Els Bombers de la Generalitat ha rescatat aquesta tarda dues persones amb hipotèrmia a l’estany Tort, al municipi de la Torre de Cabdella (Pallars Jussà). La meteorologia impedia volar l’helicòpter i s’ha sol·licitat la posada en marxa del telefèric de la Vall Fosca per accedir a les víctimes. Finalment, però, els pilots han pogut aprofitar una momentània millora de les condicions que ha permès el rescat i transport aeri.

A les 17.18h el responsable del refugi de la Colomina ha avisat els serveis d’emergències sobre la presència, a l’estany Tort, de dues persones amb problemes de salut i possibles hipotèrmies severes.

Immediatament, el Grup d’Actuacions Especials (GRAE Muntanya) de La Seu d’Urgell i la metgessa especialitzada en rescats s’han dirigit cap allà amb helicòpter, amb el suport terrestre d’una altra dotació GRAE i dues de bombers voluntaris de La Pobla de Segur. Al dispositiu s’hi ha sumat una segona dotació aèria de GRAE provinent de Cerdanyola. Un cop les naus ha arribat a l’indret s’ha constatat, però, que la pluja i la boira impedien el vol per la zona.

Així, l’helicòpter ha descarregat el personal GRAE i mèdic a l’embassament de Sallente, on també hi han arribat, per terra, els bombers de La Pobla i la dotació terrestre de GRAE; i s’ha sol·licitat la posada en marxa del telefèric que cobreix gairebé 500 metres de desnivell fins el refugi i que, a aquella hora, ja havia finalitzat el servei diari.

Des del telefèric, que ascendeix fins 2.200 metres, els efectius han caminat 45 minuts fins a l’indret on s’estaven les víctimes. El rescat per aire semblava impossible i, per terra, inviable: els efectius duien material d’acampada per acompanyar les víctimes durant la nit i fins la millora de les condicions meteorològiques. Mentrestant, però, el pilot d’un dels helicòpters de rescat ha considerat que s’obria una treva suficient en les condicions adverses de pluja i boira i ha pogut descendir fins a l’estany Tort.

Així, i de manera molt ràpida, (l’helicòpter ni tan sols ha tocat terra, sinó que ha fet una maniobra estacionària que permet un enlairament més ràpid), els efectius de rescats i la metgessa han preparat els ferits per a l’evacuació i, un cop a l’helicòpter, se’ls han dispensat unes primeres atencions i se’ls ha proporcionat calor.

Els dos ferits han estat traslladats a l’Hospital Comarcal del Pallars, on, informa el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), han estat avaluats per si requerien un segon trasllat en funció de la seva gravetat. Finalment s’ha diagnosticat la dona amb hipotèrmia moderada i l’home amb hipotèrmia lleu, i han rebut allà l’atenció necessària.

Els dos helicòpters mobilitzats han tornat a l’estany Tort a recollir el personal i el material de rescat, mentre que els efectius que havien arribat a lloc per terra han fet servir de nou el telefèric per baixar fins el lloc on havien estacionat els vehicles.

Els efectius del GRAE recorden que a finals d’estiu és quan més casos d’hipotèrmia a la muntanya hi ha perquè és fàcil que s’hi donin canvis bruscos de temps. Quan planifiquem una sortida, cal tenir en compte aquesta circumstància i equipar-nos amb roba que ens pugui protegir del vent, l’aigua i el fred; a més de seguir els consells habituals: preveure bé la ruta, tenir present la previsió meteorològica (i, si és dolenta, deixar la sortida per a més endavant) i dur sempre alguna cosa de menjar, el mòbil ben carregat, una manta tèrmica i un frontal. Cal recordar, també, que als refugis de muntanya sempre hi ha aixopluc, fins i tot si l’establiment està fora de temporada, i que en alguns d’ells hi ha emissores per comunicar-se amb els serveis d’emergències.

Cerdanyola del Vallès, 13 de setembre del 2022

22.00 hores