Protecció Civil

alerta pla inuncat

ALERTA pla INUNCAT: Balanç de les incidències més destacades

query_builder   16 setembre 2022 23:09

event_note Nota de premsa

ALERTA pla INUNCAT: Balanç de les incidències més destacades

  1. S’ha demanat limitat al màxim la mobilitat al municipi de Mataró per les importants acumulacions d’aigua que hi ha hagut als carrers del municipi
  2. El telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 197 trucades, de les quals 167 al Maresme
  3. A Mataró, un home ha resultat ferit greu en quedar atrapat amb el seu vehicle en un pas soterrani


El municipi de Mataró, al Maresme, ha viscut un episodi de pluja molt intens aquesta tarda que ha provocat nombroses afectacions i acumulacions d’aigua amb inundacions als carrers i especialment als passos soterranis a la zona de la platja.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, a la zona del Port de Mataró s’han acumulat 90 litres/m2 en 60 minuts, i la pluja torrencial ha provocat les inundacions del municipi per la dificultat de drenatge. També s’han produït afectacions per inundacions a altres punts del Maresme i de la Selva. Les pluges fortes han estat molt locals.

Protecció Civil mantenia activat el pla INUNCAT des d’aquest migdia per la possibilitat d’inundacions en zones urbanes al litoral i prelitoral de les comarques de Barcelona i Girona d’acord a la predicció del Servei Meteorològic de Catalunya de pluges localment molt fortes i s’havia alertat als municipis i als serveis d’emergència. Un cop s’ha comprovat que s’estaven produint pluges molt intenses a la zona de Mataró i altres punts del Maresme s’han reforçat els avisos als municipis de la zona demanant limitar la mobilitat i evitar sortir a l’exterior.

En aquests moments el gruix de les precipitacions ja ha passat tot i que cal estar atents a possibles nous episodis al llarg de la matinada al litoral i prelitoral. Protecció Civil demana a la ciutadania que eviti al màxim la mobilitat tant a peu com amb vehicle per les zones afectades per les inundacions. Cal recordar que el major risc és baixar a zones inundades, com ara soterranis, garatges o locals, o intentar travessar passos soterranis i rieres.

Protecció Civil es manté en coordinació amb l’ajuntament de Mataró per valorar les afectacions a través del Centre de Coordinació Municipal (CECOPAL) que s’ha activat aquesta nit.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut en aquest episodi un total de 197 trucades per 138 incidents. La comarca del Maresme ha estat on més trucades s’han rebut (167), 79 de les quals al municipi de Mataró; 24 a Pineda de Mar i 19 a Calella. A la comarca de la Selva s’han rebut 28 trucades.

Derivat d’aquestes trucades al 112 els Bombers de la Generalitat han rebut un centenar d'avisos relacionats amb la tempesta sobretot per petites inundacions, desbordaments de rieres i filtracions al domicilis i garatges. Una tercera part dels avisos han provingut de la regió d'emergències de Girona i, concretament, de la comarca de la Selva.

El gruix dels avisos i les actuacions, però, han estat al Maresme i, en especial, a Mataró. Allà, els Bombers, amb l'ajut de policia local, agents dels Mossos i un bomber fora de servei, han tret una persona de dins un cotxe enfonsat a l'aigua en un dels passos per sota la N-II (avís 19.52 hores). Quan se l'ha tret de l'aigua la persona no respirava però se l'ha pogut remuntar i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) l’ha traslladat en estat greu a l'hospital de Mataró. Es tracta d’un home de 63 anys.

Posteriorment, els bombers han seguit a la zona per assegurar que no hi havia ningú més atrapat, i fa pocs minuts han pogut confirmar que no hi havia més persones en aquesta zona inundada.

La forta acumulació en poc temps també ha provocat al Port de Mataró l'enfonsament de dos vaixells i l’afectació a 12 embarcacions més. En cap dels casos hi ha hagut persones afectades ni vessament de combustible tot i que els serveis d’autoprotecció del Port han actuat posant barreres de contenció preventivament.

També a Mataró, la Policia Local ha desallotjat 3 habitatges per inundacions i ha calgut avaluar la seva seguretat i estabilitat. Els estudis ja s'han fet i han estat favorables, per la qual cosa les famílies ja han pogut tornar.

Altres incidències destacades han estat a Calella amb aigua acumulada en una escola amb els alumnes a l’interior que no podien sortir i que finalment ho han fet sense incidències; i a Palafolls acumulació d’aigua en un geriàtric, però sense persones afectades i que han estat assistides per la policia local.

Proteccio Civil demana limitar al màxim la mobilitat les properes hores per les zones afectades per les fortes pluges, i evitar sobretot les carreteres secundàries i zones inundables.

El Servei Català de Trànsit ha informat que des de les 22 hores està tallada la C-35 a l’alçada de Vidreres per inundació.

A més, la caiguda d’un llamp sobre la catenària entre Vilassar i Mataró ha afectat el sistema d’electrificació, la qual cosa ha obligat a circular en via única en aquest tram.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia