Delegació a Girona

Presentació dels Premis Generalitat Girona

La Generalitat a Girona crearà tres premis propis per a reconèixer projectes i referents locals

query_builder   20 setembre 2022 12:52

event_note Nota de premsa

La Generalitat a Girona crearà tres premis propis per a reconèixer projectes i referents locals

  1. Laia Cañigueral: “Impulsem aquests premis amb la voluntat de fer visible l’excel·lència i l’empenta que trobem a les comarques gironines.”
  2. Els premis portaran els noms de tres personalitats gironines: Josep Irla Bosch, Aurora Bertrana Salazar i Isabel Vila Pujol.

La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral i Olivé, ha presentat aquest matí en roda de premsa els Premis Generalitat Girona, que celebraran la seva primera edició l’abril de 2023 i tindran caràcter anual.

Els Premis Generalitat Girona es creen amb la voluntat de reconèixer a persones, físiques o jurídiques, que bé des del seu àmbit professional, bé des de la seva implicació en el teixit associatiu cívic, cultural o esportiu han destacat pel seu esforç i objectius assolits i han contribuït a millorar les comarques gironines.

Presentació dels Premis Generalitat Girona{"name":"2022/09/20/12/51/fd0f0ddb-310d-4ca8-93a1-28fc4cd759e2.jpeg","author":"DTG","type":"0","location":"0","weight":148066}

En aquest sentit, la delegada del Govern ha explicat que “Girona és una demarcació amb un fort sentiment de pertinença, una vegueria amb projectes i referents propis per a la ciutadania. Per això, us volem presentar els Premis Generalitat Girona, en els quals fa mesos que treballem i que hem gestat amb la voluntat d’incentivar els valors i les iniciatives que fan que tinguem una societat millor”.

“Sovint les males notícies o les presses aclaparen el nostre dia a dia, i és important que també reservem espais per reivindicar les coses positives que passen al nostre voltant. Amb aquests premis volem posar el nostre granet de sorra per destacar referents inspiradors per a les noves generacions, que demostrin que es poden fer grans coses al territori i que la bona feina és reconeguda”, ha reblat la delegada del Govern.

Els premis es distribuiran en tres categories, que duran els noms de tres personalitats gironines. L’objectiu, també, és posar-les en valor històricament i reivindicar-ne els valors.

Premi Josep Irla Bosch, al gironí o gironina de l’any, de reconeixement a persones per la seva trajectòria rellevant i destacable, professional o vital.

Josep Irla i Bosch va ser regidor, representant de la Generalitat a Girona, diputat, president del Parlament i president de la Generalitat.

Com a comissari de la Comissaria Delegada de la Generalitat a Girona va afavorir l'ensenyament i la cultura, sobretot els adreçats als sectors populars, així com l'ús del català en les administracions. Tot plegat amb una acurada gestió econòmica que refermava la seva condició de bon gestor ja iniciada en el seu municipi, Sant Feliu de Guíxols.

Premi Aurora Bertrana Salazar, al projecte social que fomenti l’equitat i la igualtat a la demarcació de Girona.

Aurora Bertrana i Salazar fou escriptora i musicòloga. Va col·laborar amb l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana i va fer classes a l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona. El maig de 1932 firmà les bases per a la constitució d’un Front Únic Femení Esquerrista i, exiliada, a la fi de la Guerra Civil, va participar en accions humanitàries, gràcies al contacte amb el Comitè Internacional de la Creu Roja.

Premi Isabel Vila Pujol, a la iniciativa empresarial que hagi destacat per fomentar una economia innovadora, verda i de responsabilitat social a la demarcació de Girona.

Isabel Vila i Pujol, mestra i sindicalista republicana catalana. Va tenir cura dels ferits del foc de la Bisbal, a la revolució del 1868, anant de Llagostera a la Bisbal, passant per Calonge. També va ser coneguda com a “Isabel cinc hores” per la seva lluita a favor de la jornada de cinc hores per als menors de 13 anys i fou nomenada secretària del sindicat La Internacional, aconseguint ser la primera dirigent sindical d’Europa.

El guardó que s’entregarà als premiats és una reproducció del Tors de Venus, d’Aristides Maillol, per aquest motiu l’espai on es troba l’escultura, a l’edifici de la Generalitat de Catalunya a Girona, ha estat l’escenari escollit per fer la presentació davant els mitjans de comunicació.

L’acte de lliurament dels Premis es farà el 28 d’abril, coincidint amb la data que el president Francesc Macià, l’any 1931, va nomenar, Josep Irla com a primer comissari delegat de la Generalitat a Girona, un cop proclamada la II República i la Generalitat va recuperar l’autogovern. La comissaria delegada va ser l’antecedent de la Delegació del Govern.

Pròximament, s’anunciarà la publicació de les bases reguladores dels premis i la convocatòria, així com la resta de detalls d’aquesta primera edició.

1  

Imatges

Presentació dels Premis Generalitat Girona

Presentació dels Premis Generalitat Girona 148066

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia