Cultura

Logo

L'exposició "100 anys de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya" s'inaugura aquest divendres

query_builder   28 setembre 2022 10:00

event_note Nota de premsa

L'exposició "100 anys de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya" s'inaugura aquest divendres

  1. L’exposició s’emmarca en la commemoració dels 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya aprovada pel Govern per a l’any 2022
  2. L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya és el projecte de recol·lecció folklòrica més ambiciós dut a terme en la història de Catalunya i va ser impulsat pel mecenes cultural Rafael Patxot amb el suport de l’Orfeó Català


Logo{"name":"2022/09/28/08/52/846f7aba-50be-411d-8766-642b2afb3fbf.png","author":"Cultura","type":"0","location":"0","weight":30599}


L’exposició “100 anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya”, que s’inaugura el 30 de setembre a les 18.30 hores a la Casa Lluvià de Manresa, és un dels eixos importants de l’any dedicat a commemorar el centenari de la creació de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Aquesta commemoració ha estat aprovada pel Govern per a l’any 2022. La itinerància de l’exposició s’inicia a Manresa dins de la programació de la 25a edició de laFira Mediterrània i tindrà un llarg recorregut per diversos indrets del territori.

L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (1922-1940) és probablement el projecte de recol·lecció folklòrica més ambiciós dut a terme en la història catalana. Va ser impulsat pel mecenes cultural Rafael Patxot i Jubert amb el suport de l’Orfeó Català, l’any 1922. L’objectiu principal era recuperar, estudiar i retornar al poble català el seu propi corpus musical.

L’exposició és una síntesi de la convulsa història d’aquest gran projecte: la seva gènesi, característiques i evolució, el seu trencament en esclatar la guerra i, finalment, la recuperació dels materials gràcies a la mediació de Mn. Josep Massot i Muntaner -monjobenedictífilòleghistoriadorassagistacatalà i director de les Publicacions de l'Abadia de Montserrat, traspassat recentment- amb la família Patxot l’any 1991.

La perspectiva amb què s’aborda aquesta efemèride no és només històrica. A partir de l’ús que es pugui fer d’aquests materials d’ara en endavant, es pretén donar un missatge de futur i de continuïtat d’aquest llegat per mantenir-lo viu.

L’exposició ha estat comissariada per Jaume Ayats i produïda pel Departament de Cultura amb documentació de l’Abadia de Montserrat, del Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC), de l’Univers Patxot (DIBA) i de l’Istituto Centrale per i Beni Sonori ed Audiovisivi (ICBSA).

S’estructura en dotze mòduls amb imatges, textos i codis QR que donen accés a documents complementaris amb diversos eixos temàtics

  1. L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya: els seus inicis, objectius, primeres tasques, context ideològic.
  2. Llocs visitats pels missioners de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (1922-1940): mapa topogràfic i relació de les missions de recerca.
  3. Metodologia i mitjans
  4. Qui hi va treballar. Missioners i altres col·laboradors
  5. Les dones al Cançoner
  6. Enregistraments en cilindres de cera
  7. Fragments de Memòria
  8. La postguerra i el mite de l’Obra. L’Obra del Cançoner cent anys després. Propostes de futur
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia