Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

MINIATURA NP MAPA CULTIUS 2022

El Departament d'Acció Climàtica publica el mapa de cultius 2022

query_builder   20 setembre 2022 13:20

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica publica el mapa de cultius 2022

Així es dóna accés a les dades de cultius declarats en la Declaració Agrària (DUN) 2022 per a la millora de la gestió de les explotacions agràries

FOTO NP MAPA CULTIUS 2022{"name":"2022/09/20/12/48/8a91fe55-6b59-4942-8340-8318ab98093d.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":217761}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va iniciar el 2015 la publicació del mapa de cultius de Catalunya amb origen DUN.

La DUN (Declaració anual que han de fer els titulars de totes les explotacions agràries) és l’eina per a realitzar la/es declaracions de les explotacions agràries a Catalunya. S’utilitza també per a sol·licitar ajuts i per a realitzar determinats tràmits amb el Departament de forma integrada.

En el mapa de cultius apareix georeferenciats els productes declarats a la DUN amb referència Sistema d’Informació Geogràfica d'identificació de Parcel·les Agrícoles - SIGPAC (veure imatge). També conté informació sobre el grup de cultiu al que pertany el producte (cereal, cítric, fruita dolça, ...) i el sistema d’explotació (secà o regadiu). A més, des de l’any 2021 s’inclou la informació de la varietat del cultiu declarada, el tipus de sistema de regadiu (per inundació, aspersió, ...), i la informació del segon producte quan aquest ha estat declarat a la DUN.

Podeu veure el mapa de cultius 2022 al visor corporatiu de la Generalitat en el següent enllaç: https://sig.gencat.cat/visors/Cultius_DUN_SIGPAC.html

Addicionalment, el mapa de cultius 2022 es pot descarregar des de:

  1. Web del Departament d’Acció Climàtica – Mapa de cultius: enllaç.
  2. Dades Obertes. Mapa de cultius amb origen DUN: enllaç.

Les dades del mapa de cultius estan disponibles en format shape i geopackage per a fomentar la utilització de noves tecnologies. D’aquesta manera s’impulsa la creació de noves eines i aplicacions per al sector agrari, i, a més, es possibilita la seva anàlisi mitjançant processos de ‘Big Data’. En paral·lel, compleix les obligacions i recomanacions de la normativa estatal i comunitària en l’àmbit de transparència i reutilització de les dades de gestió pública per a la ciutadania.

Aquesta publicació s’afegeix al mapa d’explotacions agrícoles de Catalunya, la capa gràfica que geolocalitza les explotacions agrícoles a partir de les dades declarades a la DUN, amb el qual s’ofereix una informació rellevant per al sector i per a la ciutadania en general, tot respectant les polítiques de transparència i de protecció de les dades personals.

El Departament d’Acció Climàtica és un referent a nivell internacional en la publicació i l’ús de dades obertes de la Política Agrària Comuna (PAC), tal com ha quedat palès en la participació en l’organització de la 26a MARS Conference, que va tenir lloc la setmana passada, a Barcelona, amb l’assistència de 400 participants.

Val a dir també que les dades del SIGPAC, que s’utilitzen per a identificar totes les parcel·les de cultiu de Catalunya, es troben publicades d’acord amb els requeriments de la Directiva INSPIRE. INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in the European Community) és una iniciativa de la Unió Europea per a establir una infraestructura d'informació espacial a Europa que està dissenyada per a ajudar a fer que la informació espacial o geogràfica sigui més accessible i interoperable per a una àmplia gamma de propòsits que donen suport al desenvolupament sostenible.

Per a més informació: http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/220920_mapa_cultius-2022

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia