- Convidada pel president de la Comissió de Desenvolupament Regional de l’Eurocambra, Alsina ha presentat l’informe ‘Regions for EU Recovery’s Benchmark Study on the Implementation of Next Generation EU Funds’ en nom d’una xarxa de 32 territoris de 10 estats membres
- Es tracta d’un fet excepcional que un membre d’un govern no estatal comparegui a l’Eurocambra
La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha comparegut aquest dijous a la Comissió de Desenvolupament Regional del Parlament Europeu a Estrasburg, convidada pel president d’aquesta comissió, l’eurodiputat Younous Omarjee. Es tracta d’un fet excepcional que un membre d’un govern no estatal comparegui al Parlament Europeu i, de fet, és la primera vegada que un membre del Govern de Catalunya intervé oficialment en una sessió. La consellera Alsina ho ha fet en representació de l’aliança Regions for EU Recovery per presentar l’informe Regions for EU Recovery’s Benchmark Study on the Implementation of Next Generation EU Funds, un estudi comparatiu sobre la gestió dels fons Next Generation EU en l’àmbit regional.
En aquest informe, la majoria de les regions participants van informar que els principis de governança multinivell i de subsidiarietat no s’havien respectat en la implementació dels plans de recuperació i resiliència, i mostraven la seva preocupació per la recentralització de la gestió dels fons europeus en general. “Tenim el convenciment que el poder transformador de les regions és necessari”, ha afirmat la consellera Alsina davant la Comissió de Desenvolupament Regional del Parlament Europeu, on ha posat en valor “el nostre coneixement de primera mà de les realitats sobre el terreny i una estreta connexió amb els nostres ciutadans”.
Per exemplificar la necessitat d’aquest major rol de les regions en la gestió dels fons europeus, la consellera Alsina ha posat sobre la taula l’experiència de Catalunya. En el període 2014-2020, Catalunya va rebre més de 2.000 milions d’euros en fons europeus gestionats directament des d’Europa, una quantitat equivalent a la que va rebre Finlàndia i que supera el que, en termes de població i de PIB, hauria de rebre. “Quan els diners es distribueixen de manera competitiva des d’Europa, Catalunya té la capacitat d’absorbir més fons dels que li tocarien”, ha assenyalat la consellera Alsina. En canvi, en la situació actual dels Next Generation, “on hi ha un sistema de governança completament centralitzat que fa que Catalunya no pugui competir de manera lliure per aquests fons”, Catalunya ha rebut al voltant d’un 17% dels fons que hauria d’haver rebut d’acord amb la seva població, segons dades preliminars.
La consellera Alsina ha intervingut en nom dels 32 territoris de 10 estats membres diferents de la UE que formen l’aliança Regions for EU Recovery i ha destacat que, malgrat la diversitat, totes “compartim la visió de fer una Europa millor”, un objectiu per al qual ha insistit que “cal respectar els principis de subsidiarietat i de governança multinivell”. “No comptar amb les regions és un error greu que creiem que està causant danys importants en la recuperació després de la pandèmia”, ha advertit la consellera. En aquest sentit, Alsina ha reivindicat les regions “han de continuar sent actors clau en les polítiques i en els fons de cohesió europeus”.
El president de la Comissió de Desenvolupament Regional, l’eurodiputat Younous Omarjee, ha animat a fer créixer aquesta xarxa a qui avui ha donat veu la consellera Alsina amb més regions, i a continuar treballant i a mantenir informada l’Eurocambra sobre els seus resultats. Victòria Alsina també ha tingut l'oportunitat d'entregar l'informe de l'aliança Regions for EU Recovery a la comissària europea de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, amb qui ha conversat en acabar la sessió de la comissió.
Sobre l’aliança
Regions for EU Recovery és una aliança de més de 30 regions europees liderada per Catalunya que reclama un major rol en la presa de decisions i un reforçament del paper de les regions en la implementació de plans de recuperació i resiliència.
La consellera Victòria Alsina, el ministre-president de Flandes, Jan Jambon, i el president de la regió de Bratislava, Juraj Droba, ja van presentar l’informe el passat mes de juny a Brussel·les.
2