Cultura

Festival de Sitges

Una trentena de produccions catalanes participen a la 55a edició del Sitges, Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

query_builder   6 octubre 2022 09:57

event_note Nota de premsa

Una trentena de produccions catalanes participen a la 55a edició del Sitges, Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

  1. El certamen, que tindrà lloc fins al 16 d’octubre, projecta 12 llargmetratges i 21 curtmetratges catalans
  2. La consellera Garriga participarà avui en la inauguració del festival
Sitges{"name":"2022/10/06/09/56/17fc9c70-bd41-4acc-a00b-226da45d2a47.JPG","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":141222}

El Sitges, Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya comptarà, en aquesta 55a edició, amb 33 films programats catalans, dels quals 12 són llargmetratges i 21 curtmetratges. Aquesta important presència catalana permet seguir dinamitzant el sector audiovisual i mostra com el certamen, fet fora de Barcelona, situa Catalunya en el mapa mundial i la converteix en país de referència pel sector.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez, participarà aquest vespre en la inauguració del Sitges, Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, considerat el primer festival del món en cinema de gènere fantàstic (fantasia, terror, ciència ficció, acció i thriller) i que se situa el primer a Catalunya pels seus resultats (audiència, convidats, pressupost, etc.) i el segon a l’Estat espanyol en impacte i ingressos per recursos propis (per sota del Donostia, Festival Internacional de Cine de San Sebastián). A més, Sitges pertany a l’European Fantastic Film Festivals Federation.

El Festival compta amb el suport del Departament de Cultura a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i té una Secció Oficial competitiva i una programació que inclou diverses seccions i activitats paral·leles, reunint així el millor cinema fantàstic del panorama nacional i internacional i combinant el cinema de gènere del moment amb una mirada cap a films que han traçat la història del fantàstic.

Major suport a l’audiovisual català

Enguany, el Departament de Cultura ha augmentat fins els 37 milions d’euros el suport a l’audiovisual, la xifra més alta posats en els últims anys, al servei de les empreses, de les sales, dels festivals i dels productors. Les línies de subvenció, 13, cobreixen tota la cadena de valor de l’audiovisual, amb diners destinats, per exemple, al desenvolupament i a la coproducció. Aquest suport ha ajudat a consolidar la realitat que a Catalunya hi ha el talent, una potent indústria audiovisual, una enorme varietat i riquesa de festivals i alguns, com el Festival de Sitges, situen el país al capdavant del món per continuar sent un pol per a l’audiovisual.

Per al Govern de la Generalitat, l’audiovisual és estratègic. El Departament de Cultura treballa línies per potenciar-lo, com va explicar la consellera Garriga a l’acte “Fem un gir de guió per a l’audiovisual català”, celebrat el juny d’enguany. Així, el Departament de Cultura s’ha marcat com una de les prioritats d’aquesta legislatura apostar per l’audiovisual en català per tal d’enfortir tot el sector audiovisual del país. A més, Departament ja ha augmentat el suport del Departament en tots els vessants de l’audiovisual i per impulsar, a llarg termini, projectes ambiciosos com el hubaudiovisual Catalunya Media City, una gran infraestructura a Les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs que serà un centre de recerca, innovació i producció per als sectors audiovisual, dels videojocs i de continguts digitals. 

El talent català a Sitges

El talent català serà present a Sitges, Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya al film inaugural del festival, Venus, dirigit per Jaume Balagueró.

També, destaca la presència, en la Secció Oficial Fantàstic a Competició, de dos llargmetratges catalans: Asombrosa Elisa (La Charito Films), dirigit per Sadrac González-Perellón, i La Pietat d'Eduardo Casanova (Link-Up Barcelona, Crudo Films, Pokeepsie Films), que recentment ha guanyat el premi a la Millor Pel·lícula al Fantastic Fest d'Austin.

En la Secció Oficial Fantàstic Fora de Competició es presentarà La niña de la Comunión, de Víctor García (Ikiru Films, Warner BrosPictures International España, Rebelión Terrestre, La Terraza Films, La niña de la Comunión AIE, Atresmedia Cine), i Mantícora (BTeamProds, Aquí y Allí Films, Punto Nemo AIE), la nova pel·lícula de Carlos Vermut.

La secció Noves Visions inclou dues produccions catalanes, La paradoja de Antares (Onirikal Studio) de Luis Tinoco, a competició, i Pequeña Flor (Setembro Cine, La Unión de los Ríos), dirigida per Santiago Mitre, que serà la pel·lícula de cloenda fora de competició.

D'altra banda, As Bestas de Rodrigo Sorogoyen (ArcadiaMotionPictures, Le Pacte, CronosEntertainment, Caballo Films) clausurarà, fora de competició, la Secció Òrbita.

El documental [REC] Terror sin pausa de Diego López-Fernández (Filmax, Volta Producción) forma part de la secció Sitges Documenta Fora de competició. El documental gira entorn el fenomen REC, dirigida per Jaume Balagueró i Paco Plaza, quinze anys després de l'estrena de la primera pel·lícula de la saga.

Anima't, la secció del festival dedicada a l'animació, inclou en la seva programació dos curtmetratges catalans: El matí del senyor Xifró (I+G Stop Motion) de Marc Riba i Anna Solanas, i Ashkasha (Lara MaltzAnimation), dirigida per Lara Maltz.

A més a més, els següents curtmetratges de producció catalana han estat seleccionats a diverses seccions:

  1. MermaidKiller
  2. Ad Inferos
  3. Psicario
  4. The 6 Relics of Helena Mason
  5. Jordan Point

La secció Noves Visions – Nova Autoria, que programa curtmetratges d'escoles de cinema catalanes, inclou les següents produccions:

  1. Agorafòbia
  2. El balneari
  3. Encantado de conocerte
  4. Invisible
  5. Frío polar
  6. Mira niño
  7. Ningú ho podrá creure
  8. No et preocupis
  9. Piedra, papel, tijera
  10. Sucio
  11. SweetSide
  12. Tornar a casa
  13. Wellness

Dins de les activitats de Sitges Industry, el projecte Tu no ets jo (Amor y Lujo, CapitánAraña, Proyecta Films), de Marisa Crespo i Moisés Romera, participarà a Coming Soon, una secció de finançament i pitchings per a projectes en desenvolupament.

Activitats d’Indústria

Pel que fa a l’apartat d’Indústria, Catalan Films, la marca d’internacionalització del cinema català, jugarà un paper important gràcies a la col·laboració que manté amb la part d’indústria del Festival. Per una banda, els espais professionals del festival duen la signatura de Catalan Films, es finança la plataforma de networking en línia pels acreditats professionals i s’ofereix als productors catalans diverses sessions de networking amb acreditats de la resta d’Espanya i internacionals per potenciar la circulació de les seves pel·lícules fora de Catalunya.

Per altra banda, enguany coorganitza, amb la Catalunya Film Commission i el Servei de Desenvolupament Empresarial de l’ICEC, el workshop Green Film Lab, sobre pràctiques sostenibles per a professionals del cinema europeu amb o sense projecte. L’objectiu és aprendre a fer un pla de sostenibilitat en producció audiovisual basat en el sistema de certificació Green Film. Es tracta d’un workshop organitzat amb diversos socis europeus i que s’inscriu en els treballs previs fets per la Catalunya Film Commission en el marc del Pla C* de Cultura pel Clima presentat el passat mes de maig i que marca un full de ruta mediambiental per a tots els sectors culturals, també l’audiovisual.

Aquest és el tercer d’una sèrie de tallers de tres dies organitzats a diferents regions europees durant l’any 2022. Mitjançant un enfocament pràctic, els participants aprendran a aplicar les millors pràctiques en matèria d'estalvi energètic, transport, allotjament, restauració, decoració, gestió de residus, reciclatge i comunicació. Tots aquests criteris estan basats en el sistema de certificació Green Film, en el qual la Catalunya Film Commission s’ha basat per dissenyar la Guia per a la incorporació de criteris de sostenibilitat a les filmacions i els rodatges

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia