Cultura

Foto del REC

Sota el lema 'Patrimoni i Sostenibilitat', Catalunya celebra les Jornades Europees de Patrimoni amb prop de 500 activitats

query_builder   5 octubre 2022 13:24

event_note Nota de premsa

Sota el lema 'Patrimoni i Sostenibilitat', Catalunya celebra les Jornades Europees de Patrimoni amb prop de 500 activitats

  1. Les Jornades Europees de Patrimoni se celebren del 7 al 9 d’octubre i compten amb la participació de 198 municipis i prop de 300 entitats
  2. El tret de sortida s’ha donat aquest matí a Igualada, Capital de la Cultura Catalana 2022, amb la presentació del projecte RECorreguts. Rutes a peu pel barri del Rec d’Igualada
Foto{"name":"2022/10/05/13/39/11aeb0b7-9e86-4778-8062-fec5cf50c4dd.jpg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":346042}


Aquest divendres 7 d’octubre i fins diumenge 9 d’octubre, se celebren a Catalunya les Jornades Europees del Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea. És l’esdeveniment cultural participatiu més important d’Europa en el qual ajuntaments, entitats i agrupacions culturals locals d’arreu d’Europa organitzen diverses activitats amb un objectiu molt clar: facilitar els recursos necessaris per descobrir i viure el patrimoni cultural, concebut com un bé comú tant en l’àmbit local com europeu.

A Catalunya, les Jornades Europees de Patrimoni les impulsa el Departament de Cultura i compten amb la col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis, de l’Institut Ramon Muntaner, l’Associació Capital de la Cultura Catalana i de Catalonia Sacra.

El tret de sortida s’ha donat aquest matí a Igualada, Capital de la Cultura Catalana 2022, amb la presentació del projecte de dinamització cultural i turística del patrimoni del barri del Rec i ha anat a càrrec de la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; dels regidors de Cultura i Turisme de l’Ajuntament d’Igualada, Pere Camps i Jordi Marcé; del president de l’Associació Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, i de la directora del Museu de la Pell d’Igualada, Glòria Escala.

Enguany, a les Jornades Europees de Patrimoni hi participen 198 municipis i prop de 300 entitats, les quals han programat 480 activitats gratuïtes de diferents tipologies (jornades de portes obertes, visites guiades i teatralitzades, tallers, conferències, espectacles, etc), algunes d’elles seguint el lema proposat pel Consell d’Europa,‘Patrimoni i sostenibilitat’.

Amb aquest tòpic, ‘Patrimoni i sostenibilitat’, Europa convida enguany a reflexionar a tota la societat sobre la protecció del nostre patrimoni (material, immaterial i natural) i a explorar l’ús dels recursos en relació amb la seva preservació, en un context marcat pel canvi climàtic. “Per a una bona relació entre el patrimoni cultural i el desenvolupament sostenible es requereix, però, d’alguna cosa més que la protecció contra les condicions ambientals adverses. Hem d’entendre el patrimoni en sentit global, de tal manera que les memòries col·lectives del passat i les pràctiques tradicionals siguin contínuament revisades i actualitzades en el present, per tal de poder transmetre-les a les nostres generacions. Aquest és el sentit del nostre llegat”, ha posat de manifest la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández. També ha volgut remarcar que, des de les institucions que gestionen el patrimoni del país, “tenim la responsabilitat i el deure d’impulsar polítiques culturals que de manera transversal treballin per incorporar aquesta reflexió genèrica a l’hora de desenvolupar processos participatius; d’atendre la conservació, la dinamització i la divulgació del patrimoni; de fomentar l’accés i la participació en la vida cultural, i de protegir i promoure la diversitat cultural. Tot un repte que assumim amb gran responsabilitat i en el que estem ja treballant”.


Posada en valor del patrimoni del país

Un any més, L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura col·labora amb l’Associació Capital de la Cultura Catalana amb l’objectiu de realitzar un projecte patrimonial a la ciutat que cada any és mereixedora d’aquesta capitalitat i així valorar el patrimoni d’arreu de Catalunya. Enguany ha estat Igualada on s’ha desenvolupat una atractiva proposta cultural i turística amb la qual s’ha donat el tret de sortida a les JEP: RECorreguts. Rutes a peu pel barri del Rec d’Igualada, icona del patrimoni industrial català.

Aquesta nova proposta cultural i turística té la finalitat de donar a conèixer el valor patrimonial del barri del Rec, un conjunt arquitectònic declarat Patrimoni Industrial de Catalunya, a través d’uns recursos i materials de difusió accessibles i per a tots els públics: un mapa-guia imprès amb una selecció dels elements patrimonials més destacats per poder fer unes rutes autoguiades pel barri; el portal web, el qual s’ha desenvolupat amb la complicitat del teixit associatiu del barri; un vídeo promocional del barri del Rec, i un programa d’activitats previstes per al cap de setmana de les Jornades Europees de Patrimoni.

