Cultura

El director de l¿ICEC, Miquel Curanta; el cap de l¿àrea d¿audiovisual de l¿ICEC, Francisco Vargas, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga

Garriga: "Els 19 projectes seleccionats al Festival de Sant Sebastià són el resultat de molts anys de feina"

query_builder   19 setembre 2022 18:18

event_note Nota de premsa

Garriga: "Els 19 projectes seleccionats al Festival de Sant Sebastià són el resultat de molts anys de feina"

  1. Un total de 19 pel·lícules i 8 projectes participaran en les seccions i trobades del Festival
  2. La consellera de Cultura és a Sant Sebastià, on avui participarà en una trobada amb els equips de les diferents pel·lícules i productors internacionals
  3. Garriga s’ha reunit amb el conseller de Cultura i Política Lingüística del Govern Basc, Bingen Zupiria, amb qui han posat en comú les polítiques culturals i lingüístiques dels dos territoris  


El director de l’ICEC, Miquel Curanta; el cap de l’àrea audiovisual de l’ICEC, Francisco Vargas, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga{"name":"2022/09/19/18/12/0f1fb3ad-e48e-4a4d-9e74-dbc1fd4e7d8a.jpeg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":760042}


La producció catalana té una gran presència a la 70a edició del Donostia Zinemaldia – Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. Un total de 19 pel·lícules (10 d'elles rodades a Catalunya) i 8 projectes catalans hi participaran en les diferents seccions del Festival així com en les trobades de coproduccions o finançament. De la selecció, 10 films i 2 projectes han rebut suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) a través d’alguna de les línies d’ajut que posa a disposició del sector audiovisual català.  

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, és present en aquesta edició amb gran presència de produccions catalanes seleccionades, sobretot a la Secció Oficial del Festival. Avui, a les 22 hores, la consellera Garriga, acompanyada del director de l’ICEC, Miquel Curanta, participarà en una trobada organitzada pel Departament amb els equips de les diferents pel·lícules i productors internacionals. 

La consellera Garriga ha volgut agrair als professionals catalans presents al festival la seva “contribució a l’èxit de la cinematografia catalana”. Garriga ha apuntat que el Departament de Cultura “creu en el cine i en la indústria audiovisual i treballa per ajudar a tota la cadena de valor a desenvolupar les seves idees”. De fet, la consellera de Cultura ha destacat que enguany el departament ha destinant 37 milions d’euros “per a promoure el nostre talent i les nostres empreses, per ajudar-les a tenir èxit a casa i arreu del món”. “Els 19 projectes seleccionats aquest any a Sant Sebastià són el resultat de molts anys de feina i de recolzament a tot un ecosistema que dona els seus fruits”, ha afegit. 

Per al Govern de la Generalitat, l’audiovisual és estratègic. El Departament de Cultura treballa línies per potenciar-lo, com va explicar la consellera Natàlia Garriga a l’acte “Fem un gir de guió per a l’audiovisual català”, celebrat el juny d’enguany. Així, el Departament de Cultura s’ha marcat com una de les prioritats d’aquesta legislatura apostar per l’audiovisual en català per tal d’enfortir tot el sector audiovisual del país. A més, Departament ja ha augmentat el suport del Departament en tots els vessants de l’audiovisual i per impulsar, a llarg termini, projectes ambiciosos com el hub audiovisual Catalunya Media City, una gran infraestructura a Les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs que serà un centre de recerca, innovació i producció per als sectors audiovisual, dels videojocs i de continguts digitals. 

Reunió amb el Govern Basc 

En el marc de la seva estada a Sant Sebastià, la consellera Garriga s’ha reunit amb el conseller de Cultura i Política Lingüística del Govern Basc, Bingen Zupiria. En la trobada, ambdós consellers han posat en comú les diverses qüestions relacionades amb les polítiques culturals i lingüístiques que promouen els seus governs, i han explorat vies de coordinació i accions de cooperació per tal de defensar i promoure l’ús les llengües dels seus territoris.  Els dos consellers han assistit junts a la reproducció de la pel·lícula “Suro”.

El conseller de Cultura i Política lingüística del País Basc, Bingen Zupiria, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga{"name":"2022/09/19/18/16/cac12ce7-44e6-454d-9e78-66bc1dd918a0.jpeg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":2134240}


La presència de la Filmoteca

En el marc del Festival de Sant Sebastià, el 17 de setembre a primera hora de la tarda a Tabakalera s’ha projectat la pel·lícula Érase una vez, un llargmetratge català d’animació estrenat el 1950 realitzat en 35 mm amb el sistema de color Cinefotocolor. El film va rebre la qualificació d’interès nacional i va obtenir una menció especial en l’onzena edició de la Mostra de Venècia. El projecte va ser endegat i liderat per l’activista cultural Josep Benet, amb la complicitat de Fèlix Millet i Maristany; produït per Estela Films (Jordi Tusell Coll); dirigit per l’historiador d’art Alexandre Cirici Pellicer; dibuixat pel ninotaire Josep Escobar, ideat per l’enginyer Daniel Aragonès, i amb la participació de l’Esbart Verdaguer. Una minuciosa feina d’investigació i de restauració de les imatges, el color i el so durant anys per part de la Filmoteca de Catalunya ha esdevingut tot un repte tècnic i artístic, per retornar aquest important títol a la gran pantalla i en color. 

Participació Catalana

Quatre pel·lícules catalanes competiran per la Concha de Oro dins la Secció Oficial.Surode Mikel Gurrea (Lastor Media, Irusoin, Malmo Pictures), que retrata la nova vida d’una jove parella que hereta una explotació d’alzines sureres, és la primera producció que competeix a la Secció Oficial després de passar per Ikusmira Berriak, el programa de residències i desenvolupament de projectes del festival. A més, aquesta pel·lícula ha estat enregistrada amb versió original catalana. 

La nova pel·lícula de Jaime Rosales, Girasoles silvestres (A Contracorriente Films, Fresdeval Films, Luxbox, Oberon Media), també competirà a la categoria principal. Protagonitzada per Anna Castillo i Oriol Pla, retrata la lluita d’una mare jove per una vida millor. 

Pilar Palomero hi competirà per la seva segona pel·lícula, La Maternal (Inicia Films, BTeam Prods). L’òpera prima de Palomero, Las Niñas (Inicia Films, BTeam Prods), va ser la guanyadora del Premi Gaudí a la Millor pel·lícula en llengua no catalana l’any 2021. La Maternal explora la història de la Carla, una noia jove en risc d’exclusió, que arriba embarassada a un centre d’acollida on haurà d’aprendre a conviure amb les seves companyes i preparar-se com a futura mare. 

L'argentí Diego Lerman tornarà a concursar al festival amb El suplente (Arcadia Motion Pictures, Campo Cine, Pimienta Films, Vivo Films), una coproducció amb Argentina, Itàlia, Mèxic i França que narra les aventures d'un professor en els suburbis de Buenos Aires. La pel·lícula, que va participar en la seva fase de projecte en el Fòrum de Coproducció Europa-Amèrica Llatina del Festival de 2019, tindrà l’estrena mundial al Festival de Toronto.  

Dins la Secció Oficial també hi haurà una projecció especial d’El sostre groc (Miss Wasabi Films), d’Isabel Coixet. El film explica i denuncia el cas de l’Aula de Teatre de Lleida, on nou dones van presentar una denúncia per abusos sexuals contra dos dels professors, l’any 2018.  

La secció Perlak, que presenta llargmetratges aclamats per la crítica i els festivals internacionals, també tindrà una important presència de cinema català. Un año, una noche d’Isaki Lacuesta (La Termita Films, Noodles Production, Bambú Producciones, Una noche la película AIE, Mr Fields and Friends Cinema) es presentarà al Festival després del seu pas per la Secció Oficial de la Berlinale. 

També As Bestas de Rodrigo Sorogoyen (Arcadia Motion Pictures, Le Pacte, Cronos Entertainment, Caballo Films), que va tenir la seva premiere internacional al Festival de Cannes, i Los Renglones Torcidos de Dios d’Oriol Paulo (Nostromo Pictures), formen part d’aquesta secció.   

A la secció New Directors, que presenta primeres i segones pel·lícules, hi participarà una producció catalana: Secaderos, de Rocío Mesa (Secaderos AIE, La Claqueta PC, Un Capricho de Producciones, La Cruda Realidad i Libra Films), segon llargmetratge de la directora.  

Després de la premiere internacional al Festival de Toronto, el nou film de Cesc Gay, Historias para no contar (Imposible Films) s'estrenarà a la Gala RTVE del festival, que tindrà lloc el 22 de setembre al Teatro Victoria Eugenia. 

A més a més, la secció no competitiva Made in Spain, una mostra representativa del panorama cinematogràfic de l’any, inclou vuit produccions catalanes. El film inaugural serà El color del cel (Arnold Films, 89 Productions), l’òpera prima de Joan-Marc Zapata. Protagonitzada per Marta Etura i Francesc Garrido, la pel·lícula gira entorn una estrella de cinema que treballa a Los Angeles i la seva relació amb un filòsof espanyol, a Suïssa. 

També han estat seleccionats a Made in Spain Mi vacío y yo d’Adrián Silvestre (Promarfi Futuro 2010, Alba Sotorra, Adrián Silvestre Films, Testamento Producciones), L'amiga de la meva amiga de Zaida Carmona (La Casa del Cine, Jajaja Industrias, Fdez & Vera), La maniobra de la tortuga de Juan Miguel del Castillo (A Contracorriente Films, Aleph Media, Aralan Films, La Maniobra De La Tortuga AIE), i El amor en su lugar de Rodrigo Cortés (Nostromo Pictures). 

Pacifiction (Andergraun Films, Rosa Filmes, Tam Tam Film, Ideale Audience, Arte France Cinéma, Archipel Productions) d’Albert Serra i Alcarràs de Carla Simón (Vilaüt Films, Avalon, Elastica Films, Kino Produzioni) tanquen la llista de films catalans seleccionats, després del seu pas pel Festival de Cannes i de guanyar l’Os d’Or a la darrera Berlinale. 

Finalment, La casa entre los cactus (Cine 365 Films, Ikiru Films, La Terraza Films, Virtual Contenidos) de Carlota González-Adrio serà la pel·lícula de clausura d’aquesta secció. 

En la secció no competitiva del festival, la Culinary Zinema també trobem la pel·lícula catalana Mibu. La luna en un plato que inaugurarà a aquesta secció. 

En paral·lel al festival, els dies 19, 20 i 21 de setembre té lloc el Fòrum de Coproducció de Documentals Lau Haizetara, en què hi participen quatre projectes catalans en desenvolupament: 

  1. Papamama, produït per Novena Nube - laudiovisual prod. 
  2. Fake Lies, produït per KaBoGa art & films 
  3. Lionel, produït per Blur Films i La Termita Films 
  4. The Cursed Jump, produït per Minifilms TV 

D'altra banda, també hi ha presència catalana dins la trobada d'indústria Encuentro de Inversores Creativos, un esdeveniment organitzat en col·laboració amb CAA Media Finance, amb l'objectiu d'atraure finançament per a projectes de llargmetratge en desenvolupament amb la participació d'inversors internacionals. Els projectes catalans seleccionats són: 

  1. Oh Nora d'Aina Clotet (Ikiru Films, Funicular Films) 
  2. Rock Bottom de María Trénor (Alba Sotorra) 
  3. El secreto de los Reyes Magosde Javier Dampierre i Nacho Sánchez Quevedo (Arcadia Motion Pictures) 
  4. La Monstrua de Lluís Danés (Castelao Pictures - Filmax) 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia