Un conveni signat avui per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i Aguas Industriales de Tarragona S.A. (Aitasa) farà possible l’aportació d’aquesta quantitat d’aigua
 
Aquest acord estableix que l’Agència Catalana de l’Aigua, propietària de les instal·lacions de la depuradora de Vila-seca, cedeixi l’explotació de la planta de tractament terciari a Aitasa durant 25 anys.
 
La reutilització permetrà deslliurar cabals del Consorci d’Aigües de Tarragona, que quedaran a disposició de l’abastament domèstic
 
També es preveu destinar una part de la producció al deslliurament de cabals del Gaià
FOTO
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Manuel Hernández, el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona, Anton Valero, i el president d’Aguas Industriales de Tarragona S.A., Jesús Loma, han signat avui un conveni que estableix el règim d’utilització de l’aigua regenerada procedent del terciari de la depuradora de Vila-Seca per a les indústries del Camp de Tarragona.
 
Les obres de construcció d’aquesta planta –que podrà arribar a produir inicialment 18.911 m3/dia- i les canonades que possibilitaran l’ús d’aigua regenerada a diverses indústries del Camp de Tarragona, estaran enllestides abans que acabi l’any. Aquesta actuació té un pressupost proper als 42 milions d’euros, finançats en un 85% pel Fons de Cohesió de la Unió Europea.
 
Les aigües regenerades, que en primera fase es quantifiquen en un volum de 6,8 hm3/any i poden arribar en fases futures als 20 hm3/any, serviran per abastir els polígons petroquímics nord i sud de Tarragona, així com per altres usos, erigint-se així com una font d’abastament alternativa a l’actual.
 
L’acord que se signa avui estableix que Aitasa s’encarregarà de l’explotació de la planta de tractament terciari durant un període de 25 anys. No obstant, cal tenir en compte que l’Agència Catalana de l’Aigua serà la propietària de les instal·lacions.
 
D’altra banda, Aitasa construirà les conduccions que faran possible la distribució d’aigües regenerades a les indústries del Camp de Tarragona. Aquestes conduccions, que comportaran una inversió de 5,2 milions d’euros, faran possible l’ús de 6,8 hectòmetres cúbics anuals d’aigua regenerada a diverses empreses del Camp de Tarragona, alliberant així cabals procedents de l’Ebre que es podran destinar per a l’abastament domèstic. Cal remarcar, a més, que aquesta actuació no tindrà cap tipus de repercussió en els pressupostos de l’Agència Catalana de l’Aigua.
 
També es preveu destinar una part de l’aigua produïda al deslliurament de cabals del Gaià, sent aquesta una de les mesures que contribuiran a la implantació del cabal de manteniment d’aquest riu i a la recàrrega del seu al·luvial.
 
L’aigua regenerada s’obté mitjançant l’aplicació d’una sèrie de tractaments addicionals a una depuradora convencional (sovint coneguts com a tractament terciaris) i que permeten obtenir aigua d’una qualitat suficient i apta per a diversos usos com el reg agrícola, usos industrials, reg de camps de golf i recàrrega d’aqüífers, entre d’altres. Aquesta utilització d’aigua regenerada fa possible disposar de més recursos hídrics i reduir el consum d'aigua potable.
 

1  

Imatges

FOTO

FOTO 679