- La consellera d’Acció Exterior ha mantingut importants reunions polítiques, tant amb el Govern israelià com amb l’alcalde de Tel-Aviv
- En aquestes trobades, s’han identificat oportunitats de col·laboració entre Catalunya i Israel
En el seu darrer dia de viatge oficial a Israel i a Palestina, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, acompanyada del secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, i del director general de Prospectiva i d’Innovació en l’Acció Exterior, Joan Maria Piqué, s’ha reunit amb el ministre de Cooperació Regional d’Israel i amb l’alcalde de Tel-Aviv, i s’ha trobat amb representants dels dos grans blocs polítics del Parlament israelià. Alsina també s’ha reunit amb l’alcalde de Ra’anana, on ha visitat el centre municipal de música. A més, la consellera ha estat entrevistada pel diari israelià Globes i pel canal de notícies i24News.
La consellera Alsina ha tingut una intensa agenda de reunions durant l’última jornada del seu viatge institucional de quatre dies a Israel i a Palestina. En totes aquestes trobades, la consellera assegura que “hem constatat l’interès per Catalunya i hem confirmat aquesta voluntat de col·laborar, i hem identificat oportunitats per fer-ho, tant en el curt i com en el mitjà termini”. Ho ha dit des del memorial a Yitzhak Rabin, exprimer ministre d’Israel, al lloc on el van assassinar al costat de l’Ajuntament de Tel-Aviv.
Avui, Alsina s’ha reunit amb el ministre de Cooperació Regional, Isawi Frej. El Ministeri de Cooperació Regional és el departament públic de l’Estat d’Israel que s’ocupa de les relacions amb els països mediterranis i amb l’Autoritat Palestina. El Ministeri té com a objectiu aplicar solucions diplomàtiques i obrir vies de diàleg entre els diferents països de la regió. En aquest sentit, aquest departament actua com una extensió especialitzada del Ministeri d’Afers Exteriors. A la reunió han explorat futures vies de col·laboració, sobretot en el marc de la cooperació mediterrània, entre d’altres en el marc de la Unió per la Mediterrània, amb seu a Barcelona. Del ministre de Cooperació Regional, la consellera ha destacat que és el “primer ministre àrab-palestí, i una persona important en el projecte de consens que vol representar el Govern d’Israel”. “Hem parlat de projectes en el marc dels Acords d’Abraham i en el marc de futures relacions que Catalunya vol establir a la regió i que estem estudiant”, ha explicat Alsina. Per la seva banda, el ministre Frej ha dit que estava “content” d’haver conegut la consellera Alsina, i d’haver “conegut les seves actuacions per estrènyer els llaços amb Israel”. Frej ha agraït a Alsina la “conversa important i inspiradora”.
Alsina també ha tingut l’ocasió de reunir-se amb l’alcalde de Tel-Aviv, Ron Huldai, que ho és des de 1998 pel Partit Laborista. De Huldai, Alsina ha destacat que “ha liderat els processos de transformació que ha viscut la ciutat aquests anys”. “Ha estat un gran plaer rebre la consellera Alsina a Tel-Aviv per intercanviar idees i aprofundir en la relació amb la nostra ciutat agermanada, Barcelona, especialment a la llum de la Smart City Expo World Congress”, ha declarat l’alcalde Huldai després de la trobada.
Tel-Aviv és la segona ciutat més gran d’Israel i n’és el centre econòmic i tecnològic, coneguda com a Silicon Wadi. Malgrat l’espectacular desenvolupament de l’actual Tel-Aviv, la ciutat va ser fundada fa poc més de 100 anys, el 1909.
En els successius mandats de Huldai, Tel-Aviv s’ha convertit en una ciutat global, oberta, tecnològica i verda, i que ha basat el seu model d’èxit en l’atracció de talent, la creació d’infraestructures d’alt nivell i el foment d’un alt grau de benestar, referència arreu del món. Huldai ha estat responsable de promoure el desenvolupament global de Tel-Aviv, obrint la ciutat al turisme i al negoci, modernitzant clarament la seva essència i transformant-la en una ciutat puntera en tecnologia i benestar.
A la tarda, la consellera Alsina s’ha desplaçat a Ra’anana, on s’ha reunit amb el seu alcalde, Chaim Broyde, i també ha visitat el Centre municipal de música Ra’anana Pais. Ra’anana és una ciutat ubicada al centre d’Israel, i va ser fundada originalment com una colònia de jueus nord-americans, que encara tenen una presència important a la població. La ciutat va ser designada “ciutat verda” per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’any 2005, i compta amb un parc industrial de renom, on hi conviuen start-ups tant nacionals com internacionals. Broyde és alcalde de Ra’anana des del 2018, i ha proposat una remodelació de la ciutat, buscant atraure talent i crear un futur sostenible. El Centre municipal de música Ra’anana Pais és el centre de música més gran d’Israel, on més de 1.300 estudiants de tota la regió i de les ciutats adjacents aprenen a tocar diversos instruments.
L’agenda de la consellera Alsina s’ha completat amb trobades amb representants de diferents grups polítics de l’arc parlamentari israelià, tant de partits del Govern com de l’oposició. De les reunions amb els representants dels dos principals blocs polítics del Knesset, el Parlament israelià, la consellera Alsina ha explicat que “hem pogut tenir una interlocució sobre les futures agendes polítiques d’Israel i de Catalunya, i els reptes compartits que tenim”. A més, la titular d’Acció Exterior i Govern Obert també ha estat entrevistada per mitjans de comunicació israelians: el canal de notícies i24News i el diari financer Globes.
Ahir al vespre, la consellera Alsina va fer una recepció per a la comunitat catalana a Israel, on també hi van assistir personalitats de la societat civil israeliana, com el Premi Nobel de Química 2011, Dan Shechtman, que també va intervenir. Hi va haver altres assistents destacats, com els professors Ernesto Joselevich, de l’Institut Weizmann i especialista en nanotecnologia, i Itamar Raz, expert mundial en diabetis. En total, a l’acte hi van assistir 40 persones. “Tots vosaltres heu aportat el vostre granet de sorra per transformar Israel en el que és avui: un país lliure, ple d’oportunitats, culturalment vibrant i obert a l’exterior”, va dir la consellera als convidats a l’acte.