Aquestes rutes patrimonials i projectes de valorització del patrimoni se sumen a les realitzades a Tortosa, el Vendrell i Cervera en les edicions anteriors.


L’agenda de les Jornades Europees de Patrimoni

Les 480 propostes que ofereixen les Jornades Europees de Patrimoni tenen lloc en monuments, jaciments, museus, arxius i conjunts històrics d’arreu de Catalunya. S’han programat 9 activitats a la vegueria de l’Alt Pirineu, 146 a la vegueria de Barcelona, 5 a la vegueria del Camp de Tarragona, 86 de vegueria de Girona, 51 a la vegueria Central, 52 a la vegueria de Lleida, 12 a la vegueria de les Terres de Lleida i 72 a la vegueria del Penedès.

Enguany, es vol donar un èmfasi especial a les activitats organitzades sota el lema ‘Patrimoni i sostenibilitat’. En aquest sentit, destaquen, entre d’altres, propostes com la passejada per l’arbreda de Can Mercader, organitzada pel Museu Palau Mercader (Cornellà de Llobregat) per reconèixer els tipus de fusta emprats com a matèria primera en alguns dels mobles del Palau i destacar el valor patrimonial, sostenible i durable de la fusta; o el taller familiar “A la mar salada”, que organitza el Palau de Maricel (Sitges) per transmetre el patrimoni cultural marítim a través de la realització d’una barca de pesca amb materials de reciclatge.

Es podrà participar també d’una jornada de neteja i desbrossament de l'entorn de l'antic pont del camí romà d’Àger; d’un taller per treballar un prototip d'una escultura per la via pública utilitzant material de rebuigal Museu d’Art de Sabadell; o d’una proposta per descobrir les normes de recol·lecció de les remeieres per tal de no esgotar els recursos que recullen del bosc organitzat pel Centre d’Interpretació de la Bruixeria (Sant Feliu Sasserra).

Amb la voluntat de fer el patrimoni cultural accessible, no només en termes d’oferta i gratuïtat, sinó també prestant especial atenció a col·lectius específics, el Departament de Cultura organitza, des de fa diverses edicions, visites accessibles a diversos equipaments patrimonials de la Generalitat de Catalunya com el Palau Moja de Barcelona, el jaciment de la Roca dels Moros d’El Cogul (les Garrigues), el Monestir de Sant Pere de Rodes i la Canònica de Santa Maria de Vilabertran (Alt Empordà), el Reial Monestir de Santes Creus (Alt Camp) i la Cartoixa d’Escaladei (el Priorat). Al Palau Moja, les visites guiades inclusives seran realitzades per persones sordes signants en Llengua de Signes Catalana (LSC) en el marc del projecte SignemMuseus. A més, en el marc del projecte POCTEFA-ARTIS s’ha elaborat una guia d’anticipació de la visita al Palau per persones amb necessitats de suport, la qual ha comptat amb la col·laboració d’Aprenem Autisme. L’objectiu d’aquest material adaptat és facilitar la participació a les persones amb diversitat cognitiva a aquestes visites culturals.

Altres activitats impulsades pel Departament de Cultura són les que organitza Catalonia Sacra a 14 comarques catalanes. Una trentena d'activitats que permetran al públic apropar-se al patrimoni cultural de l'Església i conèixer catedrals, santuaris, retaules o tresors, com també activitats especials per descobrir aquells oficis que tenen una vinculació directa amb el patrimoni. En destaquen, sobretot, els 4 nous àudios explicatius d’obres destacades del nostre patrimoni que donen a conèixer aquestes obres mestres a persones amb discapacitat visual, però també esdevenen una audioguia que pot ser utilitzada per aquelles persones que volen conèixer més detalls quan es troben davant l’obra: el retaule de Santa Llúcia de Sant Llorenç de Lleida (Segrià), la portalada del monestir de Ripoll (Ripollès), el retaule del santuari del Miracle de Riner (Solsonès) i la predel·la del retaule de Sant Joan de Valls (Alt Camp).


L’accés a la cultura, una prioritat del Departament de Cultura

Un dels eixos de treball del Departament de Cultura és garantir que tothom tingui els drets culturals garantits, tant d’accés com de participació en la cultura. Les Jornades Europees de Patrimoni garanteixen l'accés lliure als monuments, conjunts històrics, museus i jaciments catalans, fomenta la participació i afavoreix l’accés al coneixement en un entorn lúdic i festiu. Aquesta iniciativa respon a la voluntat de fer el patrimoni més social i accessible, oferint a la ciutadania un accés universal al patrimoni i aconseguir la seva implicació perquè se l’estimi, se l’apropiï i esdevingui ambaixadora del seu patrimoni al món.

L’agenda es pot consultar al web de les Jornades Europees de Patrimoni.



1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 2837560

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia