- El programa vol impulsar el paper de les universitats i els centres de recerca i tecnològics com a motor de desenvolupament i innovació regionals i afavorir la transferència de coneixement a tot el territori

query_builder 20 setembre 2022 12:45
event_note Nota de premsa
El Govern, a proposta del Departament de Recerca i Universitats, ha aprovat la creació del Programa de desenvolupament del projecte estratègic de les Regions del Coneixement. L’objectiu és que el coneixement esdevingui el motorprincipal per a la transformació dels territoris i el seu reequilibri. En aquest sentit, els actors del coneixement (universitats, centres de recerca i centres tecnològics) hi tindran un paper facilitador i protagonista. Es tracta que els diferents agents del territori identifiquin els reptes més importants de la seva àrea d’influència, amb impacte molt directe en la societat, i hi aportin solucions col·laboratives. Per aconseguir-ho, es desenvoluparà una xarxa de Laboratoris d’Innovació Social Transformativa (LIST) que treballaran en aquests reptes i des de la cocreació amb els diferents actors de territori.
El programa vol impulsar el paper de les universitats i els centres de recerca i tecnològics com a motor de desenvolupament i innovació regionals i afavorir la transferència de coneixement a tot el territori. La seva posada en marxa respon als objectius previstos en el Pla de Govern de l’actual legislatura, així com als compromisos del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC) i a les polítiques regionals europees que fomenten les estratègies per a l’especialització intel·ligent i prioritzen un creixement sostenible i integrador de les regions mitjançant instruments com les convocatòries RIS3CAT a Catalunya, cofinançades amb fons FEDER. La dimensió i abast del nou programa s’ha incrementat de forma molt significativa, ja que formarà part de l’estratègia d’especialització intel·ligent de Catalunya RIS3CAT 2030 per al període 2021-2027 en el marc d’una aliança entre el Departament de Recerca i Universitats i el d’Economia i Hisenda.
L'estratègia d'especialització intel·ligent en recerca i innovació RIS3 (Research and Innovation Smart Specialisation Strategy) de la Comissió Europea té com a objectiu que els estats membres i les regions de la Unió Europea (UE) identifiquin les especialitzacions de coneixement que millor encaixin amb el seu potencial d'innovació, d'acord amb els seus recursos i capacitats.
Amb la seva posada en funcionament, el programa permetrà implementar el mapa de Regions del Coneixement a tot Catalunya a partir de la col·laboració entre universitats, centres de recerca i tecnològics, i agents institucionals, empresarials i socials del territori. A més, impulsarà el paper de les universitats i centres de recerca i tecnològics com a motor de desenvolupament i innovació locals.
Per dur a terme les seves funcions, el programa, adscrit a la Direcció General d’Impacte Territorial i Social del Coneixement (DGITiSC) del DREU, preveu el desplegament de sis regions del coneixement que s’articularan i coordinaran cadascuna d’elles mitjançant una Oficina Tècnica. Les regions que el programa té previst crear són les següents: Regió Catalunya Sud (Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre), Regió de Ponent (Terres de Lleida, Alt Pirineu i Aran), Regió Catalunya Central, Regió de Girona, Regió Metropolitana Nord i Regió Metropolitana Sud. Així mateix, es dissenyarà un equip tècnic especialitzat, amb la figura d’un director tècnic i sis coordinadors territorials corresponents a les sis regions.
Les Oficines Tècniques tindran com a missió principal acompanyar i facilitar el desenvolupament i bon funcionament de l’activitat dels Laboratoris d’Innovació Social Transformativa (LIST), que s’organitzaran a cadascuna de les Regions del Coneixement, i que hauran de complir amb els objectius específics següents:
Per assolir els seus objectius, el programa implementarà la metodologia de les Agendes Compartides, que es fonamenta en la col·laboració de les administracions públiques, les empreses, la societat civil i les entitats acadèmiques i altres actors del coneixement —l’anomenada quàdruple hèlix — per definir i afrontar els reptes comuns, donar resposta a les necessitats que se’n deriven i generar oportunitats i projectes amb el territori i per al territori.
El programa té una vigència inicial de tres anys, prorrogable un any més, i un pressupost d’1.421.654,92 euros a càrrec del Departament de Recerca i Universitats.