Educació

Fotografia

L'Institut Angeleta Ferrer inaugura el seu equipament definitiu en el barri del Fort Pienc de l'Eixample

query_builder   7 octubre 2022 11:48

event_note Nota de premsa

L'Institut Angeleta Ferrer inaugura el seu equipament definitiu en el barri del Fort Pienc de l'Eixample

●Un total de 142 alumnes han iniciat ja aquest nou curs les classes en l’edifici definitiu de l’Institut Angeleta Ferrer


●El nou equipament consta de 4.870,65 m2 distribuïts en sis plantes, a més d’una planta baixa, un altell i un soterrani; amb captadors solars i plaques fotovoltaiques per a la reducció de la despesa energètica


●El Departament d'Educació ha invertit un total de 7.750.000 €, mentre que l’Ajuntament de Barcelona ha cedit el solar on s’ha construït el nou centre


●L’Institut Angeleta Ferrer és un centre STEAM gràcies la col·laboració que el Departament d’Educació ha signat amb el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) per cuidar, promoure i ampliar l’educació científica de la població; a més de ser unareferència per a la recerca educativa i la formació del professorat en les àrees de la ciència i la tecnologia


Foto{"name":"2022/10/07/11/48/993aa8ee-5e4d-4aa8-808e-b3b678544cd8.jpeg","author":"Departament d'Educació","type":"0","location":"0","weight":794879}


L’Institut Angeleta Ferrer, que va obrir les portes el curs passat en una ubicació provisional al recinte de l’Escola Industrial en els mòduls de l’Escola Entença, ha estrenat aquest curs 2022-2023 l’equipament definitiu situat a l’Eixample. Les obres de construcció del nou edifici es van iniciar en el 2019 a càrrec d’Infraestructures.cat i el Departament d'Educació hi ha invertit 7.750.000 €, finançats pel fons REACT-EU com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19.

L’Ajuntament va cedir, l’any 1999, un solar al carrer de Marina, entre Consell de Cent i Diputació, perquè s’hi construís l’Institut Angeleta Ferrer.


A l’acte d’inauguració del nou equipament ha assistit el conseller d’Educació i president del Consorci d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, l’alcaldessa, Ada Colau, i el president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), Andreu Mas-Colell.

La creació d’un nou institut de secundària a la zona educativa de la Dreta de l’Eixample és una demanda històrica per part de la comunitat educativa per garantir l’accés equitatiu a una educació pública i de qualitat en aquesta zona. Amb el pas dels anys i el creixement de població en edat escolar obligatòria, es va incrementar la necessitat d’augmentar l’oferta pública amb aquest nou institut.

Fotografia{"name":"2022/10/07/11/45/b2e43b83-f261-42db-adca-077aef9b283f.jpeg","author":"Departament d'Educació","type":"0","location":"0","weight":714640}


Característiques del nou equipament

L'equipament de 4.870,65 m2 consta d'una planta baixa, on es situen els serveis comuns com l’administració, la biblioteca i la cafeteria, i sis plantes per a l'activitat lectiva. A més també disposa d’un altell on s'ubiquen les sales del professorat i les aules especialitzades; i un semisoterrani i un soterrani, destinats a l'activitat física de l'institut, amb vestidors, un pati interior amb les pistes poliesportives exteriors, i un gimnàs-espai polivalent de 503 m2 en el soterrani.

L’edifici té una capacitació energètica de tipus B i incorpora sistemes per a la reducció de la despesa d’energia. S’han instal·lat 22 unitats de captadors solars amb una superfície total de 50 m2 per a la producció del 60% de la demanda d’aigua calenta sanitària (ACS) que demanda l’edifici durant un any. També disposa de 56 plaques fotovoltaiques amb una potència total de 20.000 kilowatts pic (kWp), per generar una producció d’electricitat de 9.039,66 kWh/any per a l’equipament.

Les sis plantes per a l'activitat lectiva estan distribuïdes de la següent manera: les dues primeres (planta 1 i 2) són per al batxillerat i les aules de tutoria, i les quatre següents (planta 3, 4, 5 i 6) per a l'ESO.

L'Institut Angeleta Ferrer té una capacitat per a 500 alumnes d'ESO i de batxillerat. Aquest curs s’han matriculat un total de 142 alumnes de tres grups de 1r d’ESO (81 alumnes) i dos grups de 2n d’ESO (61 alumnes), i l'accés al centre és per la porta principal del carrer de la Marina 193-195.


Centre singular STEAM i de referència en la formació docent

Aquest institut del barri de Fort Pienc (Eixample) també serà un centre d'innovació educativa i formació docent en STEAM, conseqüència d’un treball de tres anys del Departament d’Educació i el BIST per actualitzar la manera com s’aprenen les ciències i la tecnologia al nostre sistema educatiu. Es tracta d’un centre que generarà innovació en els aprenentatges de les àrees STEAM (ciències, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques), i els vincularà a la recerca científica. També contribuirà a produir formació per als docents, tant a través d’estades en residència com de cursos i disseminació de bones pràctiques al conjunt del sistema. Aquest centre s’articularà en el marc de la funció ordinària d’un institut de secundària, tenint la doble funció d’innovació educativa i formació docent en STEAM d’una banda, i d’educació secundària per una altra.

El Departament d’Educació, l’equip del centre i el BIST estan acabant de concretar el desplegament de tot el programa d’innovació educativa i formació docent. Aquest pla té en compte diferents possibilitats de formació de docents (amb formats i ritmes diferents), aliances amb altres centres i agents, i fites concretes de transformació per al conjunt del sistema. Està previst que aquest pla es pugui presentar abans de finals d’any.

L’Institut Angeleta Ferrer desenvolupa un programa experimental d’innovació, recerca i formació del professorat en l’àmbit de les STEAM i vol ser també un recurs destinat a la millora del sistema educatiu que ha de permetre afavorir l’èxit educatiu de tot l’alumnat, la millora de les competències professionals docents i l’actualització de les pràctiques educatives. El centre és un espai per a l’especialització del professorat a través de la innovació organitzativa i metodològica, la recerca educativa i les evidències aplicades a la pràctica docent. D’aquesta manera, els docents podran aprendre i avançar en metodologies d’ensenyament i aprenentatge de les ciències i la tecnologia de la mà dels investigadors dels set centres de recerca del BIST. A més, es preveu un treball conjunt entre el professorat i els investigadors del BIST per impulsar l’avenç científic i tecnològic, tot connectant l’educació amb la recerca de frontera en un context real d’aprenentatge.

7 d’octubre de 2022

Fons FEDER{"name":"2023/07/11/12/29/414f8a27-fc1b-43d2-9d80-40879ccce895.png","author":"Educació","type":"0","location":"0","weight":27561}



El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia