Drets Socials

Premis Recerca i Innovació 2022

Drets Socials obre la convocatòria dels Premis recerca i innovació en serveis socials bàsics 2022

query_builder   30 setembre 2022 12:27

event_note Nota de premsa

Drets Socials obre la convocatòria dels Premis recerca i innovació en serveis socials bàsics 2022

Els dos guardons, dotats amb 12.000 euros respectivament, reconeixen accions i estudis destinats a millorar els serveis socials

El Departament de Drets Socials ha obert avui la convocatòria dels Premis de recerca i innovació en serveis socials bàsics per a l’any 2022. Els guardons tenen l’objectiu de reconèixer, impulsar i també potenciar la innovació i la recerca originals i inèdites sobre el disseny, el funcionament, els impactes i els resultats en l’àmbit dels serveis socials. Propostes que identifiquin les necessitats o mancances que experimenta la població receptora i les entitats prestadores d’aquests serveis, i que s’ocupin de les innovacions necessàries per fer-hi front. La conselleria que lidera Violant Cervera impulsa aquests reconeixements a través de la Direcció General de Serveis Socials.

Premis Recerca i Innovació 2022{"name":"2022/09/30/13/25/d2c993d7-505e-4d43-926d-097c7c828662.jpeg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":92502}

Hi poden optar accions, treballs, innovacions i recerques, realitzats per entitats que, des d’àmbits professionals diferents, tractin dels serveis socials o proposin reflexions o actuacions orientades dins del marc del II Pla estratègic de serveis socials 2021-2024, per tal de transformar en profunditat el Sistema Català de Serveis Socials i adaptar-lo. En aquest sentit, el II Pla estratègic de serveis socials 2021-2024 defineix la seva visió de futur en un sistema liderat pel sector públic i amb sinergies amb el sector social, les iniciatives socials i els actors comunitaris, basat en el coneixement, que impulsi la innovació, la recerca i que potenciï les professions socials i les professionals com a garantia de la qualitat i de la seva aportació a la transformació social i el progrés.

La convocatòria compta amb un Premi de recerca i un Premi d’innovació, cadascun amb una dotació de 12.000 euros. Els treballs, programes o iniciatives objecte d’aquests premis s’han d’haver realitzat i implementat, totalment, durant els dos anys abans de l’any de la convocatòria i fins a la data de publicació.

Els treballs de recerca i d’innovació han d’estar orientats a generar un coneixement que permeti entendre millor la realitat social de Catalunya i millorar el funcionament i els resultats del Sistema Català de Serveis Socials (SCSS). A partir d’aquest objectiu genèric, les bases de la convocatòria identifiquen cinc línies prioritàries:

1. Anàlisis i propostes de millora en la planificació, el finançament, la gestió i l’avaluació de les diverses prestacions que es porten a terme des del SCSS.

2. Anàlisi dels reptes socials emergents en la societat catalana (com ara l’envelliment, el racisme, els treballadors i les treballadores pobres, el sensellarisme, la pobresa infantil, la violència masclista, la corresponsabilitat i els usos del temps, la valoració del treball de cures, la reversió de la feminització de la pobresa, el feminisme interseccional, els drets humans i la igualtat de tracte, el col·lectiu LGBTI+, etc.) i disseny de polítiques públiques innovadores amb capacitat de ser experimentades i avaluades.

3. Introducció de les noves tecnologies digitals i de l’anàlisi de dades massives en el SCSS. Aquestes noves eines de treball han de millorar els serveis i facilitar la presa de decisions basada en evidències.

4. Estudi de la transversalitat i la interoperabilitat entre el sistema de serveis socials i altres sistemes vinculats estretament, com ara el sanitari o l’educatiu.

5. Estudi de les diverses formes de governança de les polítiques socials i de cogestió dels serveis socials: gestió de xarxes, participació social de les dones i de les entitats de dones, ecosistemes, cocreació, laboratoris d’innovació, etc.

El dilluns 3 d’octubre s’obre el termini de presentació de les candidatures als premis, que acaba el 31 d’octubre a les 15.00 hores (un mes des de la publicació de la convocatòria al DOGC).

Enllaç al tràmit: Premis de recerca i innovació en serveis socials bàsics

II Pla estratègic

El II Pla estratègic de serveis socials 2021-2024 (PESS) està impulsat pel Departament de Drets Socials com a marc de referència per a la planificació del Sistema Català de Serveis Socials. Té l’objectiu de donar resposta als reptes sociodemogràfics que l’estat de benestar actual ha d’afrontar: les desigualtats socials arran de les successives crisis econòmiques, la feminització del risc de pobresa o exclusió, l’increment de l’envelliment, el sobreenvelliment i la discapacitat, i la diversificació de la societat catalana i la de les llars que la componen.

1  

Imatges

Cartell premis

Cartell premis 92502

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia