- El conseller ha exposat en compareixença parlamentària els principals trets del nou curs escolar 2022-2023
- El curs ha començat una setmana abans amb més d’1,5 milions d’alumnes en els diferents ensenyaments, i amb les tardes de lleure educatiu funcionant amb normalitat
- Es redueix la ràtio a infantil 3 i s’inicia la gratuïtat en l’escolarització de l’infantil 2 per a les famílies
El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha valorat positivament l’avançament del calendari escolar i ha anunciat que els propers mesos es durà a terme una avaluació sobre el seu funcionament. Així ho ha afirmat aquest matí en compareixença parlamentària a la Comissió d’Educació, on ha exposat els principals trets i novetats del nou curs escolar 2022-2023.
El titular d’Educació ha exposat que “estem davant d’una situació que el curs que ve millorarem. L’avançament de curs ha vingut per quedar-se i hem d’avaluar-lo entre tots per prendre les millors decisions. Per això avaluarem les tardes de setembre per millorar-les de cara al curs vinent”.
El 100% dels centres han ofert per al seu alumnat activitats amb la supervisió de monitors del lleure. El conseller ha destacat el bon funcionament durant les dues primeres setmanes de curs, amb mínimes incidències que s’han anat resolent a mesura que s’han detectat. I ha afegit que es tracta d’una mesura “que és bona per l’alumnat i ara hem de veure com podem optimitzar-la de cara al curs 23-24. I ho farem entre tots: sindicats, docents, direccions, famílies i per descomptat comptant amb l’alumnat”.
Gonzàlez-Cambray també ha explicat que per tal de fer possible l’inici del curs, el Departament d'Educació va avançar el nomenament de les plantilles estructurals un mes abans del que era habitual, i abans de l’estiu els centres ja disposaven de gran part del professorat nomenat.
Gratuïtat I2 i ràtios més baixes a l’infantil 3
El curs 2022-2023 ha començat amb més d’1.590.000 alumnes matriculats dels diferents ensenyaments i, amb normalitat prepandèmica i sense protocols Covid.
Aquest és el curs on s’inicia la gratuïtat de l’infantil 2 per a les famílies de les escoles bressol públiques. Una mesura en benefici de l’alumnat i de la conciliació familiar, i que implica que Educació finança amb 1.600 euros les llars d’infants municipals, i per a les llars privades se subvenciona amb 800 euros per infant/curs, i amb 1.600 euros per a l’alumnat de famílies vulnerables.
El conseller ha remarcat que “ho fem perquè estem convençuts de la importància de l’etapa 0-3. I perquè volem avançar cap a la universalitat i gratuïtat d’aquesta etapa. Amb la gratuïtat per a les famílies de l’escolarització a i2, iniciem el camí cap a la gratuïtat i la universalitat de l’etapa 0-3”.
És novetat del nou curs la disminució generalitzada de les ràtios a l’infantil 3, passant de 25 a 20 alumnes en tots els centres on es pot dur a terme la mesura, a la majoria d’aules del sistema educatiu. Gonzàlez-Cambray ha recordat que “comencem el camí per tenir menys alumnes per aula. La mesura és progressiva, de manera que la reducció es mantindrà en anys successius fins a completar tota l’etapa de primària. En 9 cursos tindrem les escoles amb 20 nens per aula com a màxim. El 84% dels grups tenen 20 o menys alumnes per aula als centres públics”.
Distribució equilibrada de l’alumnat
El curs 2022-2023 es desplega el Decret d’admissions, amb noves mesures per tal de fer una distribució equilibrada de l’alumnat i per lluitar contra la segregació de l’alumnat. Així, el Departament d'Educació ha millorat la detecció de l’alumnat vulnerable, passant d’una detecció del 7% el passat curs al 18% l’actual -20.709 alumnes vulnerables d’Infantil 3 i de 1r d’ESO-.
Un cop detectat aquest alumnat, s’ha fet una reserva de places a totes les escoles finançades amb fons públics, i després se n’ha fet una distribució equilibrada.Per fer-ho, des del Departament s’ha fet un acompanyament econòmic des del primer alumne, tant a Infantil 3 com a 1r d’ESO, amb 384,6 euros per alumne als centres públics i 988,11 euros per alumne a l’escola concertada.
19 de setembre de 2022