Justícia, Drets i Memòria

.

Els Premis ADR Justícia reconeixen la justícia restaurativa i la resolució alternativa de conflictes en àmbits inèdits: memòria, presó i LGTBI+

query_builder   15 setembre 2022 11:14

event_note Nota de premsa

Els Premis ADR Justícia reconeixen la justícia restaurativa i la resolució alternativa de conflictes en àmbits inèdits: memòria, presó i LGTBI+

  1. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, lliurarà les distincions, que publica el DOGC

La tesi doctoral “La justícia restaurativa: una transformació ètica de la justícia penal tradicional”, d’Aida Rodríguez Giménez, ha guanyat el premi ADR Justícia que atorga el Departament de Justícia, per mitjà del Centre de Mediació de Catalunya. El treball ha estat premiat en la categoria A, que premia amb 6.000 euros la millor tesi i amb 3.000 euros el millor treball de recerca sobre mediació i altres ADR.

Els Premis ADR Justícia (alternative dispute resolution o resolució alternativa de conflictes) consten de quatre categories (A, B, C i D) que reconeixen, respectivament, les millors iniciatives teòriques, les millors experiències pràctiques, la millor publicació i la millor acció de difusió en mediació i resolució de conflictes. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, lliurarà els reconeixements el 20 de gener de 2023 al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), la vigília del Dia Europeu de la Mediació.

La tesi guanyadora descriu la justícia restaurativa com una pràctica centrada en el desenvolupament de processos d’intervenció social que aborden les necessitats de les víctimes i promouen la responsabilització dels ofensors. Aquests processos incentiven la participació de persones de la comunitat en un diàleg voluntari per reparar el dany que genera el delicte sobre la vida de les persones. L’estudi analitza la dimensió ètica de la justícia restaurativa i la seva capacitat per transformar la justícia penal tradicional.

En la mateixa categoria A, i amb un premi de 3000 euros, el jurat ha premiat com a millor treball de recerca “SOM penitenciari. Camí cap a la reinserció social”, dut a terme per Sílvia Masmitjà Rodríguez. És un treball en què s’analitza la societat des de diferents corrents filosòfics i es proposa la creació del Servei d’Orientació Mediadora a les presons catalanes, un mètode de resolució per als conflictes sorgits de la convivència penitenciària o els conflictes derivats pels col·legis d’advocats de Catalunya relatius a altres àmbits, com el civil, familiar, laboral o administratiu.

En la categoria B, que reconeix la millor pràctica en mediació impulsada per l’Administració local, el guanyador és el projecte “Irrupció restaurativa: creació d’aules immunològiques davant el bullying”, de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, que rebrà un diploma acreditatiu de mans de la consellera.

Encara en la mateixa categoria, i també amb un diploma acreditatiu, el premi a la millor iniciativa en mediació impulsada per institucions i organitzacions públiques o per professionals d’empreses o entitats privades ha recaigut en Mireia Vives i Puig i Jordi Palou-Loverdos pel projecte “Audiències memorials a Catalunya”.

En la categoria C es reconeix el premi a la millor monografia, capítol de llibre o article doctrinal en una publicació acadèmica. La publicació guanyadora ha estat Els petits mediadors (2018) i Els petits mediadors II (2022),de Mariona Garriga Ahumada.

Finalment, el guanyador de la categoria D, que premia la millor acció de comunicació o difusió, és per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per la peça sobre el programa Ahora Dónde, impulsat per l’Associació Ahora Dónde, que dona suport a persones joves LGTBI+ que han estat rebutjades per les seves famílies i les ajuden a refer els vincles gestionant el conflicte per mitjà de la mediació. Les categories C i D rebran també un diploma acreditatiu.

Més ràpid, econòmic i amb menys cost emocional que anar al jutjat

Resoldre un conflicte mitjançant la mediació és més ràpid, econòmic i amb menys cost emocional que acudir al jutjat. A la mediació hi poden arribar tota mena de conflictes, tant de família –com ara separacions, divorcis, cura i atenció de la gent gran, adopcions o acolliments, designació de tutors, règim de visites, qüestions econòmiques derivades de la tutela, herències, pensió per a aliments– com entre veïns, i també conflictes socials o culturals sorgits de la convivència ciutadana, relatius a lloguers, reclamacions de quantitat, en l’empresa familiar, entre fundacions, entre associacions i en organitzacions en general.

1  

Imatges

Sessió de mediació.

Sessió de mediació. 92434

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia