Salut

El conseller durant la jornada

El conseller Argimon i la consellera Verge inauguren la 1a Jornada de treball d'interrupció voluntària de l'embaràs a Catalunya

query_builder   28 setembre 2022 13:45

event_note Nota de premsa

El conseller Argimon i la consellera Verge inauguren la 1a Jornada de treball d'interrupció voluntària de l'embaràs a Catalunya

  1. En el marc del Dia Internacional de la Despenalització de l’Avortament, s’ha presentat l’última actualització del Protocol d’interrupció voluntària de l’embaràs, que amplia el mètode farmacològic fins a la setmana 14
El conseller durant la seva intervenció a la Jornada{"name":"2022/09/28/13/57/1fcab9af-a2f9-4ade-91c4-0eecbad7edee.jpeg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":73909}

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han inaugurat aquest matí la 1a Jornada de treball d’interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) a Catalunya, que s’ha fet a la sala d’actes de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Durant la inauguració, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assegurat que “des de l’inici de la legislatura, el Departament de Salut ha treballat per garantir el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs de totes les dones de Catalunya”. En aquest sentit, el conseller ha recordat que “s’ha ampliat la xarxa”, i que “a Lleida, Berga, Tortosa i Manresa ja es poden realitzar IVE quirúrgics i a Tremp, la Seu d’Urgell, Puigcerdà i Vielha ja hi ha accés a l’IVE farmacològic, garantint, així, l’equitat territorial”.

A més a més, “s’ha elaborat un nou Protocol d’Atenció a la Interrupció Voluntària de l’Embaràs a Catalunya que incorpora l’ampliació de l’IVE amb mètode farmacològic fins a les 14 setmanes”, ha explicat Argimon.

Amb l’ampliació de la xarxa i les novetats en el protocol, la voluntat del Departament de Salut és continuar garantint l’accessibilitat de les dones a aquest dret, així com la informació i el contacte amb professionals de la salut perquè puguin decidir lliurement quin procediment consideren més adequat.

Per la seva banda, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha assenyalat que “la interrupció voluntària de l’embaràs és evidentment una qüestió de salut, però és també un tema d’autonomia i de drets fonamentals”.

“El dret a l’avortament és un dels nuclis durs de la reivindicació històrica dels drets de les dones, ja que qualsevol dret s’exerceix des del propi cos”, ha afirmat Verge

Aquesta 1a jornada, que s’ha celebrat en el marc del Dia Internacional de la Despenalització de l’Avortament, ha acollit la taula sobre el Protocol d’atenció a la interrupció voluntària de l’embaràs. En aquest espai, el responsable del Pla d’atenció a la salut afectiva, sexual i reproductiva, Ramon Escuriet, acompanyat de la coordinadora clínica del protocol i cap de servei de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, Marta Simó; la coordinadora clínica ASSIR de Mollet i membre de la Societat Catalana de Ginecologia i Obstetrícia, Anna Torrent; i la llevadora i coordinadora de l’ASSIR de Mollet i membre de l’Associació Catalana de Llevadores, Lucía Burgos, han analitzat i aprofundit en les principals actualitzacions del Protocol que ja s’està aplicant progressivament arreu de Catalunya.

Durant la seva intervenció, Ramon Escuriet ha destacat que l'actualització del Protocol ha estat "un treball transversal", "hi ha molta gent implicada per arribar en aquest Protocol" i ha agraït la feina feta des de totes les institucions i entitats.

La cloenda de la 1a Jornada de treball d’interrupció voluntària de l’embaràs a Catalunya ha estat a càrrec de la directora general de Planificació i Recerca en Salut, Aina Plaza, i de la secretària de Feminismes, Montse Pineda.

Aina Plaza ha remarcat que "el nou protocol forma part del Pla de salut 2021-2025, on es recull que la salut sexual i reproductiva té un paper cada vegada més rellevant en el concepte de salut global. Les noves realitats socials plantegen una reflexió i una nova aproximació al concepte de salut sexual i reproductiva, que ha de tenir en compte, entre d’altres, el dret a decidir sobre el propi cos i el dret a rebre una atenció confidencial respectuosa i d’alta qualitat". Plaza també ha ressaltat que a l’any 2021, gairebé el 80% de les IVE que es van realitzar a Catalunya es van fer amb finançament públic, i ha destacat que aquestes dades ”refermen la confiança en el sistema de salut públic”.

De la seva banda, Pineda ha explicat que “el Govern té un posicionament clar respecte dels drets sexuals i reproductius i per això ha impulsat una Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, un full de ruta clau que implica nou Departaments".

"L’Estratègia és un paraigua de projectes molt rellevants; inclou, entre altres, el Pla de salut sexual i reproductiva i el Pla d’equitat menstrual”, ha reblat Pineda.

Actualització del Protocol

El nou Protocol recull les recomanacions basades en evidències científiques i en l’experiència clínica acumulada. En aquest sentit, s’amplia fins a la setmana 14 la possibilitat d’interrompre l’embaràs farmacològicament. Amb aquesta ampliació, de la setmana 9 fins a la 14, es garanteix un procés més segur, menys invasiu i que mimetitza el procés natural d’avortament. Evita el procediment quirúrgic, l’anestèsia general i disminueixen els riscos de complicacions. Alhora, els professionals han destacat que és, especialment, beneficiós en determinats casos com: dones amb obesitat, amb malformacions uterines oamb cirurgia cervical prèvia. Aquesta prestació s’ofereix en els centres hospitalaris.

Paral·lelament, les unitats d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva, els ASSIR, continuaran oferint l’IVE farmacològic fins a la setmana 9 i 6 dies.

Com sempre, les dones disposaran de tota la informació necessària i de l’acompanyament professional durant tot el procés, amb informació per disminuir les situacions d’angoixa i oferiment de suport psicològic, si és necessari i la dona ho sol·licita.

Amb tota la informació i el suport professional, les dones són les que tenen l’última paraula a l’hora de decidir quin tipus d’IVE prefereixen: el farmacològic o el quirúrgic.

Aquest Protocol ha estat treballat conjuntament entre el Departament de Salut amb el Departament d’Igualtat i Feminismes; la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia; l’Associació Catalana de Llevadores i l’Associació Catalana de Contracepció amb l’objectiu d’actualitzar i millorar les recomanacions per l’atenció a les dones durant tot el procés d’interrupció voluntària de l’embaràs. El protocol s’anirà desplegant progressivament a tot el territori català. En aquests moments, ja s’ha començat a desplegar a Lleida, l’Anoia i Terrassa. A més, també estan previstes formacions amb professionals.

El Departament de Salut ha activat una pàgina web sobre l’Atenció a la salut afectiva, sexual i reproductiva, on es pot consultar informació i aclarir dubtes sobre aquesta qüestió.

https://salutweb.gencat.cat/ca/el_departament/ambits-estrategics/atencio-salut-afectiva-sexual-reproductiva/

Barcelona, 28 de setembre de 2022


5  

Imatges

Fotografia del conseller de Salut durant la seva intervenció a la Jornada.

Fotografia del conseller de Salut durant la seva intervenció a la Jornada. 71552

Fotografia de la consellera d'Igualtat i Feminismes durant la Jornada.

Fotografia de la consellera d'Igualtat i Feminismes durant la Jornada. 57682

Fotografia de la Taula que s'ha celebrat durant l'acte

Fotografia de la Taula que s'ha celebrat durant l'acte 96086

Fotografia de la secretària general de Feminismes, Montse Pineda, durant la seva intervenció.

Fotografia de la secretària general de Feminismes, Montse Pineda, durant la seva intervenció. 88327

Fotografia de la directora general de Planificació i Recerca en Salut, Aina Plaza, durant la cloenda de la Jornada.

Fotografia de la directora general de Planificació i Recerca en Salut, Aina Plaza, durant la cloenda de la Jornada. 57326

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia