Salut

MPX xarxes

Salut administra prop de 10.000 dosis de la vacuna de la verola del mico a Catalunya

query_builder   30 setembre 2022 17:00

event_note Nota de premsa

Salut administra prop de 10.000 dosis de la vacuna de la verola del mico a Catalunya

  1. El punt de vacunació de Fira Barcelona ha administrat més de 5.200 vacunes de la verola del mico des del 12 de setembre

El Departament de Salut va habilitar el 12 de setembre un nou punt de vacunació contra la malaltia de la verola del mico (MPX) a la Fira de Barcelona per donar suport als 18 punts de vacunació ja existents a tota Catalunya. Està disponible els 7 dies de la setmana, en horari de matí i tarda, i poden accedir-hi les persones que compleixen els criteris per administració de la vacuna a través de vacunaverola.gencat.cat.

Fins el 29 de setembre, aquest punt de vacunació ha administrat 5.259 vacunes. I, en total, s’han administrat a Catalunya 9.690 dosis de vacuna, sempre amb cita prèvia en els centres repartits territorialment per Catalunya.

El Departament de Salut també ha dut a terme durant aquests mesos diferents accions comunicatives per informar a la ciutadania sobre la verola del mico (MPX) sobre els símptomes, vies de transmissió per prevenir els contagis i vacunació. La difusió s’està fent a través d’aplicacions de cites, en marxa des del 14 de juny. I també a xarxes socials, tant a les del Departament de Salut com a les de les entitats comunitàries amb les quals s’està col·laborant. A més, s’ha distribuït material gràfic als hospitals on s’han identificat casos i a les entitats on es fa una tasca de promoció de la salut i de prevenció.

Casos registrats de verola del mico

A data d’avui, s’han notificat un total de 3.030 casos de verola del mico a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC). D’aquests, de moment hi ha 2.143 casos confirmats. La majoria dels casos confirmats són homes d’entre 20 i 60 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 22 de setembre 2022. Gairebé tots els casos han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema. Les lesions s’han localitzat en les àrees genital, perioral i/o perianal, i en la major part dels casos, també s’han presentat en altres localitzacions. Fins al moment, les complicacions greus que s’han descrit són la proctitis i l’afectació ocular, que en ocasions han requerit hospitalització i ja estan donats d'alta.

El mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte durant les relacions sexuals, majoritàriament i sovint en el context d’esdeveniments festius multitudinaris.

Des de Secretaria de Salut Pública, així com des de la Direcció General de Comunicació i Estratègia del Departament de Salut, estan treballant conjuntament amb diverses entitats comunitàries d’una manera constant i fluïda, amb una actitud d’escolta activa per conèixer les diferents inquietuds que puguin tenir amb la verola del mico (MPX), recollir-les i així poder-li donar una resposta conjunta a nivell comunicatiu, de prevenció i de sensibilització.

Seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’objectiu d’aquesta feina és conscienciar per donar a conèixer què és la verola del mico, com es contagia, quines són les vies de transmissió i el seu tractament.


Accions comunicatives dirigides a la ciutadania

👉🏻Informació a Canal Salut

👉🏻FAQs sobre la verola del mico (MPX)


Xarxes socials del Departament de Salut

👉🏻Facebook: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=373557421614818&id=100068816906033

👉🏻 Twitter: https://twitter.com/salutcat/status/1556961510731268096

👉🏻 Telegram: https://t.me/salutcat/4426?single

👉🏻 Instagram: https://instagram.com/stories/salut_cat/2900445942127131419


Infografia amb informació bàsica

👉🏻 Què és?

👉🏻 Quins en són els símptomes?

👉🏻 Com es transmet?

👉🏻 Quin tractament té?

https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/V/verola-mico/infografia-verola-del-mico.pdf


També es pot consultar el document ‘Información general sobre las agrupaciones de casos de viruela de los monos (Monkeypox): preguntas más frecuentes’ elaborat pel Ministerio de Sanidad.

https://www.sanidad.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/alertaMonkeypox/docs/Informacion_a_la_ciudadania.pdf


👥📝 Webinars per a professionals sanitaris

Webinar Verola del mico – 27 de maig: https://youtu.be/jqv-CMcnaR8

Webinar Actualització Verola del mico – 28 de juny: https://youtu.be/IdzXd79bN2Q

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia