1. La inclusió d’aquesta vacuna al calendari de vacunacions garanteix la protecció, també en nens, davant la infecció pels genotips de VPH inclosos en les vacunes
Vacunació contra el VPH a l'escola Roser Capdevila de Polinyà
Vacunació contra el VPH a l'escola Roser Capdevila de Polinyà
{"name":"2022/09/19/19/43/9cb0d4b2-fe1d-48f6-87c2-a1dd515d3e30.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":"3149989"}


Coincidint amb l’inici del curs escolar, el Departament de Salut ha iniciat de forma progressiva la vacunació als centres educatius catalans contra el virus del papil·loma humà (VPH) a tot l’alumnat de 6è de primària, noies i nois d’11 i 12 anys, tal com es va anunciar el mes de maig d’aquest any. La inclusió d’aquesta vacuna al calendari de vacunacions sistematitzat garanteix l’equitat de gènere i la protecció, també en nens, davant la infecció pels genotips de VPH inclosos en les vacunes.

La vacunació a les escoles

A l’inici de curs, els centres d’atenció primària es coordinen amb les escoles per establir quin dia és el millor per iniciar aquesta vacunació.

Abans de posar les vacunes, les infermeres realitzen a cada infant una sèrie de preguntes protocol·làries per assegurar que el procés es fa amb total seguretat. Els pares i les mares dels infants han hagut d’autoritzar la vacunació prèviament i els infants van a l’escola amb el llibre de vacunes on, les infermeres, registren la vacuna que els hi posen. Al cap d’uns mesos d’haver rebut la primera dosi de la vacuna, les infermeres tornaran a l’escola a posar les segones dosis.

Avui, per exemple, a l’escola Roser Capdevila de Polinyà s’han administrat les vacunes contra el VPH i contra l’Hepatitis A 43 infants de 6è de primària. La vacunació l’han dut a terme al centre educatiu, dues infermeres de l’EAP Polinyà, que és el seu equip de referència.

Importància de la vacunació del VPH

El VPH és una infecció de transmissió sexual (ITS) que s’estima que el 85-90% de les dones i dels homes sexualment actius adquiriran en algun moment de la seva vida. Fins ara, el calendari de vacunacions de Catalunya només recomanava la vacunació contra el VPH en noies als 11-12 anys i en persones amb condicions de risc. Per aquest motiu, el 19 d’abril es va presentar la proposta de vacunació també per als nois, un cop revisada l’evidència científica, al Consell Assessor de Vacunacions a Catalunya.

Actualment, les vacunes administrades a Catalunya protegeixen contra 9 dels més de 100 tipus de VPH existents i representen el 90% de protecció contra el càncer de coll uterí i el 90% de les berrugues anogenitals. La vacunació en noies als 11-12 anys va començar a implementar-se el curs 2008-09 i va provocar la disminució de més del 60% de la incidència de les berrugues anogenitals en noies d’entre 16 i 19 anys, una dècada després. Aquesta vacunació ha donat protecció indirecta en nois i homes, amb la reducció d’un 4-6% de les berrugues genitals i la reducció de certs genotips, alhora que ha donat també protecció indirecta a noies i dones no vacunades.

A Catalunya, el percentatge de noies que es van vacunar durant el curs 2020-21 va ser del 86%. En total la compra per aquest curs ha estat de 175.000 dosis, unes 70.000 per a nois, amb una inversió total d’uns 8,2 milions d’euros.

2  

Imatges

Vacunació contra el VPH a l'escola Roser Capdevila de Polinyà

Vacunació contra el VPH a l'escola Roser Capdevila de Polinyà 11193887

Vacunació contra el VPH a l'escola Roser Capdevila de Polinyà

Vacunació contra el VPH a l'escola Roser Capdevila de Polinyà 11559723