Salut

Comunicat del Departament de Salut sobre el virus del Nil Occidental

query_builder   16 setembre 2022 13:46

event_note Nota de premsa

Comunicat del Departament de Salut sobre el virus del Nil Occidental

El 31 d’agost es va informar a la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergència de Salut Pública de Catalunya (SGVRESP) del possible contagi de dues persones, residents a la regió sanitària del Camp de Tarragona, amb el virus del Nil Occidental.

La febre del Nil occidental és una malaltia infecciosa causada pel virus del Nil Occidental, un virus de la família dels Flavivirus, a la qual també pertany el virus de l’encefalitis japonesa. Es tracta d’una zoonosi, és a dir, d’una malaltia que es transmet dels animals a l’ésser humà.

La principal via de transmissió de la malaltia a les persones i els animals és a través de la picada de mosquits després d’haver picat a aus infectades.

De les quaranta espècies de mosquits que poden actuar com a transmissores d’aquesta malaltia, a Catalunya el principal vector és el mosquit comú (Culex pipiens).

Catalunya disposa d’un Protocol per a la vigilància i el control de la febre del Nil occidental, amb participació de diferents departaments, entitats i institucions, on es porten a terme un conjunt d’activitats per vigilar la febre del Nil Occidental, orientades a la vigilància i control vectorial de mosquits, la vigilància virològica en animals -aus salvatges, aus residents i èquids-, així com la vigilància humana mitjançant la notificació de la malaltia, la notificació al sistema de notificació microbiològica, la vigilància hospitalària per a la recerca activa de casos (vigilància de les meningoencefalitis víriques no tipificades) i el cribratge per a aquest virus a les mostres de sang dels donants.

El procés per confirmar els casos sospitosos de febre del Nil requereix d'estudis de microbiologia i seqüenciació que no són immediats.

S’han detectat dos casos, un cas confirmat i un cas probable, de febre del Nil a Catalunya. L’evolució clínica dels casos és favorable. Per qüestions de privacitat no es donaran detalls sobre aquests casos.

Com a conseqüència de la detecció d’aquests casos, i tal com estableix el protocol esmentat, s’han dut a terme diverses actuacions de protecció de la salut, com la realització d’una inspecció entomològica per determinar la presència, o no, de mosquits vectors en els llocs on ha pogut estar exposat els cas. S’han buscat i inactivat possibles focus de cria de mosquits i s’hi han instal·lat trampes de captura de mosquits adults per tal d’analitzar-ne la presència del virus. Així mateix, s’està reforçant la vigilància d’altres possibles focus larvaris especialment a les zones d’influència del cas. Des del Servei de Prevenció en Salut Animal també s’estan intensificant les activitats habituals per detectar la possible presència dels virus en aus i èquids en aquestes zones.

Des del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, com a mesura de seguretat, s’estan analitzant les mostres dels donants d’aquesta àrea per detectar el virus.

Per a més informació: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/virus-nil-occidental/

`