Acció Exterior i Unió Europea

Alsina a Ramallah.

Alsina referma Palestina com a país prioritari de la cooperació catalana: "Les polítiques de cooperació vinculades a la pau de Catalunya són referents a nivell internacional"

query_builder   20 setembre 2022 17:33

event_note Nota de premsa

Alsina referma Palestina com a país prioritari de la cooperació catalana: "Les polítiques de cooperació vinculades a la pau de Catalunya són referents a nivell internacional"

  1. A Ramallah, Alsina es reuneix amb organitzacions amb qui el Govern treballa per millorar les condicions de vida de dones palestines exposades a violències masclistes
  2. La cooperació catalana té un vincle històric amb Palestina, on fa dècades que moltes entitats treballen per la pau i els drets humans en aquests territoris
La consellera Alsina i el secretari Figueras, amb representants d'organitzacions de la societat civil palestina a Ramallah.
La consellera Alsina i el secretari Figueras, amb representants d'organitzacions de la societat civil palestina a Ramallah.
{"name":"2022/09/20/17/29/d15b1fee-f92a-4008-803e-590185c5b836.jpeg","author":"XGO","type":"0","location":"0","weight":183691}

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, s’ha desplaçat aquest dimarts a la ciutat palestina de Ramallah, a Cisjordània. En la seva segona jornada de viatge de treball, Alsina s’ha reunit amb organitzacions que tenen el suport de la cooperació catalana sobre el terreny a Palestina. És el cas d’un projecte per millorar les condicions de vida de les dones palestines exposades a violències masclistes desplegat per l’ONG catalana Hèlia i una de les seves sòcies palestina, Women’s Studies Centre (WSC), que treballa per protegir i defensar els drets de les dones. A Ramallah, Alsina ha conversat amb la seva directora, Sama Aweidah, per conèixer de primera mà l’impacte del projecte finançat pel Govern.

Palestina és un país prioritari de la cooperació catalana”, ha afirmat la consellera Alsina, que ha explicat que les organitzacions amb qui s’ha reunit li han transmès que “el nostre finançament és fonamental per als programes que duen a terme”. “Són organitzacions que treballen pels drets de les dones i amb les quals les ONGs catalanes hi treballen des de fa molts anys”, ha explicat. Alsina s’ha interessat pels problemes amb els quals es troben en la seva tasca, així com per la seva feina i les seves necessitats. “Confiem poder-hi seguir col·laborant els propers anys”, ha afirmat la consellera, que ha recordat que demà és el Dia Internacional de la Pau: “Ens sembla un bon moment per posar en valor les polítiques de cooperació vinculades a la pau que a Catalunya s'han promogut des de fa molts anys i que són referents a nivell internacional”.

En la mateixa reunió, també hi han participat dues xarxes de la societat civil a Palestina: Al-Muntada, un fòrum d’ONGs palestines per combatre la violència contra les dones, i PNGO, Xarxa d’ONGs Palestines, un espai de coordinació de més de 25 organitzacions que fomenta l’apoderament i l’autonomia de la societat civil. La consellera no ha pogut desplaçar-se avui com estava previst a Nablus, la ciutat on es desplega el projecte d’Hèlia i WSC finançat pel Govern. Les Nacions Unides han restringit l’accés a la ciutat arran d’uns enfrontaments interns, un fet que ha impedit la visita sobre el terreny i la rebuda amb el governador de la ciutat.

L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) va començar a col·laborar amb WSC l’any 2019 a través de l’ONG catalana Hèlia, que col·labora amb organitzacions palestines com WSC per potenciar l’autonomia i l’apoderament de les dones, especialment les supervivents de violències masclistes, que es troben entre els sectors més vulnerabilitats de la població. Actualment, Hèlia i WSC tenen en marxa dos projectes amb finançament de l’ACCD: un destinat a apoderar les dones a la governació de Nablus i l’altre, adreçat a oferir una protecció integral a dones exposades a violències múltiples. Els dos projectes sumen 850.000 euros.

Llarga trajectòria de la cooperació catalana

La cooperació catalana té un vincle històric amb Palestina, especialment motivada pel compromís de moltes entitats catalanes que fa dècades que treballen per la pau i els drets humans en aquests territoris. Entre els àmbits que s’hi treballen, destaca la prevenció i l’abordatge de les violències masclistes com un dels principals eixos, juntament amb actuacions en matèria de refugi, ja que la palestina és una de les poblacions refugiades més nombroses del món. L’ONU calcula que la xifra puja fins als 5,7 milions de persones, una cinquena part del total de refugiats al món.

La Generalitat de Catalunya fa anys que col·labora en el desenvolupament i la millora de la qualitat de vida del poble palestí als territoris de Cisjordània, Jerusalem Est i la Franja de Gaza, i hi finança projectes a través de convocatòries públiques i obertes. Només entre els anys 2019 i 2021 l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha destinat 3,8 milions d’euros a diversos projectes de cooperació canalitzats tant per ONGs catalanes com per agències de les Nacions Unides que tenen presència sobre el terreny. De fet, Palestina és un dels territoris que han rebut un major volum d’Ajut Oficial al Desenvolupament del Govern, juntament amb Moçambic, el Marroc, Colòmbia i el Senegal.

Demà Victòria Alsina continuarà amb l’agenda en matèria de cooperació al desenvolupament a Jerusalem, on mantindrà reunions amb representants d’agències de Nacions Unides amb qui el Govern de Catalunya col·labora en diversos projectes de cooperació al desenvolupament als territoris palestins.

El viatge de treball de la consellera Victòria Alsina a Israel i Palestina s’emmarca en la voluntat de contribuir en la mesura del possible a la recerca d’una pau duradora a la regió. El secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, i el director general de Prospectiva i d'Innovació en l'Acció Exterior, Joan Maria Piqué, acompanyen la consellera en la seva visita, que s’allargarà fins dijous.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia