Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Zona urbana amb jardí amb destrosses de senglar

Comença la temporada de caça de senglar a la serra de Collserola

query_builder   7 octubre 2022 13:15

event_note Nota de premsa

Comença la temporada de caça de senglar a la serra de Collserola

El Pla de xoc que té en marxa el Departament per reduir-ne les densitats inclou també accions específiques per al control de senglar en l’àmbit urbà i evitar possibles danys a la població

En una zona d’alta densitat d’exemplars i amb un alt nombre de visitants, s’extremen les mesures de seguretat per fer-hi possible els diferents usos

Un senglar a la zona de Collserola buscant aliment en un contenidor{"name":"2022/10/07/13/03/f4a7ff84-f72a-454b-9ccd-a1bb70846906.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":1128621}

Aquest dijous ha començat la temporada de caça del porc senglar al massís de Collserola. La primera de les 20 batudes programades des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s’ha fet a la zona de caça controlada de Collserola dins del terme municipal de Sant Cugat del Vallès, amb la participació de 38 caçadors autoritzats.

La resta de batudes programades a la serralada s’aniran fent fins al mes de febrer de 2023 i es reparteixen entre els municipis de Cerdanyola del Vallès, Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat. La superfície de les batudes no supera les 150 hectàrees i ocupa una proporció que no arriba al 2% de la superfície del Parc Natural.

Durant els darrers anys es manté l’activitat cinegètica en aquest espai natural on les societats de caçadors locals poden dur a terme tant batudes de caça del porc senglar com la caça de conills, tudons, tords i becades. Les jornades de caça van sempre de les 8 a les 15 hores i es troben aprovades en el pla tècnic de gestió cinegètica anual i fixades en un calendari i ubicacions concretes.

Un espai molt visitat amb mesures de seguretat

La singularitat del massís de Collserola, on l’ús públic i el nombre de visitants és molt més alt que a la majoria d’espais naturals, obliga a regular de forma molt estricta l’activitat cinegètica per fer-la-hi compatible. És per això que les mesures de seguretat són extraordinàries per reduir el risc d’accidents. Així, la pàgina web del Parc Natural de la Serra de Collserola anuncia aquestes batudes per tal que els usuaris puguin trobar-hi alternatives. El web informa també sobre els límits i accessos de les zones de batudes que queden restringits a la resta d’usuaris mitjançant el corresponent decret d’alcaldia dels municipis per on es desenvolupa. A més, en els centres d'informació i a través de les xarxes socials des del consorci es donen avisos de les zones i dates de les batudes. Els organitzadors de la batuda estan obligats, a més, a senyalitzar clarament els accessos principals i a disposar una persona que informi de la prohibició d’accedir-hi.


15 batudes i 106 senglars capturats la temporada passada

Durant la temporada de caça 2021-2022 es van fer un total de 15 batudes entre octubre i febrer, de les 20 programades, en què es van caçar fins a 106 exemplars de porc senglar.

La densitat en aquesta zona ha assolit el màxim històric de totes les dades anuals obtingudes fins a arribar als 17 senglars per km2.

Densitats de senglar a Collserola
Densitats de senglar a Collserola
{"name":"2022/10/07/12/38/ca865bf3-7485-4c64-b30e-66c6fe3dee72.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":46579}

A més de la caça tradicional, la població de senglars de Collserola està sotmesa a controls excepcionals per tal de reduir els conflictes que l’espècie provoca. En aquests controls s’actua principalment en aquells exemplars que s’han habituat el medi urbà, on troba refugi i molt d’aliment en escombraries i residus.

L’augment de les densitats es deu amb molta probabilitat a la reducció de l’activitat de caça i de controls excepcionals que es van haver de minimitzar durant l’any 2020 i 2021 a causa de les mesures de confinament per la covid-19. A més, durant l’hivern també de 2020 i de 2021 moltes batudes de caça es van suspendre per motius de seguretat, atesa l’excessiva presència de visitants durant aquest període, com a resposta del Departament a les inquietuds dels ajuntaments.

Un Pla de xoc per reduir les densitats de senglars també en l’àmbit urbà

Aquests batudes s’emmarquen en el Pla de xoc que el Departament té en marxa per al període 2022-2025 per al control dels danys produïts i conflictes que originen els senglars. Amb un pressupost de més de 10 milions d’euros, vol reduir les poblacions de senglar i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya, per assolir un nombre de senglars estable i compatible amb la conservació d’altres espècies dels nostres ecosistemes i amb les activitats humanes.

Zona urbana amb jardí amb destrosses de senglar
Zona urbana amb jardí amb destrosses de senglar
{"name":"2022/10/07/13/10/b6f48bd2-39b6-4967-85a7-d1f896b7ebbb.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":789040}

Aquest Pla contempla mesures específiques i àmbits d’actuació per reduir els conflictes provocats pels senglars urbans. Algunes d’aquestes mesures passen per assessorar els ajuntaments de la problemàtica del senglar i de les mesures que es poden emprendre, o la revisió i anàlisi dels punts d’ubicació i tipus de papereres i contenidors i dels sistema de recollida de residus de manera que no siguin una font d’aliment i conflictes. També hi ha la revisió dels punts d’alimentació de gats i coloms, de manera que la seva existència no afavoreixi la presència del senglar, i la prohibició estricta d’aportació de menjar als senglars o d’altres animals. A més de campanyes de sensibilització de la població pel que fa a la situació, problemàtica i actuacions a evitar.2  

Imatges

Zona urbana amb jardí amb destrosses de senglar

Zona urbana amb jardí amb destrosses de senglar 789040

Senglar a la serra de Collserola buscant menjar en una zona de contenidors

Senglar a la serra de Collserola buscant menjar en una zona de contenidors 1128621

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia