1. Durant la reunió, que s’ha celebrat al Departament, la Comissió ha validat l’estratègia de Salut en la captació, ús i execució dels fons europeus
Primera sessió plenària de la Comissió{"name":"2022/10/03/14/38/e8de8975-ca1e-4809-864b-d472254490b1.JPG","author":"salut","type":"0","location":"0","weight":3880613}

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha presidit aquest migdia la primera sessió plenària de la Comissió Departamental d’Innovació i Transformació del Sistema de Salut a la seu del Departament. Durant la reunió de treball, la Comissió ha validat l’estratègia de Salut en la captació, ús i execució dels fons europeus.

L’objectiu de la Comissió, que està adscrita al Departament, és la de potenciar la innovació en salut i la seva aplicació al sistema, així com també la de maximitzar la captació dels fons Next Generation EU en l'àmbit de la salut, dels fons procedents del marc europeu financer plurianual 2021-2027 i del programa marc europeu en vigor.

Durant la sessió, la Comissió també ha posat de relleu l’estratègia internacional del Departament en l’àmbit d’innovació i transformació en salut. I és que els canvis en els marcs regulatoris, -relatius als dispositius mèdics, diagnòstics in vitro o a la intel·ligència artificial-, i la creació de l’espai europeu de dades en salut seran elements claus del sector en els propers anys.

A la reunió, a més del conseller, hi ha participat la secretària general del Departament, Meritxell Masó; la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel; el subdirector del CatSalut, Ivan Planas; el director de l'Àrea de Sistemes d'Informació del CatSalut, Pol Pérez; el director de l’AQuAS, Xavier Bayona; el director estratègic de la Comissió, Ramon Maspons; i també els 7 membres nomenats pel conseller: Francesc Iglesias, adjunt a la direcció de l’Institut Català de la Salut i president de la Junta de Govern d’EIT Health Spain; Laura Sampietro, directora d’Innovació de la Unitat d’Avaluació de Tecnologia Sanitària de l’Hospital Clínic; Sílvia Narejos, directora de Recerca & Innovació RDI EBA Centelles; Lluís Blanch, director I3PT i director FPTaulí; Antoni Gilabert, director d’Innovació i Partenariats del Consorci de Salut i Social; Neus Domènech, coordinadora d’Innovació de l’Hospital d’Olot, i Robert Fabregat, director general de Biocat.

D’altra banda, la Comissió, que es va crear el passat 25 de gener per ordre del conseller de Salut, també coordina sis grups de treball: el d’estratègia internacional; el de compra basada en valor; el fast tracks d’innovació; les experiències innovadores (preparedness); l’atenció primària i el moonshot projects (projectes a 15 o 20 anys vista). En tots aquests grups hi participen diferents actors del sistema de salut.

Els fons europeus suposen una oportunitat única perquè Catalunya porti a terme les transformacions necessàries per adaptar-se als nous temps i a les noves tendències, com ara la transició energètica, la digitalització de les empreses i l'Administració, i la reindustrialització.

PERIS 2022-2027

Paral·lelament, el Departament de Salut reforça la recerca i la innovació en salut a través del Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS) 2022-2027. El Pla disposa d’una dotació pressupostària per aquest any 2022 de 52,5 milions d’euros, i amb la previsió d’anar incrementant el pressupost entre 2 i 3 milions d’euros cada any.

La recerca i la innovació són elements fonamentals per al progrés del sistema de salut, plantejats com a motors de transformació, que aporten solucions a la salut de les persones per mitjà de la integració i la generació de coneixement, i alhora preparen el sistema per als futurs reptes i necessitats.

2  

Imatges

El conseller presideix la primera sessió plenària de la Comissió

El conseller presideix la primera sessió plenària de la Comissió 3880613

Fotografia de la primera sessió plenària

Fotografia de la primera sessió plenària 4323161