Delegació a Lleida

4a Comissió coordinació campanya agrària - 2

Darrera reunió d'enguany de la Comissió institucional de coordinació de la campanya de la fruita

query_builder   27 setembre 2022 17:25

event_note Nota de premsa

Darrera reunió d'enguany de la Comissió institucional de coordinació de la campanya de la fruita

Entre l’abril i l’agost del 2022 s’han signat 22.004 contractes de treball, 4.535 menys que en el mateix període del 2021

La Generalitat ha tramitat 22 ERTO per causa major que afecten a 241 treballadors fixos del sector fructícola


4a Comissió coordinació campanya fruita Lleida
Moment de la reunió de la Comissió de coordinació, presidida per Bernat Solé,
{"name":"2022/09/27/14/35/4592ce96-d9b7-425e-a6db-ecb0ce419f4f.jpeg","author":"DTGL","type":"0","location":"0","weight":200919}


Les institucions, organitzacions professionals agràries i de cooperatives, organitzacions d’empreses agràries, organitzacions sindicals i entitats col·laboradores del tercer sector que formen part de laComissió institucional de coordinació de la campanya de la fruita han coincidint avui en la valoració positiva de l’acció conjunta de tots els integrants amb què se n’ha dut a terme la gestió. Ho han fet en el transcurs de la reunió de la comissió d’avui, presidida pel delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, que ha servit per fer balanç del desenvolupament de la campanya.

La campanya ha vingut marcada per la baixada de producció ocasionada per les gelades de l’abril,les més importants dels darrers 40 anys, i les diverses pedregades posteriors, que han tingut una afectació mitjana d’un 70% en la fruita de pinyol i d’un 30% en la de llavor, a banda dels danys en altres tipus de conreus.Durant la reunió, s’ha informat que el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural farà durant el que queda d’enguany el pagament d’una part dels ajuts de la línia habilitada per a les explotacions de fruita dolça i ametlla afectades per la gelada (que suma un total de 32 milions d’euros), mentre que una altra part la pagarà durant el 2023. Empresa i Treball abonarà també l’any que ve els ajuts de la línia de 8 milions d’euros aprovada per a injectar liquiditat a les centrals fructícoles i cooperatives.

Menys contractes de treball

Les condicions climatològiques de la campanya de la fruita han provocat una disminució del nombre de contractes de treball. Concretament pel que fa a empleats/des amb feines directament al camp (no s’inclouen els de les centrals fructícoles), entre l’abril i l’agost del 2022 s’han efectuat 22.004 contractes de treball, 4.535 menys que en el mateix període del 2021 (-17%). Enguany, per les circumstàncies de la collita, s’han realitzat més contractes de menys durada i amb major interrupció i represa.

Per altra banda, el departament d’Empresa i Treball ha tramitat 22 ERTO per causa major presentats per empreses o agricultors, que afecten a 241 treballadors fixos del sector fructícola. Els assistents a la reunió han valorat l’agilitat en la tramitació d’aquests expedients.

Allotjaments

Un altre tema tractat en la reunió ha estat el dels allotjaments. El mapaactualitzat dels allotjaments col·lectius públics i privats disponibles a la vegueria de Lleida, elaborat per la Delegació del Govern, amb la col·laboració de tots els actors implicats en la campanya agrària,ha registrat 29 allotjaments col·lectius per a persones treballadores temporeres, 10 dels quals són públics i 19, privats. En aquest recull s’hi inclouen el pavelló 3 de Fira de Lleida i l’entitat EMU de Lleida (amb diversos pisos, que, que tot i no ser estatges col·lectius, actuen com a tals a l’oferir places a persones treballadores temporeres). En conjunt, sumen 2.326 places, 698 en els públics i 1.628 en els privats. A aquesta capacitat d’allotjament cal afegir-hi la disponibilitat d’uns altres quatre equipaments l’activitat principal dels quals no és l’acolliment de persones treballadores temporeres, però que, en cas de ser necessari, poden aportar una cinquantena de places a aquesta funció.

Pel que fa als allotjaments públics, la comarca del Segrià en concentra 6 (516 places); el Pla d’Urgell en disposa d’1 (64); l’Urgell, 2 (100) i les Garrigues, 1 (18). Dels allotjaments privats que s’han pogut registrar, 14 s’ubiquen al Segrià (1.220 places); 4 al Pla d’Urgell (196 places) i 1 a la Noguera (212). Dels 4 allotjaments que podrien actuar de reforç en cas necessari, 2 s’ubiquen al Segrià i 2 més, al Pla d’Urgell.

El mapa pretén detectar els recursos de què es disposa, la capacitat d’allotjament i la zona geogràfica on estan ubicats i, a partir d’aquí, poder diagnosticar les necessitats o mancances en aquest àmbit i aportar dades concretes i rigoroses que siguin útils per a poder habilitar línies d’ajut per a la construcció de nous allotjaments, i l’ampliació o rehabilitació dels existents, sobretot en les zones on se n’hagi detectat mancança.

Quant a l’ocupació dels allotjaments, en aquest cas concretament dels públics, fins a data de 23 de setembre, ha estat del 23% de mitjana, essent el pic màxim, a mitjans d’agost, del 35%. La campanya del 2021 es va arribar a la mitjana d’ocupació del 39%, amb el pic màxim fregant el 50%. En aquest punt, Bernat Solé, ha insistit en la necessitat d’”ajustar millor la disponibilitat de places a les necessitats d’allotjament”, atès que, malgrat la baixa ocupació registrada, s’han detectat el repunt de casos de manca d’habitatge en forma d’assentaments irregulars i d’infrahabitatges, en el benentès que “les situacions de vulnerabilitat i sensellarisme són una realitat social estructural no directament vinculada a la campanya agrària”, ha subratllat Solé.En relació a l’allotjament, en la reunió s’ha parlat de la necessitat que el Govern habiliti línies d’ajut per a la construcció, ampliació i rehabilitació d’allotjaments privats.

El departament de Drets Socials ha aportat 280.000 euros a l’Ajuntament de Lleida per al servei d’acolliment temporal i d’atenció per a persones transeünts, en el marc de la campanya agrària de l’estiu, que s’han destinat al servei d’allotjament, dutxa, esmorzar, sopar i consigna del pavelló 3 de Fira de Lleida. La xifra suposa gairebé el 60% del cost del servei. En el marc del Contracte programa 2022-2025, i per fer front al sensellarisme estructural, Drets Socials té previst aportar 3,1 milions d’euros a l’Ajuntament de Lleida, 950.000 euros al Consell Comarcal del Segrià i 512.000 al de la Noguera. Per altra banda, la Generalitat aportarà 4 milions d’euros per a la construcció a Lleida de l’edifici modular residencial per emergència covid i altres necessitats d’allotjament temporal d’interès públic que preveu la Paeria.

Molt poca incidència de la Covid-19

Entre el personal directament ocupat a la campanya de la fruita s’han detectat 43 casos positius, vinculats a un total de 22 empreses, sense que hagin comportat cap complicació. No s’ha registrat cap brot (agrupació de tres o més casos). El departament de Salut ha desplegat diverses activitats formatives als tècnics de la campanya agrària, accions de prevenció primària i visites d’assessorament a centrals fructícoles i empreses. Hi ha hagut punts de vacunació: a Lleida, Alcarràs i Mollerussa.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia