Institut Català de les Dones

La presidenta de l¿Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí Altés, durant la inauguració

L'Institut Català de les Dones inaugura l'exposició itinerant sobre Nativitat Yarza Planas, la primera alcaldessa de Catalunya

query_builder   3 octubre 2022 18:46

event_note Nota de premsa

L'Institut Català de les Dones inaugura l'exposició itinerant sobre Nativitat Yarza Planas, la primera alcaldessa de Catalunya

  1. La mostra visibilitza, en el marc de la commemoració dels 150anys del seu naixement, la vida de la mestra, miliciana i alcaldessa
  2. La presidenta de l’Institut Català de les Dones: “Encara necessitem fer polítiques públiques de reconeixement i de memòria històrica i cal que aquestes polítiques incloguin la perspectiva de gènere i la perspectiva feminista”

L’Institut Català de les Dones (ICD) ha donat a conèixer avui l’exposició commemorativa dels cent cinquanta anys del naixement de Nativitat Yarza Planas (Valladolid, 24 de desembre de 1872 - Tolosa, Llenguadoc, 16 de febrer de 1960). La mostra fa un recorregut per la intensa trajectòria de la primera alcaldessa de Catalunya escollida democràticament, a Bellprat, el 1934. L’exposició, que restarà oberta al públic a la seu de l’Institut Català de les Dones unes setmanes, serà itinerant i es posarà a l’abast d’ens locals i entitats de tot Catalunya.

Inauguració exposició Nativitat Yarza a l'ICD{"name":"2022/10/03/18/44/581fecb6-41bf-4802-8acc-e914bbb1eaf9.png","author":"ICD","type":"0","location":"0","weight":331052}

Durant l’acte d’inauguració de l’exposició, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí Altés, ha explicat que el Govern ha decidit commemorar el 150è aniversari del naixement de Yarza “com un homenatge a totes aquelles dones que, durant la dictadura de Primo de Rivera, la Segona República, durant la Guerra Civil i el franquisme es van significar i van fer un pas endavant per poder defensar els valors que creien que eren necessaris per construir un país modern.”Benedí ha reivindicat el compromís de la commemorada, “des de la pedagogia, potenciant l’educació mixta i la reforma pedagògica, des del laïcisme, des del republicanisme i des del municipi on vivia i on feia de mestra i, durant la guerra civil, des del front i finalment des de la rereguarda.”

Durant la seva intervenció, Benedí també ha reclamat l’espai històric que pertany a les dones: “És evident que encara necessitem fer polítiques públiques de reconeixement i de memòria històrica, i cal que aquestes polítiques incloguin la perspectiva de gènere i la perspectiva feminista. Hem de trencar amb el cànon universal que és excloent i que només dona veu als homes blancs cishetero i construir noves genealogies, així com recuperar genealogies ja existents.”

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí Altés durant la inauguració{"name":"2022/10/03/18/42/8699b3ec-601d-4395-a676-e4b4a503785a.png","author":"ICD","type":"0","location":"0","weight":355132}

Per la seva banda, la comissària de l’Any Yarza, Carme Porta Abad, ha destacat que “a l’exposició s’hi pot trobar un recull dels moments vitals de la vida de Nativitat Yarza Planas des d’una perspectiva multidimensional, ja que Yarza era una persona molt activa i molt diversa en les seves aportacions.”

Porta ha afegit que Yarza “no és només la primera alcaldessa elegida democràticament a Catalunya, sinó que és una dona compromesa amb la República, feminista i laica”, i ha ressaltat “el seu compromís amb el poble des d’un compromís pedagògic per la transformació social i política”.

La comissària de l’Any Yarza, Carme Porta Abad, durant la inauguració{"name":"2022/10/03/18/43/3e1b1e33-e744-40cf-9b44-9f17198f4c56.png","author":"ICD","type":"0","location":"0","weight":1513958}

La primera alcaldessa de Catalunya

Nativitat Yarza Planas va ser mestra, alcaldessa, republicana, antifeixista, laïcista i miliciana. Als pocs mesos del seu naixement, la família es va traslladar a Saragossa fins que als 4 anys es traslladaren a viure a Barcelona. Va estudiar magisteri i va exercir de mestra a diferents poblacions de Catalunya. Nativitat Yarza Planas va ser militant del Partit Republicà Radical Socialista i va esdevenir alcaldessa de Bellprat el 14 de gener del 1934 encapçalant la llista d’Esquerra Republicana de Catalunya al municipi. Durant la Guerra Civil, ja com a militant del PSUC, es va allistar de miliciana i va realitzar tasques de suport al front d’Aragó fins que va ser traslladada com a mestra. Va ser depurada l’any 1940, quan ja vivia a l’exili a Tolosa de Llenguadoc, on va morir als 87 anys, en l’oblit.L’exposició repassa les diferents facetes de Yarza: la mestra, la feminista, la laica, l’alcaldessa, la miliciana i el seu exili i finalment la mort.

Actes de divulgació a totes les demarcacions de Catalunya

Els actes de reconeixement i divulgació de la trajectòria de Nativitat Yarza Planas, emmarcats en la commemoració dels 150 anys del seu naixement, acordat pel Govern de la Generalitat per l’any 2022, són impulsats per l’Institut Català de les Dones i comissariats per Carme Porta Abad.

L’Any Nativitat Yarza Planas compta amb diversos actes de divulgació a totes les demarcacions de Catalunya i, de forma especial, als municipis on va fer de mestra. El mes passat es va celebrar l’acte central de l’Any Nativitat Yarza Planas al Palau Robert de Barcelona, que va reivindicar la seva memòria i l’empremta que ha deixat en la història de les dones.

L’exposició itinerant, que posa en valor la figura de Nativitat Yarza Planas, s’ha incorporat al catàleg de mostres divulgatives de l’Institut Català de les Dones i estarà a l’abast d’ens locals i entitats de tot Catalunya. El proper acte serà el 12 d’octubre amb la diada castellera Memorial Nativitat Yarzaa Bellprat.

La cloenda de l’any commemoratiu serà el 14 de gener del 2023, amb un acte on es convidarà a totes les alcaldesses de Catalunya. L’esdeveniment vol ser un reconeixement a la tasca política de Yarza, pionera de la política municipal i referent per a les dones que són a la política institucional.

2  

Imatges

La comissària de l¿Any Yarza, Carme Porta Abad durant la inauguració

La comissària de l¿Any Yarza, Carme Porta Abad durant la inauguració 1513958

la comissària de l¿Any Yarza, Carme Porta Abad, durant la inauguració

la comissària de l¿Any Yarza, Carme Porta Abad, durant la inauguració 354899

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia