El proper dimarts, 20 de setembre de 2022, a les 19.00h, tindrà lloc la 5a sessió del cicle ‘Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg i la negociació política?’ titulada ‘Desobediència civil i escenari unilateral’.
La desobediència civil com a instrument per superar i desbordar els marcs jurídics que han quedat caducs i superats pels esdeveniments, és un dels àmbits controvertits de la discussió política i social. Quins són els seus fonaments i abast? És la desobediència una eina útil en un procés d’independència en una democràcia liberal? Quines són les vies de ruptura?
Presentarà la sessió i introduirà l’acte, la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid, Ester Capella i Farré.
Ponents:
Xavier Antich. President d’Òmnium Cultural des del 2022. Doctor en filosofia. Professor d’estètica a la Universitat de Girona. Va presidir la Fundació Tàpies entre 2011 i 2022. Ha estat visiting chair a la Stanford University i professor convidat en The Lisbon Consortium (Universidade Católica Portuguesa).
Eulàlia Reguant. Matemàtica. Diputada al Parlament de Catalunya per la CUP- Crida Constituent. Fou secretària d'organització de l'Espai Jove de la Intersindical-CSC. És especialista en finances ètiques i sòcia de l'Associació FIARE Catalunya i de l'Ateneu Layret.
Marc Sanjaume. Doctor i Professor Lector de Teoria Política al Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra. Membre del Grup de Recerca en Teoria Política. Coordinador del programa de Màster en Democràcies Actuals. Ha estat Assessor a l'Institut d’Estudis de l’Autogovern i Investigador Visitant a la Universitat d’Edimburg (Escòcia) i de Laval (Quebec).
Jule Goikoetxea. Doctora en filosofia i llicenciada en sociologia. Ha estat investigadora a les universitats de Londres, Edimburg, Lancaster, Cambridge del Regne Unit i a la Universitat de Queen’s al Canadà. Professora de ciències polítiques i directora del Màster de governança i estudis polítics a la UPV-EHU.
Moderadora: Neus Tomàs. Directora adjunta del Diario.es i responsable de la delegació de Catalunya. Cronista política des de fa dues dècades, coautora del llibre Tota la veritat.
La comissaria del cicle és Marta Rovira Martínez, doctora en sociologia, professora de la UAB, i consultora de polítiques públiques.
Un cicle, 10 sessions
La delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid organiza, al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, el cicle ‘Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg i la negociació política?’ que es va inaugurar el mes de novembre de 2021 amb un diàleg entre Pablo Iglesias i José María Lassalle. Va néixeramb l’objectiu de contribuir a impulsar un nou clima social i polític amb motiu de la taula de negociació entre els Governs de l’Estat i de la Generalitat. En el decurs de 10 sessions mensuals, de les quals ara tindrà lloc la 5a, hi intervenen veus plurals del món acadèmic, polític i institucional per debatre les diferents perspectives i propostes que ajudin a resoldre el conflicte.
El cicle s’ha organitzat a partir del llibre Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg polític? (ed. La Catarata), impulsat pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC) de la Generalitat, que conté les reflexions de més d’una seixantena d’autores i autors que aporten la seva diagnosi i propostes entorn a aquest conflicte que s’ha accelerat en els darrers anys.
Properes sessions:
25 d’octubre de 2022. La reforma federal com a resposta a la independència
Les propostes de reforma federal de l’Estat de les Autonomies, són, des de fa dècades, un debat recurrent. Són molts els dubtes sobre la viabilitat i el suport d’aquesta reforma i, també, sobre quin seria el model federal a desenvolupar. Es debatrà sobre quins són els plantejaments federals que defensen els actors polítics i quines possibilitats tenen de prosperar en el context actual.
29 de novembre de 2022. I si la negociació política tingués èxit?
L’escepticisme social i polític entorn a la mesa de diàleg és generalitzat. Tanmateix, el retorn a una escalada del conflicte entre Catalunya i Espanya produiria molta inestabilitat en un context ja de per si ple de moltes incerteses. Què hauria de succeir perquè el diàleg polític tingués èxit? Com s’haurien de produir els possibles acords?
24 de gener de 2023. L’autodeterminació com a punt de trobada a Espanya
L’autodeterminació com a procés democràtic d’una comunitat política o nació que decideix el seu futur en llibertat, no és sempre sinònim de separació o independència, ni aquesta la seva conseqüència inevitable. En aquesta sessió es debatrà sobre l’autodeterminació com un exercici de reconeixement dels subjectes polítics i de legitimació d’aquells estats que s’ho proposen, així com també una oportunitat de creixement i qualitat democràtica per a l’Estat espanyol.
28 de febrer de 2023. Conflictes i negociació política: fracassos i èxits des d’una mirada comparada
El conflicte entorn la sobirania i l’autodeterminació entre Catalunya i Espanya no és un cas únic. Són diversos els casos que tenen similituds i, a la vegada, diferències i poden servir de referència per la seva canalització i resolució democràtica. Aquesta sessió, centrada en l’anàlisi i el debat des d’una perspectiva comparada, vol aportar reflexions útils i les lliçons apreses que poden servir, alhora, d’orientar el diàleg i la negociació política.
22 de març de 2023. Una mirada política al diàleg i la negociació
En el moment de celebrar aquesta darrera sessió, ja hauran transcorregut uns quants mesos des de l’arrencada de la Mesa de Negociació. Una vegada conclòs aquest cicle, serà un bon moment per recuperar les propostes i debats celebrats i, a la vegada, fer una avaluació crítica de com han avançat les negociacions a nivell polític.
1