Drets Socials

La consellera reunida amb ciutadanes ucraïneses allotjades a l'alberg de Barcelona

Un total de 439.428 infants i joves participen a les activitats de lleure educatiu durant aquest estiu

query_builder   14 setembre 2022 12:31

event_note Nota de premsa

Un total de 439.428 infants i joves participen a les activitats de lleure educatiu durant aquest estiu

Violant Cervera destaca la incorporació de l’educació emocional en les activitats, l’increment de beques per a famílies vulnerables fins els 1,4 M d’euros i els nous ajuts per a la diversitat funcional

La consellera ha explicat que 1.618 persones ucraïneses han estat acollides als albergs de la Xanascat des de l’inici de l’emergència

La consellera durant la roda de premsa{"name":"2022/09/14/12/22/e5c04ca5-e008-480d-8caa-986b899189ea.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":1778968}

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha donat a conèixer en roda de premsa les dades del balanç del lleure educatiu d’estiu d’aquest 2022, que enguany sumen 439.428 infants i joves participants d’aquestes activitats. Una xifra que segons assegura Cervera, “certifica un any més el seu èxit, i que consolida la participació anual del lleure educatiu d’estiu per sobre dels 430.000 infants i joves a Catalunya”.

D’aquestes 439.428 persones que han participat en aquestes activitats, hi ha dirigents (51.173), persones de suport (4.639) i joves inscrits (383.616), que majoritàriament han fet casals de vacances (76%). La resta d’activitats es reparteixen entre les colònies (15%), les acampades (6%), les rutes (2%) i els camps de treball (menys de l’1%).

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha destacat la importància que tants joves hagin participat en activitats d’educació en el lleure, perquè “a través de la convivència i la relació amb l’entorn, contribueixen al creixement integral de la persona, a la transmissió de valors i a la cohesió social”. Així mateix, la consellera ha posat de relleu que diferents estudis indiquen els beneficis per a la salut mental dels infants i joves el fet de poder-se relacionar en entorns d'educació en el lleure on s’estableixen lligams d’amistat i companyia, sobretot en el context d’aïllament previ provocat pels confinaments i la pandèmia.

En total, el departament de Drets Socials ha registrat aquest estiu 7.818 activitats de lleure educatiu, que han estat notificades per les entitats organitzadores de les activitats: entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de pares i mares, empreses i institucions.

Entre els joves i infants que han participat a les activitats d’educació en el lleure s’inclouen els que ho han fet per primera vegada, els que majoritàriament s’hi han apuntat de manera puntual a l’estiu i els que participen en centres d’esplai o agrupaments escoltes durant tot l’any i que han culminat les seves tasques educatives amb una activitat a l’estiu.


Increment de participants a les colònies als albergs Xanascat

Durant la roda de premsa a l’alberg de Barcelona també s’ha donat a conèixer la participació concreta a les colònies de ‘L’estiu és teu!’ organitzades per l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) als albergs de la Xanascat, i que aquest estiu han arribat a la seva 28a edició. Un total de 3.070 infants, adolescents i joves de 5 a 16 anys han participat en estades de música, idiomes, esports, astronomia, enginy, circ, cinema, excursionisme, fotografia, art, natura o dansa i emocions. Aquesta xifra representa un increment de 685 participants en comparació a l’edició anterior de 2021.

Per albergs de la xarxa pública Xanascat, el que més participants ha rebut ha estat el de Coma-ruga (676), seguit pels de L’Escala (596), Deltebre (406), La Molina (256), L’Espluga de Francolí (195), Planoles (164), Móra la Nova (101), Núria (76), la Vall d’en Bas (55), Vic (37) i Tremp (33).

Com a novetat, l’ACJ ha ofert aquest estiu estades integrades a 70 infants i joves ucraïnesos d’entre 5 i 17 anys per garantir que els desplaçats a Catalunya per la guerra a Ucraïna poguessin participar de manera inclusiva de les activitats de lleure educatiu. Aquestes estades -que s’han dut a terme a Coma-ruga, Deltebre, La Molina i L’Escala- han estat becades al 100% amb un cost de 31.228€, tal com s’ha detallat durant el balanç d’aquest matí.


La consellera reunida amb ciutadanes ucraïneses allotjades a l'alberg de Barcelona {"name":"2022/09/14/12/24/cfeba7af-b181-4f80-93b9-d28900f12826.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":2975868}

1.618 persones ucraïneses acollides als albergs de la Xanascat

Pel que fa als refugiats/des procedents d’Ucraïna, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha detallat que actualment, als albergs de la Xanascat hi ha un total de 136 persones ucraïneses que hi pernocten (són els albergs de Barcelona, Vic, Manresa, Masnou i Lleida).

Des de l’inici de l’emergència, la suma de pernoctacions d’aquest col·lectiu a la Xanascat és de 1.618.

En el decurs de la visita a l’alberg, la consellera ha mantingut una breu trobada amb algunes de les 29 persones ucraïneses que estan allotjades en aquest equipament de la Xanascat. L’han acompanyat el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra; el director general de Joventut, Àlex Sastre, i la directora general de l'Agència Catalana de la Joventut, Núria Ramon.


L’educació emocional a ‘L’estiu és teu!’

Una de les altres novetats a les colònies de ‘L’estiu és teu!’ ha estat la introducció de l’educació emocional com a eix transversal a les activitats. Després de formar fins a 50 monitors/es, es va adaptar la programació d’algunes estades de colònies per tal de treballar la consciència emocional amb els nois i noies participants.

Concretament, es van fer jocs i dinàmiques per conèixer què és una emoció i quines són les emocions bàsiques a les estades d’idiomes que es van fer a l’alberg de Vic (37 participants) i a les estades de ciència i enginy a l’alberg de Cabrera de Mar (22 participants).

La consellera de Drets Socials ha explicat que “després de dos anys de pandèmia hem cregut que calia incorporar l’eix transversal d’educació emocional progressivament a les activitats de la Xanascat i fer-ho amb mirada de futur”. Violant Cervera ha afegit que “el projecte té la voluntat de dissenyar i desenvolupar bones pràctiques en la detecció, expressió, validació i autoregulació de les emocions, tant a nivell individual com a nivell grupal, de col·lectivitat de les persones usuàries de la Xanascat”.


Més recursos per garantir l’accés equitatiu al lleure

Per a promoure l’accés dels infants i joves de famílies vulnerables a les activitats del lleure educatiu, la consellera Cervera ha recordat que el Departament de Drets Socials ha incrementat el pressupost per aquest estiu 2022 fins a 1,4 milions d’euros en beques, 250.000 euros més que en l’edició passada.

D’aquesta partida, 850.000 euros s’aporten directament a les principals federacions d’entitats d’educació en el lleure per a impulsar beques per a infants i joves en situació de risc social perquè gaudeixin de colònies i activitats d’estiu. Aquestes beques han beneficiat més de 52.000 infants i joves des del 2014, de les quals 7.724 corresponen a l’estiu passat. 

A més a més, el Departament també inverteix una partida per a beques de 550.000 euros al programa propi de ‘L’estiu és teu!’, que majoritàriament cobreixen el 90% del cost de l’estada a famílies amb situació de vulnerabilitat social. Un total de 8.274 famílies s’han beneficiat d’aquests ajuts des del 2014, de les quals 1.127 corresponen a aquest estiu.

A aquestes beques, cal afegir els ajuts a les famílies nombroses, monoparentals i acollidores amb una quantia equivalent al 10% del preu de les colònies de “L’estiu és teu!”, un ajut que ha beneficiat 16.050 famílies des de la implantació d’aquesta mesura el 2008.

Per la consellera, totes aquestes xifres que el Departament de Drets Socials ha reservat per a ajuts i beques per a famílies vulnerables aquest 2022 demostra que “des del Govern hem treballat i seguim compromesos perquè cap infant es quedi sense gaudir de les activitats de lleure a l’estiu”.


Nous ajuts per a la diversitat funcional

Pel que fa a l’àmbit dels participants amb diversitat funcional, el Departament de Drets Socials va crear per aquest 2022 una nova línia d’ajuts finançada amb un total de 300.000 euros. Aquesta partida ha estat destinada a les entitats organitzadores de les activitats per tal que contractessin monitors/es que prestessin el seu suport als infants i joves amb dependència o discapacitat reconeguda.

El programa propi ‘L’estiu és teu!’ també ha destinat beques que garantissin que els participants amb dependència o discapacitat reconeguda disposessin de monitors i monitores en exclusiva per tal de poder participar de les diferents activitats. Gràcies a l’aportació de 524.489€ acumulada des del 2013, un total de 751 infants i adolescents amb aquesta circumstància han pogut participar al programa amb l’ajut de fins a 643 persones de suport.

Aquest estiu 2022, un total de 163 participants amb diversitat funcional s’han beneficiat d’aquesta mesura gràcies al suport de 126 monitors i monitores de suport específic, segons s’ha detallat en la roda de premsa d’aquest matí.


Un estiu amb afectacions per episodis climatològics

Finalment, la consellera ha explicat que aquest estiu, algunes de les activitats s’han vist afectades per les elevades temperatures i el greu risc d’incendi. Aquests episodis climatològics han provocat que, des del 14 de juliol de 2022 i fins el 25 de juliol de 2022, s’hagin vist alterades diverses de les activitats sota el pla ALFA3. Són les següents:

  1. Desplaçaments obligatoris a nuclis habitats pels campaments, rutes i camps de treball afectats.
  2. Prohibició de sortides dels recintes de les instal·lacions i d’excursions per la natura, per les cases de colònies afectades.
  3. Impossibilitat de sortir de la població o desplaçar-se de nucli habitat a nucli habitat pels casals de vacances afectats

Podeu recuperar la roda de premsa aquí.

3  

Imatges

La consellera reunida amb ciutadanes ucraïneses allotjades a l'alberg de Barcelona (horitzontal)

La consellera reunida amb ciutadanes ucraïneses allotjades a l'alberg de Barcelona (horitzontal) 2879032

La consellera reunida amb ciutadanes ucraïneses allotjades a l'alberg de Barcelona (vertical)

La consellera reunida amb ciutadanes ucraïneses allotjades a l'alberg de Barcelona (vertical) 2975868

La consellera durant la roda de premsa

La consellera durant la roda de premsa 1778968

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia