Acció Exterior i Unió Europea

La consellera Alsina, durant l'ofrena floral a la Sala del Record del Yad Vashem, a Jerusalem.

Viatge de treball a Israel i Palestina

Alsina fa una ofrena al Memorial de l'Holocaust en homenatge als jueus víctimes del nazisme: "He volgut enviar un missatge d'amistat entre Israel i Catalunya, que ve de lluny"

query_builder   21 setembre 2022 14:07

event_note Nota de premsa

Viatge de treball a Israel i Palestina

Alsina fa una ofrena al Memorial de l'Holocaust en homenatge als jueus víctimes del nazisme: "He volgut enviar un missatge d'amistat entre Israel i Catalunya, que ve de lluny"

  1. La consellera Victòria Alsina visita a Jerusalem el Yad Vashem, un centre mundial de recerca, documentació, educació i commemoració de l’Holocaust
  2. La titular d’Acció Exterior i Govern Obert també es reuneix amb dues agències de les Nacions Unides amb qui el Govern col·labora en diversos projectes a Palestina


La consellera Alsina, durant l'ofrena floral al Yad Vashem.
La consellera Alsina, durant l'ofrena floral a la Sala del Record del Yad Vashem, a Jerusalem.
{"name":"2022/09/21/13/48/f6a19c4a-6b00-4d59-b2be-c7a674589f51.jpg","author":"XGO","type":"0","location":"0","weight":332416}

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha visitat aquest dimecres el Yad Vashem, el Memorial de l’Holocaust, situat al Mont Herzl de Jerusalem, on ha fet una ofrena floral a la Sala del Record de la institució en nom del Govern de Catalunya. En homenatge als sis milions de jueus víctimes del nazisme, Alsina també hi ha col·locat la seva insígnia oficial de la Generalitat en un gest per reforçar els llaços d’amistat amb Israel. “He volgut enviar un missatge d’amistat entre el poble d’Israel i el poble de Catalunya”, ha afirmat en una atenció als mitjans, on ha explicat que aquests vincles “venen de lluny i encara ens queden moltes pàgines en comú per escriure”. Durant la seva visita al museu, Alsina també ha tingut un pensament pels catalans que van morir als camps de concentració: “Reivindicar la memòria històrica és clau per escriure el futur”.

El Yad Vashem és un centre mundial de recerca, documentació, educació i commemoració de l’Holocaust, obert el 1953, i que consta tant d’un museu d’importància històrica com d’un institut de recerca. També destaca pel seu paper en la preservació de la memòria històrica d’aquelles persones o grups que van ajudar el poble jueu durant l’Holocaust o que van formar grups de resistència contra l’Alemanya nazi. El president Artur Mas i l’alcalde de Barcelona Xavier Trias van visitar el Yad Vashem l’any 2013, i també van fer una ofrena floral a la Sala del Record.

En declaracions als mitjans, la consellera Alsina ha fet un repàs dels objectius del viatge de treball a Israel i Palestina. “Catalunya i Israel i Catalunya i Palestina sempre han estat a prop”, ha subratllat Alsina, per a qui la visita “pretén reafirmar la voluntat del Govern de treballar a la regió”. Coincidint amb el Dia Internacional de la Pau, la consellera ha assenyalat que el Govern “sempre ha volgut la pau a la regió” i ha posat en valor “totes les polítiques de pau que des de la cooperació catalana s’hi han impulsat”.

Fruit de totes les reunions i els molts projectes que hem identificat en diferents àmbits, aquests dies ens asseurem a veure en el marc de l’estratègia Més Catalunya al món com podem consolidar-nos, com podem fer-nos créixer i com podem obrir noves portes”, ha explicat. La consellera ha insistit que “això forma part d’una estratègia que és ambiciosa, que vol que s’escolti la presència catalana al món i també vol defensar els nostres interessos arreu”.

Reunions amb agències de les Nacions Unides

En la seva tercera jornada de viatge de treball, la consellera Alsina s’ha reunit avui també a Jerusalem amb dues agències de les Nacions Unides amb qui el Govern col·labora en diversos projectes a Palestina. Es tracta, per una banda, de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA, per les seves sigles en anglès), que porta més de 70 anys prestant serveis a la població refugiada palestina; i del Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA, per les seves sigles en anglès), l’organisme de l’ONU que treballa en matèria de salut sexual i reproductiva.

Palestina ha estat tradicionalment un país prioritari de la cooperació catalana i, per això, el Govern fa anys que col·labora en el desenvolupament i la millora de la qualitat de vida del poble palestí. En aquest context, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i UNRWA tenen una llarga i satisfactòria relació de treball, que va començar el 2015 i ha estat constant des de llavors, amb un marcat enfocament de gènere. El Govern, de fet, hi ha aportat més d’1,3 milions d’euros en diversos projectes en el període 2017-2022.

Els anys 2015 i 2016 es van centrar en el treball a Síria en el punt àlgid del conflicte armat. Posteriorment, la feina s’ha centrat en Gaza, on s’han consolidat projectes de continuïtat en l’àmbit del dret a la salut, en particular els drets sexuals i reproductius de les dones. Durant la reunió amb Tamara Al Rifai, representant d’UNRWA, “hem tingut ocasió de planificar el que ve a continuació”, segons la consellera Alsina, amb la voluntat de “contribuir a l’organització en el futur i també de fer un acord de col·laboració amb ells que planifiqui els propers anys”.

Pel que fa a UNFPA, la consellera Alsina ha pogut conversar sobre la seva tasca amb el representant d’aquesta agència de l’ONU per a Palestina, Dominic Allen. L’ACCD va començar a col·laborar l’any 2021 amb UNFPA Palestina, a qui va aportar 200.000 euros per a un projecte per respondre a les necessitats humanitàries a dones i nenes a Jerusalem Est que pateixen violència de gènere. Enguany es preveu renovar aquest compromís amb 290.000 euros més. En total, el Govern ha aportat a projectes d’UNFPA arreu del món 1,1 milions d’euros des de l’inici de la seva col·laboració.

Aquesta nit a Tel-Aviv la consellera Victòria Alsina participarà en una recepció de personalitats destacades d’Israel del món polític, empresarial, acadèmic i de la recerca, entre d’altres. Demà, l’últim dia del viatge a Israel i Palestina, la jornada se centrarà a mantenir reunions polítiques, entre elles, amb l’alcalde de Tel Aviv, Ron Huldai.

5  

Imatges

Reunió amb UNFPA Palestina.

Reunió amb UNFPA Palestina. 157187

La consellera Alsina i el representant d'UNFPA per a Palestina, Dominic Allen.

La consellera Alsina i el representant d'UNFPA per a Palestina, Dominic Allen. 133037

La consellera Alsina, el secretari Figueras i el director general Piqué, al Yad Vashem.

La consellera Alsina, el secretari Figueras i el director general Piqué, al Yad Vashem. 227271

La consellera Alsina, signant el Llibre d'Honor del  Yad Vashem.

La consellera Alsina, signant el Llibre d'Honor del Yad Vashem. 193709

La consellera Alsina amb Tamara Al Rifai d'UNRWA.

La consellera Alsina amb Tamara Al Rifai d'UNRWA. 171578

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia