· Sota el lema “Nou model energètic, l’única tendència que no passa de moda. Habitatges eficients, autoconsum energètic, mobilitat sostenible”, es convida la ciutadania a canviar la seva relació amb l’energia

· Per primera vegada, se celebraran les jornades ‘Portes obertes a l’energia sostenible’, en què es podran visitar edificis públics que ja estan equipats amb equips d’autoconsum i sistemes d’estalvi i eficiència energètica

· La conscienciació i participació ciutadana és un dels eixos del nou model energètic que promou la Generalitat


Banner setmana de l'Energia{"name":"2022/09/23/16/37/4c959229-2913-4b04-8da4-4447c1887676.jpg","author":"ICAEN","type":"0","location":"0","weight":36407}


Catalunya celebra, entre els dies 26 i 30 de setembre, la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, amb la finalitat de fer una crida a la ciutadania perquè participi i acceleri en la transformació del model energètic. Sota el lema “Nou model energètic, l’única tendència que no passa de moda. Habitatges eficients, autoconsum energètic, mobilitat sostenible”, la Setmana ja compta amb un centenar d’adhesions i més de 60 activitats programades.

L’actual context d’emergència climàtica i d’inestabilitat geoestratègica fa imprescindible accelerar el pas d’un model energètic centralitzat i basat en les energies fòssils cap a un de descentralitzat, sostenible i democràtic, fonamentat en l’estalvi i l’eficiència energètica i en les energies renovables. Per això, la Setmana identifica l’autoproducció d’energia, la rehabilitació energètica de les llars i la mobilitat sostenible com aquells grans àmbits on persones i empreses ja poden prendre decisions que els permetin canviar la seva relació amb l’energia i, en conjunt, avançar cap a un model energètic més autosuficient, net i inclusiu. L’objectiu final d’aquesta transició és assolir la descarbonització de la societat catalana l’any 2050.

La Setmana posa l’accent la necessitat d’actuar ja per construir aquest nou model energètic. Per això, totes les activitats i recursos que es posaran a disposició de la ciutadania estan orientades tant a explicar els arguments que justifiquen la necessitat de canviar la forma en què les persones i empreses utilitzen l’energia, com també a mostrar i concretar les alternatives que hi ha per fer-ho.

En aquest sentit, la Generalitat ja està implementant el seu full de ruta per accelerar aquest procés, que ha de permetre que Catalunya sigui un país més eficient energèticament, amb un model basat en les energies renovables i en què el ciutadà podrà tant gestionar la seva pròpia energia com participar en la presa de decisions. En el darrer any s’ha aprovat un nou marc normatiu per agilitar la implantació d’energies renovables, s’ha iniciat la creació d’una companyia energètica pública, s’han habilitat línies d’ajuts per fomentar l’autoconsum fotovoltaic tant en l’àmbit domèstic com industrial, la mobilitat sostenible i l’ús d’energies renovables per a usos tèrmics, i s’ha impulsat la creació de la xarxa d’oficines comarcals per a la transició energètica, entre d’altres mesures.

Portes obertes a l’energia sostenible

L’edició d’enguany presenta com a principal novetat la iniciativa ‘Portes obertes a l’energia sostenible’, en la qual les administracions i també algunes empreses obriran a la ciutadania edificis i equipaments que disposen d’instal·lacions de producció d’energia renovable o d’eficiència energètica. Aquestes visites aniran acompanyades de les corresponents explicacions o activitats complementàries, i serviran per mostrar que Catalunya ja està transformant el seu model energètic.

La Generalitat aportarà a aquesta iniciativa l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya –que el 26 de setembre oferirà una visita a les instal·lacions de biomassa, d’autoconsum fotovoltaic i una explicació de les actuacions en matèria d’estalvi i eficiència energètica que s’hi ha dut a terme–; el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) –que el 27 de setembre mostraràles instal·lacions realitzades en matèria de millora de l’eficiència energètica–, i el Districte Administratiu –que el 29 de setembre organitzarà una visita a les instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic i una explicació dels sistemes d’eficiència energètica utilitzats en la construcció i ús de l’edifici.

Aquesta iniciativa s’afegeix altres activitats tant presencials com telemàtiques que permetin posar a disposició de la ciutadania eines i coneixements per modificar la seva relació amb l’energia. Mitjançant tallers, cursos o exposicions itinerants, es pretén aprofundir en temes com la contractació i la gestió de l’energia, l’autoconsum amb plaques solars fotovoltaiques, l’eficiència energètica a la llar, el vehicle elèctric, la infraestructura de recàrrega o la rehabilitació i la certificació energètica d'edificis. El catàleg virtual de recursos de les entitats organitzadores completa aquestes activitats amb eines i dades que permeten a la ciutadania prendre decisions per avançar en el nou model energètic.

Totes les activitats de la Setmana es poden trobar a la pàgina web de l’ICAEN (http://icaen.gencat.cat/setmanaenergia).

La Setmana Europea de l'Energia Sostenible està organitzada per la Generalitat de Catalunya (a través de l’Institut Català d’Energia), la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona, la Diputació de Lleida, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA).