Cultura

Cultura i Salut Mental

El Departament de Cultura organitza la jornada "Cultura i salut mental"

query_builder   22 setembre 2022 17:17

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura organitza la jornada "Cultura i salut mental"

  1. Hi participaran projectes d’arts escèniques, arts visuals, música i biblioteques que aborden qüestions vinculades a la salut mental en les seves creacions
  2. L’objectiu de la jornada és sensibilitzar perquè la salut mental sigui una línia de treball dels sectors culturals des d’una perspectiva positiva i inclusiva


Salut i cultura {"name":"2022/09/22/17/14/88aaf8c6-50a5-4947-a6b5-fbf1b33e1a26.jpg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":646737}

El pròxim dimecres, 28 de setembre, la Direcció General de Promoció Cultural i biblioteques del Departament de Cultura celebrarà la jornada “Cultura i salut mental” al Santa Mònica.

La jornada, que tindrà lloc de 10h a 14h, pretén reflexionar sobre els beneficis que pot aportar la cultura a la salut mental i sobre com els responsables de programació municipals poden exercir un paper important per desestigmatitzar, sensibilitzar i donar a conèixer els trastorns de salut mental a la societat des d’una perspectiva positiva i inclusiva. El compromís del Departament de Cultura és que aquesta sigui una línia de treball dels sectors culturals i per aquest motiu participa en el treballs de la comissió del Pacte Nacional per a la Salut Mental de Catalunya.

La cultura pot ser terapèutica, divulgativa i ajudar a trencar amb estigmes socials. La ciència avala que les arts poden tenir un efecte positiu en la simptomatologia de determinats trastorns de salut mental, en l’equilibri emocional, la sociabilitat i l’autoestima. Cada vegada existeix més implicació per part dels projectes culturals en aquest sentit, tant a l’hora d’abordar la temàtica en la creació, com a l’hora de fer partícips a col·lectius que conviuen amb un trastorn. El compromís del Departament de Cultura és donar visibilitat a aquests projectes, fomentar-los i vetllar perquè aquesta sigui una línia de treball dels sectors culturals. Això es concreta amb l’Avantprojecte de llei dels drets culturals, que té l’objectiu de garantir la lliure participació, creació i accés de tota la ciutadania a la vida cultural. La jornada oferirà exemples de projectes consolidats de diferents disciplines artístiques que aborden qüestions de salut mental i estan o han estat programats en equipaments. Els responsables de programació municipals poden exercir un paper important per desestigmatitzar, sensibilitzar i donar a conèixer els trastorns de salut mental a la societat des d’una perspectiva positiva i inclusiva.

El programa s’obrirà amb la ponència de Joan Ramon Fortuny, psiquiatre i director del Procés de Rehabilitació Psicosocial del Parc Salut Mar, i seguirà amb les intervencions, en l’àmbit de les arts escèniques, de Mireia Garcia i Xavier Buxader, productora i adjunt de direcció respectivament de l’espectacle Harakiri, i d’Ann Perelló, productora de l’espectacle Nua.

També hi haurà dues intervencions de projectes d’arts visuals sobre el projecte Mosmirem i línia de treball conjunta entre Lo Pati, Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, i la Fundació Pere Mata, a càrrec d’Aida Boix, directora del centre i sobre l’exposició Narcohumanisme, Eloy Fernandez, a càrrec d’Eloy Fernández, comissari de l’exposició.

Finalment hi haurà una ponència a càrrec de Cinta Roig, cap de biblioteques de les Terres de l’Ebre i Mariola Castaño, tècnica de projectes sobre el Projecte biblioteques i Salut Mental a les Terres de l’Ebre.

La segona part de la jornada abordarà “Per què és important i fructífera la implicació de col·lectius de salut mental en els projectes culturals?” en una taula rodona en què participaran Emilio Rojo Rodes, psiquiatre i membre col·laborador del Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya; Mercè Torrentallé, membre de la Federació Catalana de Salut Mental de Catalunya; Melisa Mercadal, professora del Departament d’Educació i Mediació Artística de l’ESMUC i representant de l’Acadèmia Catalana de la Música; Roser Sanjuan, responsable del Servei Educatiu del Centre d’Art la Panera; Sònia Gainza, directora del programa Apropa Cultura, i Beatriz Liebe, directora de L’Altre Festival.

La jornada es podrà seguir virtualment pel canal de youtube de Cultura.



1  

Fitxers adjunts

Jornada Creacultura. Cultura i Salut Mental

Jornada Creacultura. Cultura i Salut Mental
PDF | 314997

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia