1. La Fundació ”la Caixa” i el Departament de Cultura col·laboren per recuperar onze monuments del patrimoni català a través del programa Temps de Gòtic, que suma una dotació de 6,34 milions d’euros invertits íntegrament per l’entitat
  2. Amb l’objectiu de posar en valor, millorar i conservar el llegat patrimonial gòtic de Catalunya, la Fundació ”la Caixa” i la Generalitat treballen conjuntament per restaurar, protegir i difondre monuments repartits pel territori català
  3. Entre els monuments destaquen el frontal florentí de la Seu de Manresa (Barcelona), l’Antic Hospital de Cervelló (Barcelona), el Palau Episcopal– Museu d’Art de Girona i l’Església de Sant Domènec de Girona, l’Església de Sant Llorenç de Lleida i l’Església de Santa Maria de la Plaça de Sanauja (Lleida)
  4. També el Castell de València d’Àneu (Lleida), el Monestir de Santes Creus (Tarragona), la Catedral de Santa Maria, els Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties i les Muralles de Tortosa (Tarragona)
  5. Durant els últims 14 anys, el Departament de Cultura i la Fundació ”la Caixa” han treballat de la mà per recuperar patrimoni català a través de quatre grans programes de col·laboració dirigits a realçar alguns dels monuments més valuosos i emblemàtics de Catalunya
Temps de Gòtic {"name":"2022/10/03/10/55/6dd65578-577e-416f-bb73-7be40a569ec9.jpg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":428248}


La Fundació ”la Caixa” i el Departament de Cultura de la Generalitat col·laboren per recuperar onze monuments del patrimoni català a través del programa Temps de Gòtic. El projecte, finançat íntegrament per la Fundació “la Caixa”, compta amb una dotació de 6,34 milions d’euros.

L’objectiu del programa passa per posar en valor, millorar i conservar el llegat patrimonial gòtic de Catalunya mitjançant la restauració, protecció i difusió d’aquest patrimoni, tot estimulant el territori i dinamitzant-lo a nivell cultural, social i econòmic.

La primera de les accions d’aquest projecte que veu la llum és la de la Seu de Manresa (Barcelona), de la que s’ha restaurat integralment el frontal florentí. La seva restauració i instal·lació en la nou espai museïtzat de la Basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa serà inaugurada aquest divendres, 7 d’octubre, a la tarda en un acte en què participarà la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

En fase de licitació de les obres es troba el projecte per restaurar el claustre gòtic del Reial Monestir de Santes Creus a Aiguamúrcia (Tarragona), i la restauració d’un tram de la Muralla de Tortosa. La resta d’actuacions d’aquest programa: Església Sant Llorenç de Lleida, Antic Hospital de Cervelló (Barcelona), Església de Santa Maria de la Plaça de Sanaüja (Lleida), Església de Sant Domènec de Girona, Castell de València d’Àneu a Alt Aneu (Lleida), Catedral de Santa Maria i els Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties de Tortosa, que es troben en una fase molt avançadade redacció dels projectes.

Col·laboració estreta durant els últims 14 anys

Des de 2008, el Departament de Cultura de la Generalitat i la Fundació ”la Caixa” han treballat de la mà per recuperar patrimoni català a través de quatre grans programes de col·laboració dirigits a realçar alguns dels monuments més valuosos i emblemàtics de Catalunya.

En total, l’entitat ha destinat 34 milions d’euros a recuperar patrimoni català a través dels projectes Romànic Obert (81 monuments i 18,27 milions), Cellers Cooperatius (8 cellers i 3,62 milions), Temps de Gòtic (11 monuments i 6,34 milions) i Patrimoni en Acció (11 actuacions i 5,8 milions), els dos últims vigents a l’actualitat.

Aquests programes han nascut també per fomentar l’ús i el coneixement d’aquest patrimoni i oferir a tots els ciutadans una forma diferent de veure’l i viure’l mitjançant l’acció directa de rehabilitació, restauració i millora dels serveis.

L’acord de col·laboració s’inscriu en la política d'ambdues institucions de cooperar en la realització conjunta d'iniciatives d'interès social i cultural, mitjançant un conveni, i s’emmarca en la línia d’actuació conjunta impulsada pel Govern de la Generalitat i la Fundació "la Caixa”, dirigida a posar en valor i adequar monuments catalans de notable interès arquitectònic i artístic.


1  

Imatges

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la  directora general adjunta de la Fundació "la Caixa",  Elisa Durán (Autor: Arnau Pascual)

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la directora general adjunta de la Fundació "la Caixa", Elisa Durán (Autor: Arnau Pascual) 428248