Justícia, Drets i Memòria

.

El sacerdot caputxí Joan Botam i Casals, guardonat amb el 9è Memorial Cassià Just

query_builder   7 octubre 2022 10:16

event_note Nota de premsa

El sacerdot caputxí Joan Botam i Casals, guardonat amb el 9è Memorial Cassià Just

La distinció reconeix la contribució pionera del capellà al diàleg entre religions per promoure la pau, la convivència i l’entesa entre cultures

La Direcció General d’Afers Religiosos, que depèn del Departament de Justícia, ha atorgat el 9è Memorial Cassià Just al pare Joan Botam i Casals, sacerdot caputxí, pel seu compromís al llarg de tota la vida en la defensa de les llibertats civils i dels drets fonamentals.

Botam, nascut a les Borges Blanques, el 21 de setembre de 1926, ha estat el fundador, entre moltes altres iniciatives, del Centre Ecumènic de Catalunya (1984), per promoure el diàleg entre ortodoxos, anglicans, catòlics i protestants; més endavant va ser el promotor de la Plataforma Intercultural Barcelona 1992, per promoure el diàleg entre religions aprofitant la celebració dels Jocs Olímpics d’estiu de 1992 a Barcelona.

Contribució pionera al diàleg interreligiós

Els membres del jurat han destacat, de manera unànime, la seva contribució pionera al diàleg entre religions per promoure la pau, la convivència i l’entesa entre cultures. Amb el veredicte, el jurat vol posar en relleu que Joan Botam és un referent en tots els àmbits que el Memorial vol promoure, particularment el diàleg interreligiós, la defensa dels drets humans i la promoció de la pau. La seva tasca ha posat les bases de moltes de les iniciatives i entitats que s’han anat desenvolupant en aquests àmbits i que constitueixen una realitat notòria i positiva a Catalunya.

El jurat, presidit per la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, està integrat per la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley i Martínez; el president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, Francesc Torralba i Roselló; la directora de la revista Dialogal i de Lalè, Clara Fons i Duocastella, i el president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), Mohammed El Ghaidouni.

Memorial Cassià Just

L’any 2010 el Govern de la Generalitat de Catalunya va crear el Memorial Cassià Just, amb la voluntat de reconèixer persones o institucions que s’han significat per les aportacions a la construcció d’un espai comú de convivència de la pluralitat d’opcions religioses.

El guardó del Memorial Cassià Just consisteix en una obra d’art original. Enguany, la cerimònia del lliurament està prevista a principis de 2023.

Guardonats d’edicions anteriors

En edicions anteriors, el Memorial Cassià Just ha guardonat la Federació Internacional de l’Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura (FIACAT), per la seva lluita per l’abolició de la tortura i la pena de mort; el pare Carlo M. Martini, pel seu treball en l’intercanvi de persones de diverses sensibilitats; la germana Teresa Losada, per la seva tasca social en favor de les persones immigrades; la Comunitat Filipense de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes (Barcelona), per la seva aportació a la pedagogia i a l’espiritualitat; la Comunitat de Taizé, pel seu treball amb els joves a favor de la reconciliació amb perspectiva ecumènica; l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, per la promoció de les entitats locals a través de la Xarxa Catalana d’Entitats de Diàleg Interreligiós, i Jean Jacques Pérennès pel foment del diàleg entre les tradicions cristiana i islàmica en territoris i ambients poc proclius.


1  

Imatges

Pare Joan Botam

Pare Joan Botam 23133

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia