Igualtat i Feminismes

Igualtat i Feminismes impulsa un cicle de formacions per fer efectiu el dret a l¿empadronament

Igualtat i Feminismes impulsa un cicle de formacions per fer efectiu el dret a l'empadronament

query_builder   3 octubre 2022 11:20

event_note Nota de premsa

Igualtat i Feminismes impulsa un cicle de formacions per fer efectiu el dret a l'empadronament

  1. Aquest dilluns ha tingut lloc la primera edició del curs, que al llarg dels mesos d’octubre i novembre permetrà formar més de 130 professionals de les administracions locals.
  2. “L’empadronament és la porta d’accés a serveis bàsics com la salut o l’educació, i per tant, és un instrument indispensable per a la garantia de drets fonamentals”, diu Adam Majó.

Aquest dilluns ha arrencat el nou cicle de formacions sobre el dret a l’empadronament impulsat per la Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans del Departament d’Igualtat i Feminismes, amb el suport de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC). El programa té un doble objectiu. En primer lloc, es busca consolidar el coneixement del fet que l’empadronament és una obligació jurídica per a les administracions locals. Una obligació no només establerta pel marc legal vigent, sinó també corroborada en sentència judicial. En segon lloc, els cursos proporcionen criteris i eines per donar resposta a les sol·licituds d’empadronament de les persones que viuen situacions d’habitatge especials o poc habituals.

Igualtat i Feminismes impulsa un cicle de formacions per fer efectiu el dret a l’empadronament {"name":"2022/10/03/10/13/494ee37a-5220-4bda-8058-4da96935a5c6.jpg","author":"Dept. Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":1812646}

Sabem que hi ha situacions concretes que poden generar dubtes al personal dels ajuntaments a l’hora d’empadronar, però això no eximeix els consistoris de la seva obligació general; amb aquests cursos volem contribuir al compliment de la llei i a fer efectiu un dret que és bàsic”, segons ha explicat el director general per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, Adam Majó Garriga.

El cicle s’adreça a personal vinculat a les administracions locals, especialment a dos col·lectius. D’una banda, es dirigeix a professionals que gestionen el padró municipal, a qui es proporcionen eines d’utilitat per a la seva feina. D’altra banda, s’adreça a càrrecs electes dels ens municipals, que poden prendre decisions en relació amb la implementació real i efectiva del dret al padró; en aquest cas, es tracta de donar a conèixer el marc legal vigent. 

De moment, s’han programat quatre edicions del curs durant els mesos d’octubre i novembre, que permetran formar més de 130 persones. Tot i així, cal destacar que la formació va rebre més de 900 sol·licituds d’inscripció i, per tant, ja s’han programat noves sessions al llarg de 2023. Tota la informació estarà disponible al web de l’EAPC a partir del proper mes de gener.

L’empadronament és la porta d’accés a serveis bàsics com la salut o l’educació, i per tant, és un instrument indispensable per a la garantia de drets fonamentals; en aquest sentit, la manca de padró representa una greu vulneració de drets”, ha subratllat Majó. “Som conscients que en molts casos aquesta vulneració de drets es produeix per desconeixement, per una absència d’instruccions i criteris d’actuació clars; això és el que busquem solucionar amb aquest cicle”, ha afegit el director general. A la vegada, volem visibilitzar que hi ha ens locals que ja fan efectiu el dret a l’empadronament per a tothom, que això és possible i no té grans dificultats”, ha puntualitzat.

Més enllà del compliment del marc legal i la garantia de drets fonamentals, fer efectiu el dret a l’empadronament ha de contribuir també a un millor disseny i implementació de les polítiques públiques. En paraules de Majó, “només amb un empadronament inclusiu i ajustat a la realitat aconseguirem que les administracions coneguem i reconeguem les necessitats dels nostres municipis i puguem dur a terme les polítiques públiques adequades”.

En paral·lel a les formacions, el Departament d’Igualtat i Feminismes ha elaborat materials impresos d’informació i sensibilització sobre el dret a l’empadronament. Una de les publicacions està dirigida a càrrecs electes i personal tècnic d’administracions locals, i l’altra a tota la població. Aquesta última està disponible en vuit llengües diferents (català, castellà, anglès, francès, amazic bereber, àrab, xinès i urdú), i està pensada perquè pugui imprimir-se i distribuir-se arreu de Catalunya. Qualsevol ajuntament, organisme, equipament o entitat pot sol·licitar còpies impreses d’aquesta segona publicació a través d’aquest formulari.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia