Palau Robert

Imatge gràfica

Als Jardins de Palau Robert, dissabte dia 8 d'octubre al migdia

Tercera convocatòria del Cicle "Vine a escoltar el futur" amb el fotògraf Joan Fontcuberta

query_builder   5 octubre 2022 14:16

event_note Nota de premsa

Als Jardins de Palau Robert, dissabte dia 8 d'octubre al migdia

Tercera convocatòria del Cicle "Vine a escoltar el futur" amb el fotògraf Joan Fontcuberta

  1. Pels Jardins del futur ja hi han passat com a convidats els artistes Cesc Gelabert i Clara Segura
  2. Els propers hostes del cicle seran el músic Albert Guinovart (19 de novembre), la cineasta Carla Simón (26 de novembre) i el també cineasta Albert Serra en una data encara per determinar
  3. L’accés als Jardins és lliure i gratuït. Confirmació d’assistència a: tramesespalaurobert@gencat.cat


El cicle Vine a escoltar el futur convoca al Palau Robert a una sèrie de creadores i creadors perquè ens assenyalin, gràcies a la seva dilatada trajectòria artística, quines qüestions hem d'escoltar, estar atents, per poder afrontar les incerteses que ens planteja el futur.

La proposta vol incidir en la idea del jardí com a emissor de vibracions culturals. Enfront de la ciutat, el jardí ens permet emboscar-nos, ens obre un món màgic i suggestiu, ple de vida, i al mateix temps ens permet regenerar-nos. En aquest hàbitat dels Jardins del Palau Robert, diferents artistes de renom articulen un discurs personal que des de diferents disciplines -música, arquitectura, cinema, fotografia...– convida a la ciutadania a venir-les a escoltar, a participar de les seves idees i de la intervenció que hauran desenvolupat específicament per als Jardins del Palau Robert.


Una tercera trobada de luxe: Joan Fontcuberta

Joan Fontcuberta
L'artista Joan Fontcuberta, protagonista del tercer "Vine als Jardins a escoltar el futur"
{"name":"2022/10/05/14/10/8709812f-ad96-43a3-b2f0-a43aae7511dc.jpeg","author":"Palau Robert","type":"0","location":"0","weight":537735}

Després de les presències de Cesc Gelabert i de Clara Segura, el dia 8 d’octubre és el torn del fotògraf Joan Fontcuberta, qui serà entrevistat per la periodista Elisenda Roca i ens explicarà la seva visió del món, del futur i de la seva visió del “fotògraf a la fotografia”.

Durant més de quatre dècades, Joan Fontcuberta ha desenvolupat un treball artístic centrat en el camp de la fotografia, desplegant a més una activitat plural com a docent, assagista, comissari d’exposicions i historiador. Tant la seva producció creativa com de reflexió es situa en una perspectiva crítica del llenguatge i es centra en els conflictes entre naturalesa, tecnologia, fotografia, memòria i règims de veritat. Els seus projectes, habitualment de caràcter multidisciplinari, exploren la condició narrativa i documental de la imatge, parodiant-ne els vessants autoritaris.

Ha estat professor, entre altres centres, als Estudis de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra, al Department of Visual & Environmental Studies de la Harvard University de Cambridge, Massachusetts, Estats Units, i a Le Fresnoy / Studio National des Arts Contemporains, Turcoing, França.

És autor d’una dotzena de llibres d’història i assajos sobre la fotografia com “El beso de Judas. Fotografía y Verdad” (1997), “Ciencia y Fricción” (1998), “La cámara de Pandora. La fotografia después de la fotografía” (2010), “La furia de las imágenes. Notas sobre la postfotografía” (2016), “Revelacions” (2019) o “Imatges latents” (2022). Hi ha una trentena de monografies publicades sobre el seu treball de creació.

Ha realitzat exposicions individuals del seu treball a centres com el MoMA (Nova York, 1988), M.I.T. (Cambridge, 1988), Musée Cantini (Marsella, 1990), Art Institute (Chicago, 1990), IVAM (València, 1992), MNAC (Barcelona, 1999), Museum of Fine Arts (Fukui, Japan), Palazzo delle Esposizioni (Roma, 2001), ARTIUM (Vitòria/Gazteiz, 2003), Australian Center of Photography (Sydney, 2007), Palau de la Virreina (Barcelona, 2008), MEP (París, 2014), i Science Museum (Londres, 2014).

La seva obra ha estat adquirida per col.leccions públiques com les del Musée d’Art Moderne – Centre Georges Pompidou, Paris; Metropolitan Museum of Art, Nova York; Museum of Modern Art, Nova York; Art Institute, Chicago; San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco; National Gallery of Art, Ottawa; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid; MACBA, Barcelona, entre d’altres.

El 1994 va ser distingit com a Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres pel Ministeri de Cultura de França. El 1998 va rebre el Premi Nacional de Fotografia, atorgat pel Ministeri de Cultura; el 2011, el Premi Nacional de Cultura en Arts Plàstiques, atorgat per la Generalitat de Catalunya, i el Nacional d'Assaig, del Ministerio de Cultura. El 2013 va ser guardonat amb el Premi Internacional Hasselblad; el 2015 amb el Premio de Cultura de Fotografía de la Comunidad de Madrid, i el 2016 el Premi Ciutat de Barcelona en Assaig i Humanitats. El 2022 ha rebut el títol de Doctor Honoris Causa per la Université Paris 8.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia