Direcció General de Comunicació

bo social

El Govern impulsa un escut social de 300 milions d'euros per lluitar contra l'encariment de la vida

query_builder   27 setembre 2022 15:43

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa un escut social de 300 milions d'euros per lluitar contra l'encariment de la vida

  1. El president Pere Aragonès ha anunciat mesures dirigides a les famílies, les llars més vulnerables, els joves o encaminades a afavorir la transició energètica

El Govern de la Generalitat ha impulsat un paquet de mesures de caràcter social per fer front a la inflació i a l’encariment de la vida que pateix de manera generalitzada la societat catalana. És un paquet que mobilitzarà prop de 300 milions d’euros i beneficiarà diversos sectors com les famílies, les llars més vulnerables o els joves, a més de potenciar la transició energètica amb energies renovables. Així ho ha anunciat aquest dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al Debat de Política General al Parlament. “Posem en marxa un escut social per fer front a l’augment del cost de la vida. Per fer front a les dificultats d’arribar a final de mes, a l’augment de costos que estan patint moltes empreses i perquè aquesta nova crisi no impliqui augmentar encara més les desigualtats”, ha justificat el cap de l’executiu. I ha manifestat l’objectiu del Govern amb les mesures: “Som al costat de la gent, del teixit productiu, perquè aquesta és la primera responsabilitat del Govern: acompanyar la ciutadania, especialment en moment difícils”.


Llars vulnerables

D’entre les mesures, que podran ser incrementades durant les properes setmanes vinculades a l’aprovació del pressupost de 2023, en destaca el bo social tèrmic (BST), dirigit a les famílies més vulnerables per compensar l’encariment de l’energia. La Generalitat augmenta un 50% l’ajut que ja reben les llars incloses al registre del BST per pagar la factura energètica aquest hivern. L’ajuda la rebran més de 100.000 llars, d’un import d’entre 125 i 560 €, pel qual s’hi han destinat 8,8 milions d’euros que sortiran d’aquest exercici pressupostari i per tant es preveu que arribi a les famílies en un termini de tres mesos.


Famílies

Pel què fa a les famílies amb fills escolaritzats, rebran 100 € per alumne per fer front a l’increment de costos associats a l’escolarització. Aquesta mesura, que beneficiarà famílies amb rendes mitjanes i baixes s’aplicarà com a deducció a l’IRPF i té un import de 100 milions d’euros.


Joves

Els joves podran gaudir de dues mesures: l’ampliació de la T-Jove fins als 30 anys i una convocatòria d’ajuts al lloguer per a gent jove que es posarà en marxa aquesta setmana. S’adreçarà a joves de fins a 36 anys, que podran rebre fins a 250 € per persona per mitigar els elevats preus del lloguer, en funció dels ingressos i de l’esforç econòmic que els suposa el cost de l’habitatge, de manera que serà una mesura molt equitativa. S’hi han pressupostat 29 milions d’euros. Amb els pressupostos de l’exercici vinent, també s’inclouran 30 milions d’euros per a l’ampliació de la tarifa bonificada de transport públic dels 24 actuals fins als 30 anys, a través de la T-Jove.


Paquet de mesures energètiques

A més, el president també ha anunciat un paquet energètic, que inclou subvencions per a la instal·lació d’energia renovable per a l’autoconsum per a particulars, comunitats i empreses (amb una novetat important: s’hi destinaran 51,3 milions d’euros per cobrir el total de sol·licituds presentades) i una altra línia per a la instal·lació de sistemes automàtics d’encesa i apagada de llums, que a banda d’afavorir una reducció de la factura, també afavoreix una reducció del consum. Finalment, en l’àmbit de la transició energètica, s’acceleraran els tràmits per les instal·lacions de plantes d’energies renovables i biogàs, amb la digitalització del procés i més personal per reduir el temps a 6 mesos màxim. També hi haurà una línia de subvencions per la retirada de l’aminat, per a projectes de bioenergia i finançament per a l’obertura d’oficines de transició energètica per a pimes. En total, s’hi destinaran 67,2 milions d’euros que sortiran del pressupost de 2023.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia