- Regenerative Tourism: contributing to the wellbeing of the community és el nom d’aquesta trobada que permetrà compartir coneixements i experiències sobre un turisme més respectuós i sostenible
- Catalunya està treballant en la transformació del seu model turístic per impulsar-ne un de regeneratiu i circular que promogui un millor territori per viure-hi i per visitar
El secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos i Maduell, la presidenta de NECSTouR i secretària general de Turisme del Govern d’Andalusia, Yolanda de Aguilar Rosell, i la cap de la unitat de Turisme DG Grow de la Comissió Europea, Marie-Hélène Pradines, han inaugurat avui la jornada Regenerative Tourism: contributing to the wellbeing of the community. Aquest acte, coorganitzat des del Departament d’Empresa i Treball amb NECSTouR (la xarxa de regions europees per a un turisme sostenible i competitiu), té lloc a l'auditori de la Pedrera a Barcelona i acull prop de 400 professionals del sector turístic en un esdeveniment en format híbrid que també es pot seguir en streaming.
Catalunya està treballant en la transformació del seu model turístic per impulsar-ne un de regeneratiu i circular que aporti valor comunitat al territori. Aquest esdeveniment té la voluntat d’inspirar, compartir i adquirir coneixements sobre un turisme més sostenible.
En l’acte inaugural, el secretari d’Empresa i Competitivitatha remarcat que el Govern ha entomat el repte que suposa el turisme regeneratiu: “volem aconseguir un turisme que no només no generi externalitats negatives que haguem de mitigar o neutralitzar, sinó que sigui capaç de millorar l’entorn deixant-lo millor de com el va trobar”. Castellanos ha recordat que el Govern impulsa el Compromís Nacional per un Turisme Responsable. “No té cap sentit dissenyar el país que volem per al futur sense contemplar tota l’economia del visitant en general i el turisme en particular com un vector clau per al benestar de les persones”, ha afegit.
Per la seva banda, la directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs, ha realitzat una ponència sobre el camí del turisme regeneratiu a Catalunya en la qual ha destacat que “la destinació Catalunya es troba en un moment de transformació per fomentar un turisme més ètic i innovador”. “Hem de posar les persones al centre i fer compatible l’activitat turística amb la vida als nostres municipis. Volem un millor territori per viure-hi perquè així també fem un millor territori per ser visitat”, ha sentenciat.
En aquesta línia, Domènech ha defensat l’activitat turística afirmant: “El turisme català aspira a ser la solució i no el problema. Ha de ser vist com una palanca, un aliat no només per generar riquesa sinó també per proporcionar als ciutadans i ciutadanes progrés, benestar i qualitat de vida.”
Durant tot el dia participaran representants internacionals de destinacions capdavanteres en temes de sostenibilitat; de negocis compromesos que demostren que el model de turisme sostenible enfocat a generar valor és viable econòmicament; d’organismes europeus com la Unió Europea, la Comissió Europea, l’European Tourism Association (ETOA), l'European Travel Commission (ETC), Europa Nostra i la Travel Foundation, entre d’altres.
El programa de la jornada inclou ponències i taules de debat entre les que ha destacat la presentació sobre els valors del turisme regeneratiu que ha realitzat aquest matí l’Anna Pollock, considerada una de les veus més destacades en la reformulació del turisme. Pollock ha explicat que ”el turisme té un paper i una responsabilitat úniques per ajudar en els processos de canvi, però per fer-ho s'ha d'integrar amb altres sectors. Un canvi significatiu i efectiu només es produirà quan entenem que el turisme no és una indústria que funciona amb principis mecànics sinó en un sistema en xarxa viu”.
Better places to live, better places to visit
Catalunya ha estat coliderant, dins el marc de NECSTouR, la iniciativa Better places to live, better places to visit, que va néixer el 2018 amb la voluntat de donar resposta a les preocupacions de les persones residents sobre els usos dels recursos del territori (cultural i mediambiental) aplicats a l'activitat del turisme.
Des d'aleshores, el benestar de la comunitat local així com l'emergència climàtica i la innovació de les empreses estan conduint la transformació de les estratègies de turisme de Catalunya i de la resta de membres de NECSTouR. Això queda reflectit també en els seus models de governança i màrqueting, que tenen l’objectiu de moure’s d'un model de turisme sostenible a un model regeneratiu, enfocat a generar valor i que contribueixi al benestar de la comunitat.
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
- Twitter: @turismecat|@empresacat | @treballcat
- Youtube: https://www.youtube.com/turismecat