els contagis. La difusió s’està fent a través d’aplicacions de cites, com Tinder o Grindr, on estan en marxa des del 14 de juny. I també a xarxes socials, tant a les del Departament de Salut com a les de les entitats comunitàries amb les quals s’està col·laborant. A més, s’ha distribuït material gràfic als hospitals on s’han identificat casos i a les entitats on es fa una tasca de promoció de la salut i de prevenció.👉🏻➕info alCanal Salut: https://canalsalut.gencat.cat/verola-mico


👉🏻 FAQs sobre la verola del mico (MPX)

Quant de temps triga una persona contagiada de verola del mico a tenir-ne simptomatologia? Per què la verola del mico es transmet durant les relacions sexuals? L’ús del preservatiu impedeix la transmissió del virus de la verola del mico durant la relació sexual? Aquestes i altres preguntes amb la seva resposta corresponent es troben recollides a l'apartat de Preguntes freqüents sobre la verola del mico de Canal Salut:

🔗https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/verola-mico/preguntes-frequents


Xarxes socials del Departament de Salut

👉🏻 Facebook: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=373557421614818&id=100068816906033

👉🏻 Twitter: https://twitter.com/salutcat/status/1556961510731268096

👉🏻 Telegram: https://t.me/salutcat/4426?single

👉🏻 Instagram: https://instagram.com/stories/salut_cat/2900445942127131419


Infografia amb la informació bàsica

👉🏻 Què és?

👉🏻 Quins són els símptomes?

👉🏻 Com es transmet?

👉🏻 Quin tractament té?

https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/V/verola-mico/infografia-verola-del-mico.pdf


També es pot consultar el document ‘Información general sobre las agrupaciones de casos de viruela de los monos (Monkeypox): preguntas más frecuentes’ elaborat pel Ministerio de Sanidad.

https://www.sanidad.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/alertaMonkeypox/docs/Informacion_a_la_ciudadania.pdf


👥📝 Webinars per a professionals sanitaris

Webinar Verola del mico – 27 de maig: https://youtu.be/jqv-CMcnaR8

Webinar Actualització Verola del mico – 28 de juny: https://youtu.be/IdzXd79bN2Q


Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia