Interior

Un total de 177 alumnes de 54 municipis han iniciat la 15a edició del Curs de formació bàsica per a voluntariat de protecció civil a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya

query_builder   23 setembre 2022 15:08

event_note Nota de premsa

Un total de 177 alumnes de 54 municipis han iniciat la 15a edició del Curs de formació bàsica per a voluntariat de protecció civil a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya

Foto{"name":"2022/09/23/15/07/b6249262-dc06-4c3f-b460-da827323b94f.jpg","author":"Interior","type":"0","location":"0","weight":213670}
  1. Al curs, el voluntariat aprèn les bases de la protecció civil i les actuacions que poden desenvolupar
  2. A data d’avui hi ha 153 associacions de voluntariat de protecció civil a Catalunya i 1.659 voluntàries i voluntaris registrats

Aquesta setmana ha començat la 15a edició del Curs de formació bàsica per a voluntariat de protecció civil a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, amb un total de 177 alumnes pertanyents a associacions de voluntariat (AVPC) de 54 municipis de Catalunya. La durada del curs és de 70 hores lectives, que combinen la formació en línia amb sessions pràctiques presencials organitzades al territori.

En la seva primera edició, l’any 2001, el curs tenia una càrrega lectiva de 23 hores. Amb els anys el curs s’ha actualitzat per a millorar la qualitat de la formació. Així, es va dissenyar un nou curs amb una durada de 70 hores ¾amb un important increment de continguts i en modalitat semipresencial¾ amb l’objectiu de dotar l’alumnat dels coneixements necessaris per a desenvolupar les competències següents: coneixement de l'estructura operativa i ús dels conceptes apropiats en matèria de protecció civil a Catalunya; capacitat de comunicar amb la ciutadania de forma efectiva davant de situacions d'emergència; capacitat de treball en equip; flexibilitat, iniciativa, dinamisme i compromís.

Al curs, el voluntariat aprèn les bases de la protecció civil i les actuacions que poden desenvolupar d’acord amb l’Ordre INT/202/2017 que estableix les seves funcions. El curs inclou un mòdul de suport a l'atenció sanitària immediata, i a les sessions presencials del curs es realitzen pràctiques sobre les funcions pròpies del voluntariat dins del grup logístic municipal i també pràctiques d’atenció sanitària, extinció de conats d’incendi i d’ús de les emissores.

Superar aquest curs és un requisit indispensable i el primer pas perquè una persona pugui ser nomenada voluntari/ària de protecció civil per part d’un ajuntament, concretament per part de l’alcalde o alcaldessa del municipi de l’AVPC.

Els 54 municipis que tenen alumnes en aquest Curs de formació bàsica pertanyen a les vegueries de:

-Barcelona: 20 (Abrera, Badia del Vallès, La Garriga, Lliçà d’Amunt, Palau-solità i Plegamans, Pineda de Mar, Rubí, Sabadell, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Just Desvern, Sant Quirze del Vallès, Santa Coloma de Cervelló, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Viladecans, Viladecavalls, Esplugues de Llobregat i Olesa de Montserrat)

  1. Girona: 13 (Banyoles, Bescanó, Campdevànol, Castell-Platja d’Aro, Girona, La Jonquera, l’Escala, Maçanet de la Selva, Pals, Ripoll, Sant Feliu de Guíxols, Sils i Olot)
  2. Camp de Tarragona: 8 (Calafell, Constantí, La Pobla de Mafumet, Montblanc, Reus, Tarragona, Torredembarra i Vila-seca)
  3. Catalunya Central: 5 (Balsareny, Cercs, Sant Fruitós de Bages, Torelló i Vic)
  4. Penedès: 5 (Cabrera d’Anoia, l’Arboç, Masquefa, Sant Jaume dels Domenys i Sant Pere de Ribes)
  5. Lleida: 1 (Lleida)
  6. Terres de l’Ebre: 1 (Amposta)
  7. Alt Pirineu: 1 (Puigcerdà)

El voluntariat de protecció civil, de caràcter municipal, és una de les tres bases del sistema de protecció civil conjuntament amb els serveis d’emergència de les administracions públiques i els serveis d’autoprotecció de les activitats de risc. La legislació de protecció civil reconeix el dret de la ciutadania a col·laborar de forma estable amb els poders públics en matèria de protecció civil a través de la figura del voluntariat de protecció civil i de les associacions en que s’han d’integrar.

El voluntariat de protecció civil actua en l’àmbit del seu municipi en suport de les autoritats locals de protecció civil en tasques de prevenció dels riscos, de sensibilització a la població en matèria d’autoprotecció i en cas d’emergència en l’atenció a la població afectada així com de suport als cossos d’emergència quan siguin requerits. Les associacions de voluntariat de protecció civil formen part del grup logístic dels plans de protecció civil municipal i també s’integren en el grup logístic dels plans de protecció civil de la Generalitat quan són requerits per la Direcció General de Protecció Civil.

A data d’avui hi ha 153 associacions de voluntariat de protecció civil a Catalunya i 1.659 voluntàries i voluntaris registrats.

Al següent enllaç podeu consultar informació sobre el voluntariat de protecció civil municipal, així com també accedir al registre de les associacions registrades que hi ha a Catalunya:

https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/Voluntariat-de-Proteccio-Civil/#bloc6
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia