Salut

Reconstrucció mamària

Salut garanteix la reconstrucció mamària després d'una mastectomia total en un període inferior a 180 dies

query_builder   3 octubre 2022 08:00

event_note Nota de premsa

Salut garanteix la reconstrucció mamària després d'una mastectomia total en un període inferior a 180 dies

  1. El Departament homogeneïtza així, entre territoris, el temps d’espera per aquesta intervenció
  2. El 2021 es van realitzar 5.721 procediments quirúrgics pel tractament del càncer de mama, gairebé el 27% dels quals van consistir en una mastectomia total


El Departament de Salut inclourà les reconstruccions mamàries primàries, derivades d’una mastectomia per un procés oncològic, dins de les intervencions quirúrgiques que tenen un termini d’accés garantit inferior a 180 dies.

En aquests moments, s’ha iniciat el procés perquè el conseller de Salut signi l’ordre que modifica l’annex 1 del Decret 354/2002, de 24 de desembre, pel qual s’estableixen els terminis màxims d’accés a determinats procediments quirúrgics a càrrec del Servei Català de la Salut (CatSalut), i les reconstruccions mamàries primàries post mastectomia total s’han afegit en aquest annex.

L’ordre està previst que s’aprovi abans de finalitzar el 2022 per tal que entri en vigor a partir de l’1 de gener de 2023. Des de l’entrada en vigor de l’ordre, el Departament de Salut dona un període transitori per a la implementació de 6 mesos perquè s’assoleixi l’objectiu i que totes les dones que ho requereixin rebinla intervenció de reconstrucció mamària primària, després de la mastectomia, en un temps inferior als 180 dies.

El càncer de mama és una de les malalties que tenen un impacte emocional més gran en les dones tant per les marques físiques que produeix, com per l’autoestima, l’estat afectiu i altres. I amb aquesta garantia, i per tal de millorar la qualitat de vida de les dones, Salut ha analitzat el procés de reconstrucció mamària post mastectomia total per evitar temps d’espera llargs en la seva reconstrucció.

D’aquesta manera, també es garanteix una equitat territorial en el temps d’espera per a la reconstrucció mamària després d’una mastectomia total, que fins ara no era homogènia. De fet, fins ara el temps d’espera mitjà és de quasi un any.

El fet de diferir la reconstrucció mamària pot deure’s a necessitats del tractament oncològic, aspectes tècnics i organitzatius de l’equip, o bé a les preferències de la dona. No existeix una única tècnica per a la reconstrucció mamària i depèn de les característiques del cas i de les preferències i experiència de l’equip quirúrgic.

La pràctica d’una intervenció com aquesta suposa un canvi molt important de la imatge corporal, afegit al procés de la malaltia oncològica.

Per garantir una millor atenció de les dones que requereixen una reconstrucció mamària, s’ha creat un grup de treball format per professionals de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica i el CatSalut, que ja ha promogut i està treballant en diferents accions:

  1. Incrementar la contractació de les cirurgies de reconstrucció mamària fins el 31 de desembre, en 131 sessions de quiròfan, en funció de la disponibilitat dels centres sanitaris.
  2. Crear una tarifa major que bonifica la realització de la reconstrucció immediata.
  3. Identificar les dones pendents de reconstrucció primària i categorització de les tècniques per a incorporar al manual de codificació.

A més, es publicarà una instrucció d’ordenació de fluxos per garantir l’accessibilitat, com són la definició d’una unitat de mama i els centres de referència per a les tècniques més complexes.

La mastectomia total i la posterior reconstrucció mamària

Durant l’any 2021, es van realitzar 5.721 procediments quirúrgics pel tractament del càncer de mama, on el 26,76% van consistir en una mastectomia total. D’aquests processos de mastectomia total, en el 60% dels casos es va practicar la reconstrucció mamària en el mateix temps quirúrgic (reconstrucció immediata).

El procés de reconstrucció mamària pot suposar vàries intervencions quirúrgiques fins a la reconstrucció del complex arèola-mugró. A més, poden ser necessàries altres intervencions per a simetritzar, retocs o recanvis de pròtesis.


Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia