Delegació a Madrid

Cicle 'Teixir Ciutadania social'

'Teixir ciutadania social', nou cicle organitzat per la Delegació del Govern a Madrid

query_builder   26 setembre 2022 14:00

event_note Nota de premsa

'Teixir ciutadania social', nou cicle organitzat per la Delegació del Govern a Madrid

Dimarts 27 de setembre de 2022, a les 19.00h, la delegació del Govern a Madrid, iniciarà un nou cicle titulat “teixir ciutadania social, més enllà de l’estat de benestar” que constarà de quatre sessions que tindran lloc al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna.

Presentarà i introduirà l’acte, la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid, Ester Capella i Farré. Els comissaris del cicle són Gemma Ubasart i Ricard Gomà.

Les últimes dècades, les de la globalització, les del nou mil·lenni, les de la gran recessió i, ara, la pandèmia, perfilen un temps de canvis intensos, múltiples i accelerats, cridats a transformar les trajectòries personals i col·lectives que creuaran el segle XXI. S’alteren els vectors que havien vertebrat la societat industrial, amb mutacions profundes en totes les dimensions, en les esferes socioeconòmica, sociocultural, ecològica i política.

El punt de partida del cicle el configura la presentació de l'assaig col·lectiu ‘Vidas en transición. (Re)construir la ciudadanía social’, que pretén abordar la interrelació entre canvi d’època i estat de benestar. Proposa una reflexió sobre les grans transicions en marxa i sobre els reptes que elles generen en clau de noves capacitats institucionals i cíviques per a governar-les. Les transformacions actuals redibuixen quotidianitats i projectes, i ens criden a repensar els dispositius d’efectivació de drets, seguretats i cures. Teixir ciutadania social en el segle XXI és tasca tan complexa com necessària. Suposa vertebrar un camp de polítiques i pràctiques on la igualtat pugui conversar amb les diferències (gèneres, edats, orígens…); enllaçar lògiques de protecció amb més i millor democràcia; connectar la transformació de les administracions públiques amb la vertebració del comú. Implica també enfortir la dimensió de proximitat dels drets socials amb el municipalisme com a motor de ciutadania en marcs cooperatius de governança a múltiples escales territorials (de barris i ciutats, a la Unió Europea i l’àmbit global).

‘Teixir ciutadania social, més enllà de l’estat de benestar’ proposa reflexionar sobre tot això des de veus i mirades plurals: acadèmiques, institucionals, activistes, que permetin avançar cap a nous espais de reflexió i d’acció.

Hi intervindran:

-Máriam Martínez-Bascuñán (Professora de Ciència Política, UAM)

-Noelia Adánez (Doctora en Ciències Polítiques i Sociologia)

-Gemma Ubasart (Professora Ciència Política, UdeG. Coordinadora de l’assaig ‘Vidas en Transición’ i comissaria del cicle)

-Ricard Gomà (Professor Ciència Política, UAB. Coordinador de l’assaig ‘Vidas en Transición’ i comissari del cicle)

Properes sessions

18 d’octubre. Relacions de gènere, cicles de vida i diversitat cultural

El canvi d’època travessa territoris socioculturals. Ho fa en tres dimensions clau: les relacions i les identitats vinculades al gènere; les edats i els cicles de vida; les migracions i els contextos de multiculturalitat. Gèneres, edats i orígens diversos que configuren el nou escenari del segle XXI, que porten de la mà un important potencial de transformació i, també, riscos de discriminació a enfrontar.

-Maria Rodó-Zárate (Professora de la Universitat de Barcelona)

-Albert Arcarons (Sots-director Oficina Alto Comisionado contra la pobreza infantil)

-Sarah Babiker (Antropòloga i periodista, El Salto Diario)

-Gemma Ubasart (Moderació)

22 de novembre. Transició ecosocialmunicipalisme

La dimensió socioecològica del canvi d’època és potser l’eix vertebrador més rellevant de l’escenari de transformacions que estem vivint. Mai abans els riscos climàtics, ambientals i alimentaris, generats per l’activitat humana, havien configurat un escenari d’emergència com l’actual.

-Emilio Santiago (Antropòleg, Investigador del CSIC)

-Nacho Murgui (Sociòleg, Regidor Ajuntament de Madrid)

-Marina Sánchez (Tècnica de drets socials. Ajuntament de Barcelona)

-Ricard Gomà (Moderació)

20 de desembre. Renda bàsica, comunitat i cures: articular autonomia i vincles

La Renda Bàsica (RB) és una prestació monetària pública que reuneix tres característiques bàsiques: universalitat, individualitat i incondicionalitat. Sobre aquestes bases garanteix les condicions d’existència: les desplaça del mercat de treball al terreny dels drets. A més, connecta drets socials amb llibertat individual.

-Sergi Raventós (Director Oficina Pla Pilot RB Universal, Generalitat de Catalunya)

-Sonia Fuertes (Comissionada Acció Social, Ajuntament de Barcelona)

-Aliou Diallo (Tècnic projecte Comunalitats Urbanes, Salt)

-Gemma Ubasart / Ricard Gomà (Moderació)

1  

Imatges

1a sessió cicle 'Teixir ciutadania social'

1a sessió cicle 'Teixir ciutadania social' 1374323

1  

Fitxers adjunts

NdPremsa cicle Teixir Ciutadania social

NdPremsa cicle Teixir Ciutadania social
PDF | 156894

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia