President

Debat de Política General

President Aragonès: "És el moment d'estar al costat de la gent i d'obrir un nou cicle per resoldre el conflicte polític amb l'Estat"

query_builder   27 setembre 2022 14:01

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "És el moment d'estar al costat de la gent i d'obrir un nou cicle per resoldre el conflicte polític amb l'Estat"

  1. En l’obertura del segon debat sobre l’orientació política general del Govern d’aquesta legislatura, ha proposat “un Acord de Claredat a l’Estat que identifiqui quan i com Catalunya pot tornar a exercir el dret a decidir”
  2. Ha defensat que “aquesta és la via més ràpida i més eficaç per tornar a votar”
  3. Anuncia la posada en marxa “d’un escut social de 300 milions d’euros per ajudar la ciutadania i el teixit productiu a afrontar millor l’escalada de preus”
  4. El paquet d’ajudes inclourà 100 euros per infant per reduir els costos de l’escolarització


El president durant la seva intervenció. autor: Rubén Moreno
El president durant la seva intervenció. autor: Rubén Moreno
{"name":"2022/09/27/13/09/e47a4147-8284-4ca3-ac9b-2c04b9ef6ec8.jpg","author":"Rubén Moreno. Oficina de Comunicació del president","type":"0","location":"0","weight":82672}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha anunciat que proposarà “un Acord de Claredat a l’Estat, que identifiqui quan i com Catalunya pot tornar a exercir el dret a decidir, com han fet el Canadà i el Quebec”. Ho ha explicat durant la seva intervenció d’obertura al segon debat sobre l’orientació política general del Govern, que s’ha celebrat aquest matí al Parlament, i on ha detallat que vol fer-ho “recollint el màxim suport i complicitat de la societat catalana, perquè com més gran sigui el consens, més força tindrem per defensar la posició de Catalunya davant de l’Estat, més força imés legitimitat tindrem a ulls de la comunitat internacional”.

En aquest sentit, el cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que aquesta és la via “més ràpida i més eficaç per tornar a votar, perquè parteix dels aprenentatges de la tardor del 2017 i supera les dificultats que no ens van permetre ser independents ara fa cinc anys”, així com també ho és “per fer un referèndum efectiu que permeti traduir la decisió de la ciutadania en conseqüències polítiques”.

Durant el seu discurs, Aragonès ha convidat tothom a sumar-s’hi, deixant clar que es tracta d’una proposta “inclusiva” dirigida a tots els demòcrates, “siguin o no independentistes”. I que per a dur-la a terme “cal obrir un debat amb el conjunt de la societat per construir les bases de l’Acord”, que ofereixi garanties democràtiques a tothom, “unifiqui criteris i estableixi les condicions per poder fer el referèndum efectiu on tothom s’hi senti inclòs i accepti el resultat”.

El cap del Govern ha deixat clar que és el moment d’iniciar “un nou cicle per al país sencer”, per tal de superar “la situació de bloqueig” i “tornar a avançar”, posant fi “d’una vegada” a tota forma de repressió, a l’exili, a les causes judicials, a les inhabilitacions i “a tota forma de persecució dels que simplement som independentistes”.


Un escut social de 300 milions d’euros

Amb la finalitat d’”ajudar la ciutadania i el teixit productiu a afrontar millor l’escalada de preus”, el cap de l’Executiu ha anunciat durant la seva intervenció que el Govern posarà en marxa “un escut social de 300 milions d’euros”.

“L’augment del cost de la vida ens afecta a tots i a totes”, ha subratllat Aragonès, per això aquest paquet d’ajudes inclourà “100 euros per infant per compensar el fort increment de les despeses de material escolar” del mes de setembre. Una mesura “encaminada a afavorir l’equitat social en un àmbit com l’educatiu, del tot essencial per assegurar la igualtat d’oportunitats” que es farà a través d’una deducció de l’IRPF de les famílies amb rendes mitjanes i baixes. S’incorporarà durant el projecte de pressupost i de llei de mesures, de tal manera que no s’haurà de fer cap tràmit addicional i simplement s’haurà de tenir en compte en la declaració de la renda.

Amb la voluntat també de protegir els més desafavorits i que “aquesta tardor i hivern ningú passi fred per culpa de l’augment del preu de l’energia”, el president ha anunciat que “les 100.000 famílies més vulnerables de Catalunya rebran l’augment del 50% del Bo Social Tèrmic aquest mateix any”, que significa que rebran una ajuda directa d’entre 173 i 541 euros per fer front als augments de la factura de la llum i el gas.

El Govern també destinarà 29 milions d’euros a complementar les ajudes estatals de lloguer per als joves, que Aragonès ha titllat de “manifestament insuficients”, a les quals s’hi podran acollir joves de fins a 36 anys i que poden arribar a 250 euros per persona. En la mateixa línia, el president també ha afirmat que s’amplia la T-Jove dels 24 als 30 anys, una mesura que suposarà “un impacte de 30 milions d’euros i que vol contribuir a reduir les despeses quotidianes i més bàsiques de la població jove, que té encara més problemes per emancipar-se, i també fomentar l’ús del transport públic”.

L’escut social de 300 milions d’euros també inclourà una partida de 67 milions destinats a acompanyar a totes les petites i mitjanes empreses a emprendre projectes de transició energètica; a fomentar la retirada de teulades d’amiant i instal·lar en el seu lloc cobertes amb plaques solars destinades a l’autoconsum; a subvencionar projectes de bioenergia i areduir a 6 mesos el temps màxim per autoritzar projectes de plantes i parcs d’energia elèctrica renovable amb potència inferior a 5MW per tal que puguin començar a produir energia en menys d’un any.

Per últim, en l’àmbit de les energies renovables, el president ha anunciat dues línies d’ajudes: una,de 57 ME, per facilitar que la ciutadania pugui instal·lar a casa seva sistemes de producció d’energia renovable destinada a l’autoconsum, i una altra d’11,5 ME per tal que les comunitats de veïns i les empreses puguin instal·lar sistemes automàtics d’encesa i apagada de llums en espais comuns.

Pere Aragonès ha subratllat que aquests 300 milions d’euros, que “donen resposta a les urgències d’avui”, com la guerra, la crisi ol’augment dels preus de l’energia, “s’han de fer pensant en el món que hem de tenir demà”. “Perquè és en moments com l’actual que hem de demostrar que estem al costat de la gent.Hem d’acompanyar a tothom a fer front a les conseqüències de la inflació i ho hem de fer sense perdre en cap moment la vocació transformadora que caracteritza el Govern de la Generalitat”, ha conclòs.

En el bloc econòmic, el president també ha lloat les dades positives de l’economia catalana, que demostren que “la recuperació després dels efectes de la pandèmia és sòlida”, malgrat actuar amb “les mans lligades per un dèficit fiscal crònic i una competència deslleial de qui abaixa impostos a qui més té”.

En aquest sentit, Aragonès ha declarat taxatiu que “Catalunya no entrarà en el joc de rebaixes fiscals populistes que només beneficien l’1% de la població que més té”. “No ho farem per convenciment”, ha assegurat, i perquè “significaria avançar en sentit contrari de cap on estem anant”. “El nostre model és el de la Catalunya justa i pròspera, el del benestar i la prosperitat compartida, fent-la arribar a tothom i arreu, a la Catalunya sencera”, ha conclòs.


Execució d’un 40% del pla de Govern en un any i mig

En un altre moment de la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha posat en relleu que en menys d’un any i mig de legislatura s’ha assolit un grau d’execució del 40% del pla de Govern. I també ha remarcat que “s’ha aconseguit que en poc menys d’un any comencin a aflorar iniciatives que realment exemplifiquen totes les transformacions que ens hem compromès a impulsar”. Aragonès ha detallat algunes de les mesures, com “la gratuïtat del P2, del Pacte Nacional per la Indústria, de l’energètica pública, de la reducció del cost d’accés de les universitats, de les ajudes a l’habitatge per a joves, o del ‘hub’ audiovisual Catalunya Media City”, ha desgranat.

1  

Fitxers adjunts

Discurs del president

Discurs del president
PDF | 603437

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia