Direcció General de Comunicació

funcio publica

El Govern de la Generalitat incorpora un permís per dol gestacional en l'àmbit laboral

query_builder   6 octubre 2022 15:05

event_note Nota de premsa

El Govern de la Generalitat incorpora un permís per dol gestacional en l'àmbit laboral

  1. També ha aprovat establir la flexibilitat horària en cas de menstruació o climateri amb afectació a la salut
  2. La consellera Laura Vilagrà subratlla que es tracta de mesures “pioneres” que situen Catalunya “al capdavant dels drets sexuals i reproductius en l’àmbit laboral”
  3. Consellera Tània Verge: “és hora de trencar el silenci d’un procés tan dolorós com és una pèrdua gestacional, pel qual passen moltes famílies.”


foto funcio publica{"name":"2022/10/06/15/02/ddc942f0-ad57-4122-8d1c-52cfb61c6e61.jpg","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":2013007}

El Govern de la Generalitat ha ampliat les mesures de flexibilitat i conciliació de la vida laboral i familiar de les treballadores i els treballadors públics amb dues noves mesures: un permís per dol gestacional i el règim de flexibilitat horària recuperable en cas de menstruació o climateri que tingui afectació sobre la salut i el benestar de la persona.

Les mesures s’han acordat, a proposta del Govern de la Generalitat, en el marc de la Mesa General de Negociació de l'Empleat Públic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya (MEPAGC). “Amb aquest acord aprofundim en la incorporació de la perspectiva de gènere en l’Administració de la Generalitat, concretament en la salut laboral, i, per tant, avancem vers la igualtat de gènere en el conjunt de la societat”,ha manifestat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, en una compareixença posterior a la Mesa General de Negociació de l'Empleat Públic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya reunida aquest matí per signar l’acord.

La consellera de la Presidència ha subratllat que “aquestes mesures desenvolupen nous drets sexuals i reproductius en l’àmbit laboral, fent de Catalunya un país capdavanter, i que només Nova Zelanda té reconegut aquest tipus de permís”. A més, el permís genera un nou dret tant per a la persona gestant com per a l’altra persona progenitora, al marge de l'estat civil, o per un o una familiar que es trobi dins del segon grau de consanguinitat o afinitat de la persona gestant.

Les mesures, són“un compromís del Govern”, i responen a la voluntatde“continuar millorant les condicions laborals del personal al servei de l’Administració, de donar resposta a les necessitats de conciliació en situacions vitals que així ho requereixen i de garantir nous drets sexuals i reproductius”, ha afegit Vilagrà.

Concretament, la Generalitat afegirà un nou supòsit en els permisos retribuïts en el marc dels deures relacionats amb la conciliació de la vida familiar i laboral perquè les persones progenitores que hagin patit una pèrdua gestacional entre la setmana 6 i el dia 179 de la gestació tinguin dret a un permís de 3 dies hàbils per contribuir a la recuperació del seu procés de dol. El permís afecta les pèrdues que es produeixen abans del sisè mes d’embaràs, que no estaven cobertes fins ara amb els permisos ja existents.

Amb aquestes mesures s’equipara aquest dol al permís per la mort d’un familiar directe. “El dol per una pèrdua durant l’embaràs és una realitat fins ara silenciada”, ha lamentat la consellera. Finalment, ha recordat que la Generalitat “és l’empresa amb més persones treballadores del país” i que amb aquestes mesures es vol revertir una situació injusta a l’hora que es vol “donar exemple” des de l’Administració pública, “per tal que posteriorment, es puguin estendre aquestes mesures al sector privat, en el marc de la concertació amb els agents socials i econòmics”,ha conclòs.

Per la seva banda, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, que ha comparegut juntament amb la consellera Vilagrà, ha assegurat que “la transformació feminista ha vingut a reconèixer nous drets i a trencar estigmes associats a processos fisiològics”. En relació amb els permisos per pèrdua gestacional, Verge ha destacat el compromís del Govern amb el reconeixement d'un dol molt invisibilitzat i silenciat: “És hora de trencar el silenci d’un procés tan dolorós com és una pèrdua gestacional, pel qual passen moltes famílies.”

D’altra banda, en el supòsit de menstruació o climateri amb afectació a la salut i el benestar, la Mesa ha acordat que les persones puguin absentar-se durant un màxim de vuit hores mensuals, recuperables en el termini dels quatre mesos posteriors en franges de mínim 30 minuts. En el cas específic de les persones amb torns de treball, la flexibilitat horària serà la de la durada del torn de treball. Les absències que es produeixin per aquest motiu s’hauran de justificar únicament mitjançant una declaració responsable, que es tramitarà de manera telemàtica.

La finalitat d’aquesta mesura és “garantir el dret al treball en condicions d’igualtat”, segons ha explicat Verge. “Si no tenim en compte els processos naturals que afecten els cossos de les dones, estem aplicant polítiques de salut laboral cegues al gènere i, per tant, discriminatòries”, ha subratllat. “És hora de trencar tabús i estigmes associats a la menstruació i al climateri”, ha reblat la consellera.

Arreu de Catalunya ja són diversos els municipis en què s’han presentat mocions per introduir permisos laborals, per dolors i problemes derivats del cicle menstrual o del climateri. Es tracta d’iniciatives pioneres tant a l’Estat espanyol com als països occidentals. A maig de 2022, ja es comptabilitzaven una trentena de municipis on s’han presentat aquestes mocions; en una vintena d’aquests municipis, la iniciativa havia estat aprovada.

La presentació per part del Govern de les dues mesures aprovades aquest dijous en el si de la Mesa respon al desenvolupament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, recollida per l’executiu en el Pla de Govern de la XIV legislatura, dins l’eix de transformació feminista.




3  

Imatges

Foto de la reunió

Foto de la reunió 21248

Foto de la signatura

Foto de la signatura 2013007

Foto de la reunió

Foto de la reunió 2081267

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia