Drets Socials

D'esquerra a dreta, el secretari d'Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra; la consellera Violant Cervera i el secretari d'Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala.

Drets Socials obre una nova línia d'ajuts al lloguer per a les persones joves que no van poder accedir a la convocatòria estatal

query_builder   23 setembre 2022 12:58

event_note Nota de premsa

Drets Socials obre una nova línia d'ajuts al lloguer per a les persones joves que no van poder accedir a la convocatòria estatal

  1. Els ajuts al Lloguer Jove podran arribar als 250 euros mensuals i es tindrà en compte els ingressos de la unitat de convivència i l’esforç econòmic que els suposa el pagament de lloguer
  2. S’hi destinaran 29 milions d’euros i es distribuirà d’una manera més equitativa, -prioritzant els que més ho necessiten-, més justa i més racional.
  3. La consellera Cervera remarca que l’emancipació juvenil és una prioritat i que “els ajuts al Lloguer Jove neixen amb la voluntat de perdurar en el temps, com una mesura estructural que anualment es podrà sol·licitar”


El Departament de Drets Socials de la Generalitat, mitjançant l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, ha publicat avui al DOGC una convocatòria d’ajuts per pagar el lloguer destinats a joves de fins a 36 anys. S’hi poden presentar tots els joves que no hagin demanat o se’ls hagi denegat el Bo lloguer jove estatal.

La consellera Cervera ha destacat que “els ajuts al Lloguer Jove neixen amb la voluntat de perdurar en el temps, com una mesura estructural. Per això destinarem 29 milions d’euros per aquesta convocatòria que sortirà anualment amb un format més equitatiu –adaptant l’ajut al preu de lloguer de cada territori-, més justa, ja que prioritzem els qui més ho necessiten, i més racional.” Els ajuts es podran demanar des del dia 28 de setembre i fins al 7 d’octubre.

D'esquerra a dreta, el secretari d'Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra; la consellera Violant Cervera i el secretari d'Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, durant la roda de premsa.{"name":"2022/09/23/12/57/098b2bfb-51b5-494c-a20a-cf7c9f263ea5.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":224927}


Cervera ha remarcat que l’emancipació dels joves és una prioritat del departament i ha assenyalat que aquests ajuts s’emmarquen en l’estratègia del departament que inclou altres mesures com la reserva d’un mínim del 25% dels habitatges de lloguer de nova construcció que dugui a terme la Generalitat per a persones joves en la primera adjudicació. En aquest sentit, ha reiterat que “el Bo Jove de l’Estat estava mal dimensionat econòmicament, mancat de recursos; mal dissenyat territorialment ja que no tenia en compte les especificitats i les diferències de preus del lloguer arreu de Catalunya; i conceptualment, ja que s’aplicava per ordre d’arribada i sense tenir en compte les diferències d’ingressos dels sol·licitants”.

A diferència del Bo de l’Estat, per accedir als ajuts al Lloguer Jove la convocatòria estableix els requisits que cal complir i els criteris que se seguiran per ponderar cadascuna de les peticions, independentment de l’ordre d’entrada. S’hi poden acollir els joves que tinguin fins a 36 anys en el moment de presentar la sol·licitud, que siguin titulars d’un contracte de lloguer o de cessió d’ús d’un habitatge o d’una habitació, que les rendes no superin els límits establerts segons la seva ubicació geogràfica, i que no superin el límit econòmic establert per a la unitat de convivència.


Requisits d’accés

En la nova convocatòria d’ajuts al Lloguer Jove s’ha establert la concurrència competitiva per poder prioritzar i estudiar tots els expedients de les persones joves sol·licitants en funció d’uns paràmetres ponderables. Així mateix, l’import final de l’ajut no és lineal, com en el cas de Bo lloguer jove, sinó que pot ser de fins a 250 euros mensuals, en funció dels ingressos de la unitat de convivència i l’esforç econòmic que els suposa el pagament de lloguer. La convocatòria compta amb un pressupost inicial de 29 M€.

Així doncs, l’import de la subvenció serà del 20% de l’import de la renda de lloguer anual quan l’esforç per pagar el lloguer o el preu de cessió sigui igual o inferior al 30% dels seus ingressos. Serà del 30% de l’import de la renda de lloguer quan l’esforç per pagar el lloguer sigui superior al 30% i inferior al 40% dels ingressos ponderats i serà del 40% de l’import de la renda de lloguer quan l’esforç per pagar el lloguer sigui igual o superior al 40% dels ingressos ponderats, amb un límit màxim de 3000 euros anuals per habitatge, i un mínim de 240 euros anuals per habitatge, quan el resultat dels càlculs que determinen l’import sigui inferior a aquesta quantitat.

Si hi ha més d’un jove titular del mateix contracte de lloguer, podran sol·licitar l’ajut de manera individual i si més d’un resulta beneficiari d’aquestes subvencions, en un mateix habitatge, la suma no podrà superar l’import mensual del lloguer o del preu de cessió.


Situació de les sol·licituds del Bo lloguer jove estatal

De les 39.000 sol·licituds que es van presentar, més de 17.000 van entrar el primer dia d’obertura de la convocatòria, que en ser de concurrència no competitiva, ha fet que només s’hagin pogut estudiar aquests primers expedients per saber quins complien tots els requisits i podien rebre l’ajut.

Un cop feta la valoració d’aquestes primeres 17.000 peticions, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya ja ha enviat la resolució favorable de les 9.800 sol·licituds que complien requisits i amb les quals ja ha quedat exhaurida la partida pressupostària prevista per l’estat espanyol per Catalunya.

Per territoris, el 70,4% dels ajuts concedits han anat a parar a la demarcació de Barcelona (on viu el 74% dels joves); el 7% a Lleida (hi viu el 5,4% del jovent); el 12 % a Girona (10% de joves a la demarcació) i el 10% a Tarragona (igual al percentatge de joves).

La resta d’expedients que no s’han pogut ni valorar rebran un SMS informant-los de la nova convocatòria que ha obert la Generalitat de lloguer per a joves per si el volen sol·licitar.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia