Acció Exterior i Unió Europea

XGO

Viatge de treball a Israel i a Palestina

Consellera Alsina, des de Tel-Aviv: "Catalunya i Israel comparteixen la voluntat de ser i de créixer en recerca, innovació i tecnologia"

query_builder   19 setembre 2022 18:33

event_note Nota de premsa

Viatge de treball a Israel i a Palestina

Consellera Alsina, des de Tel-Aviv: "Catalunya i Israel comparteixen la voluntat de ser i de créixer en recerca, innovació i tecnologia"

  1. La consellera d’Acció Exterior visita Israel en el marc d’un viatge de treball de quatre dies que també la durà a conèixer actuacions amb suport de la cooperació catalana en territoris palestins
  2. “Aquest viatge és una oportunitat per connectar-nos en lògica mediterrània i dels Acords d’Abraham, que obren noves possibilitats de col·laboració regional”, diu la consellera Alsina
XGO
La consellera Victòria Alsina s'ha reunit amb el responsable d’afers internacionals del Peres Center for Peace and Innovation, Nadav Tamir.
{"name":"2022/09/19/18/29/410659c6-da2c-4a82-b222-bc3af9c2242f.jpg","author":"XGO","type":"0","location":"0","weight":122717}

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha iniciat a Tel-Aviv un viatge de quatre dies a Israel i Palestina. En aquesta primera jornada, la consellera Alsina ha mantingut diverses reunions amb l’objectiu d’identificar àmbits prioritaris de col·laboració entre Catalunya i Israel, especialment en matèria d’innovació i recerca, però també cultural, amb la visita del Museu del Poble Jueu, i de recerca de la pau, amb la visita al Peres Center for Peace and Innovation. A més, en el seu primer dia de viatge, Alsina ha visitat el principal think tank del país, l’Institut d’Estudis de Seguretat Nacional d’Israel. El secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, i el director general de Prospectiva i d’Innovació en l’Acció Exterior, Joan Maria Piqué, acompanyen la consellera Alsina en el seu viatge de treball.

“L’objectiu d’aquest viatge és consolidar les relacions entre Israel i Catalunya”, ha dit la consellera, i ha remarcat que “al mateix temps volem visitar projectes finançats pel Govern de Catalunya a Palestina”, que ha subratllat que és “un país prioritari per a la cooperació catalana des de fa molts anys”. “Volem posar en valor les polítiques de pau, de les quals Catalunya n’és un referent internacional”, ha afegit.

“El desenvolupament econòmic d’Israel es basa en el coneixement i en la tecnologia, en la innovació i en la recerca, en la transferència de coneixement entre universitats i empreses, entre el sector públic i el privat, i aquest model és el que volem traslladar a Catalunya i que ens endurem d’aquest viatge de treball”, ha assegurat la titular d’Acció Exterior del Govern.

En aquest sentit, la consellera Alsina té clar que “hem de continuar sent un hub al sud d’Europa i un soci potencial d’Israel a la Mediterrània”. “La nostra visita vol servir per establir contactes en l’àmbit de la recerca, de l’economia productiva, de la indústria tecnològica puntera que el país està desenvolupant i, per descomptat, també en l’àmbit cultural i d’intercanvi de bones pràctiques en tots aquests sectors”, ha dit.

“Treballar amb el Govern d’Israel i amb totes les institucions públiques i privades d’aquest país és una oportunitat per connectar-nos en lògica mediterrània i dels Acords d’Abraham, que obren noves possibilitats de col·laboració regional”, ha reconegut la consellera.

A l’inici d’aquesta primera jornada, Alsina ha visitat la seu d’ACCIÓ a Tel-Aviv. El Govern de la Generalitat té presència a Israel des de 2015, quan es va obrir la seu d’ACCIÓ, que depèn del Departament d’Empresa i Treball, a Tel-Aviv.La consellera d’Acció Exterior ha saludat tot l’equip de l’oficina i s’ha reunit amb la seva directora, Mar Pérez. L’oficina d’ACCIÓ a Israel està centrada en l’àmbit de la innovació, que és un dels sectors prioritaris per a Catalunya en les seves relacions amb el país.

Just després, la comitiva catalana ha visitat el Museu del Poble Jueu i la consellera Alsina s’ha reunit amb el seu director general, Dan Tadmor. “Tenim interessos compartits en l’àmbit de la memòria històrica i el tractament de la diàspora, i també hem pogut posar en valor el patrimoni jueu que tenim a casa nostra”, ha explicat la consellera, com els calls jueus de Barcelona, Girona o Besalú, o la ruta ‘Perseguits i Salvats’ al Pallars, que segueix l’exili de jueus europeus fugint del nazisme.

Durant el matí, la consellera d’Acció Exterior ha visitat l’INSS, l’Institut d’Estudis de Seguretat Nacional d’Israel, el think tank més prestigiós del país, i s’ha reunit amb el seu director, l’economista Manuel Trajtenberg, amb qui ha abordat la creació d’una macroregió mediterrània i la necessitat de treballar conjuntament des de les dues ribes.

XGO
Reunió amb el director de l’Institut d’Estudis de Seguretat Nacional d’Israel (INSS), Manuel Trajtenberg.
{"name":"2022/09/19/18/32/48f65571-e923-4704-bd26-7e4e6d1ceb69.jpg","author":"XGO","type":"0","location":"0","weight":113304}

Més tard, Alsina ha mantingut una reunió de treball amb la directora del Peres Center for Peace and Innovation, Efrat Duvdevani, i amb el responsable d’afers internacionals de la institució, Nadav Tamir. “Ens hem emplaçat a col.laborar en el binomi pau i innovació”, ha dit la consellera. El Peres Center for Peace and Innovation és una reconeguda institució sense ànim de lucre que treballa, per mitjà de la recerca, per un acostament dels pobles de la regió amb l’objectiu d’assolir una pau duradora. Va ser fundat pel Nobel de la Pau i expresident d’Israel Shimon Peres el 1996.

Aquesta tarda la consellera Alsina ha visitat l’Institut Weizmann, una universitat i centre de recerca situat al sud de Tel-Aviv, a Rejovot. Allà s’ha reunit amb el professor Ernesto Joselevich. Al final del dia, Alsina s’ha reunit amb el director del think tank MITVIM, Gil Murciano. El MITVIM és l’Institut israelià de Polítiques Exteriors Regionals, un laboratori d’idees independent que aborda les relacions d’Israel al Pròxim Orient, Europa i la Mediterrània amb l’objectiu d’avançar en el procés de pau.


Relacions Catalunya – Israel

El Govern de Catalunya troba en Israel un soci propici per a desenvolupar i establir línies de cooperació en àmbits estratègics per a la Generalitat, i així ho demostren els nombrosos acords bilaterals amb el país i els projectes d’ampli ventall temàtic que s’hi duen a terme.

En particular, en l’àmbit de la digitalització i l’economia del coneixement, les relacions es van veure reforçades amb la signatura de diversos acords amb els principals centres de recerca i universitats d’Israel l’any 2013 (Universitat Hebrea de Jerusalem, Institut Tecnològic d’Israel-Technion, Institut Weizmann i Universitat de Tel-Aviv) per col·laborar en els àmbits de la recerca i la innovació. Pel que fa a les activitats d’R+D amb finançament de països del sud de la Mediterrània durant els anys 2012-2017, dels 1,79 milions d’euros que va rebre Catalunya per a un total de 83 projectes de recerca, Israel va aportar 1,17 milions d’euros d’aquest total, gairebé el 90%, confirmant així un fort suport en l’àmbit de la innovació i la recerca.

També hi ha unes relacions comercials sòlides i creixents, i per aquest motiu des de 2015 ACCIÓ té una oficina a Tel-Aviv. El sector del turisme constitueix un altre dels punts forts de la relació Catalunya – Israel, sobretot tenint en compte que centenars de milers d’israelians visiten cada any Barcelona, i també altres ciutats catalanes amb calls jueus importants, com Girona o Besalú, o el Pallars, arran de l’obertura de la ruta d’exili dels jueus europeus que fugien del nazisme, del projecte ‘Perseguits i Salvats’. Per últim, i pel que fa a les relacions culturals, cal destacar la presència de l’Institut Ramon Llull a la Universitat Hebrea de Jerusalem, on s’imparteixen classes de llengua catalana.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia