El Departament d’Acció Exterior i Govern Obert organitza una jornada per al cos consular sobre mobilitat i patrimoni amb una visita al Centre d’Operacions dels FGC i a l’Abadia de Montserrat

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha acompanyat el cos consular acreditat a Barcelona en una nova sortida organitzada pel Departament, en aquesta ocasió amb una visita al Centre d’Operacions de Rubí dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, primer, i a l’Abadia de Montserrat, després. L’objectiu de la sortida és presentar al cos consular la gestió de la mobilitat sostenible des de Catalunya, d’una banda, i el patrimoni natural, cultural, artístic i religiós amb la visita al Museu i al Monestir de Montserrat, d’una altra.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha acompanyat el cos consular acreditat a Barcelona en una visita al Centre d’Operacions de Rubí dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i a l’Abadia de Montserrat.{"name":"2022/10/07/14/49/be925670-7a32-4c93-a07b-c35f96af0c2b.jpeg","author":"Comunicació XGO","type":"0","location":"0","weight":368354}

“Ferrocarrils és la millor empresa pública de Catalunya. És un referent de com ens agrada fer les coses”, ha assegurat la consellera Victòria Alsina a la presentació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) al cos consular acreditat a Barcelona. “És un exemple del futur de la mobilitat sostenible”, ha destacat Alsina, que ha fet notar que “no és habitual de trobar uns índexs de satisfacció tan alts en transport públic”. “Des de Catalunya tenim clar que la descarbonització del país i de la nostra economia passa pel transport públic”, ha assenyalat la consellera.

A més, Alsina també ha recordat que el programa del ‘hub’ consular “ha de servir perquè els cònsols puguin imaginar possibles col·laboracions entre els seus països i Catalunya”.

La presidenta dels FGC, Marta Subirà, ha presentat l’empresa pública de transport als més de 20 representants diplomàtics assistents, a l’Espai Provença, a l’estació de FGC Provença de Barcelona.

Subirà ha posat en valor que FGC va ser la primera empresa que va crear el Govern de la Generalitat recuperada, “un exemple de la importància que el Govern de Catalunya va donar a la necessitat de mobilitat de la ciutadania i a les infraestructures del país”. “La nostra missió és descarbonitzar la mobilitat, eliminar cotxes de les carreteres i que les persones tinguin un servei de transport públic fiable i competitiu”, ha afegit.

La presidenta de FGC també ha detallat l’activitat en mercaderies que realitza la companyia, els actius turístics que gestiona (sis estacions de muntanya del Pirineu català i el Parc Astronòmic del Montsec), així com la col·laboració amb altres països i institucions. I ha convidat el cos consular al proper Congrés Internacional de Transport Públic, que se celebrarà a Barcelona el mes de juny de l’any que ve i en el qual FGC hi té un paper important com a membre del comitè organitzador.

Després el grup ha viatjat amb FGC fins a Rubí, on hi ha el Centre d’Operacions de l’empresa. S’ha fet una visita al Centre de Control Integrat, als tallers, al simulador i a la nau de material històric.

La consellera Victòria Alsina intervé a la presentació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) al cos consular acreditat a Barcelona. {"name":"2022/10/07/14/54/2c261ec3-64e9-4a97-82f7-27baa5f806cf.jpeg","author":"Comunicació XGO","type":"0","location":"0","weight":217187}

Sobre els FGC

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) és una empresa pública de la Generalitat de Catalunya que gestiona infraestructures i serveis ferroviaris. És un dels principals actors del sistema de transport públic de Catalunya amb 300 km de línies ferroviàries en trams urbans i suburbans, inclosos quatre serveis de metro a la ciutat de Barcelona. En l’àmbit del turisme, també gestiona el cremallera de Núria, el de Montserrat, i quatre funiculars: Sant Joan i de la Santa Cova, a Montserrat, Vallvidrera i Gelida. A més, l’empresa és propietària de sis estacions d’esquí i muntanya: La Molina, Vall de Núria, Vallter, Espot, Port Ainé i Boí Taüll, així com del Parc Astronòmic del Montsec.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya es va constituir el 5 de setembre de 1979 amb la intenció que aquesta corporació explotés els ferrocarrils que eren de titularitat pública de Catalunya. Així es va convertir en la primera empresa pública que creava la Generalitat de Catalunya restaurada.

Visita a Montserrat

Després de la visita al Centre d’Operacions dels FGC, la comitiva s’ha desplaçat fins a Montserrat, on han pogut fer un trajecte amb el cremallera abans de visitar l’Abadia de Montserrat. Allà han estat rebuts pel pare abat Manel Gasch, que ha dit als cònsols que Montserrat és “aparador de la nostra identitat cultural catalana al món”.

“Montserrat és un lloc molt especial pels catalans. Una muntanya plena de simbolisme per als qui estimem Catalunya i les seves arrels profundes i plenes d’història, que conforma un espai natural únic, i un punt de pelegrinatge per a creients”, ha explicat la consellera Alsina als cònsols. “La visita a Montserrat ens permet descobrir el futur de l’Abadia de Montserrat a les portes del seu mil·lenari, l’any 2025”, ha recordat la consellera.

El cos consular ha tingut l’ocasió de visitar el Museu de Montserrat, que exhibeix importants col·leccions de diferents èpoques i obres de pintors com el Greco, Caravaggio, Picasso, Dalí, Rusiñol o Casas, o d’escultors com Llimona.

Seguidament, han visitat el monestir de Montserrat acompanyats del seu prior, Bernat Juliol, i han pogut veure els dominis monàstics com la biblioteca o la basílica, on han vist de prop la Mare de Déu de Montserrat, la verge romànica coneguda popularment com la Moreneta.

La consellera Alsina ha volgut recordar també que “Montserrat és coneguda, també, per la seva excepcional biblioteca i per l’Escolania, un dels cors litúrgics de nens més antics d’Europa, documentat des del segle XIV”.

A la jornada del cos consular sobre mobilitat i patrimoni hi han assistit, a més de la consellera Alsina i de la presidenta de FGC Marta Subirà, el secretari de Mobilitat i Logística del Departament de Polítiques Digitals i Territori, Isidre Gavín; el secretari general del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert, Lluís Baulenas; el secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras; la director general de l’Acció Exterior, Muntsa Vilalta; el director general de la Representació del Govern a l’Exterior i de la Unió Europea, Gerard Vives; la directora general de la Catalunya Exterior, Laura Costa; el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens; el director general de Dades Obertes, Transparència i Col·laboració, Albert Cañigueral; el director general de Participació, Processos Electorals i Qualitat Democràtica, Miquel Salvador; i el director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, Manuel Manonelles.

L’acció exterior comença a ‘casa’

El programa del ‘hub’ consular del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert pretén apropar els principals actius de Catalunya al personal diplomàtic i representants acreditats d’altres països.

La jornada sobre mobilitat i patrimoni al Centre d’Operacions dels FGC i a l’Abadia de Montserrat s’emmarca en aquest programa del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert per detectar oportunitats i crear complicitats entre Catalunya i països tercers de la mà d’actors culturals, econòmics, socials, acadèmics i institucionals, entre d’altres. El Govern de la Generalitat treballa per teixir aliances i marcs de cooperació estratègica amb tots els actors internacionals establerts a Barcelona. Per això, el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert organitza activitats i jornades de treball entre el Govern, el cos consular i diferents actors del país.

La primera activitat programada va tenir lloc el setembre passat al port de Barcelona; al novembre es va organitzar una visita al Barcelona Supercomputing Center, i al desembre es va fer una recepció al Palau de Pedralbes amb motiu de les festes de Nadal, amb una mostra de danses populars i nadales tradicionals catalanes. El mes de gener passat, la consellera Alsina i el conseller Giró van explicar els pressupostos del 2022 de la Generalitat al cos consular, i a finals del mateix mes hi va haver la visita al Museu Nacional d'Art de Catalunya per parlar de la internacionalització de la cultura catalana. Al març es va organitzar la jornada sobre biomedicina al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i a Amer, i a l’abril una recepció amb motiu de la diada de Sant Jordi. La vuitena jornada, al juny, es va dedicar al potencial empresarial i industrial català al Vallès amb una visita a la Cecot i al sincrotró ALBA. Al juliol va tenir lloc una visita al Món Sant Benet i a la Fundació Alícia per presentar el sector agroalimentari i la gastronomia catalana. La darrera activitat va ser el diumenge 2 d’octubre amb una sortida a Tarragona per assistir al Concurs de Castells.

3  

Imatges

El Departament d¿Acció Exterior i Govern Obert organitza una jornada per al cos consular sobre mobilitat i patrimoni amb una visita al Centre d¿Operacions dels FGC i a l¿Abadia de Montserrat.

El Departament d¿Acció Exterior i Govern Obert organitza una jornada per al cos consular sobre mobilitat i patrimoni amb una visita al Centre d¿Operacions dels FGC i a l¿Abadia de Montserrat. 270953

El grup ha viatjat amb FGC fins a Rubí, on hi ha el Centre d¿Operacions de l¿empresa. S¿ha fet una visita al Centre de Control Integrat, als tallers, al simulador i a la nau de material històric.

El grup ha viatjat amb FGC fins a Rubí, on hi ha el Centre d¿Operacions de l¿empresa. S¿ha fet una visita al Centre de Control Integrat, als tallers, al simulador i a la nau de material històric. 253541

La consellera d¿Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha acompanyat el cos consular acreditat a Barcelona en una nova sortida organitzada pel Departament.

La consellera d¿Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha acompanyat el cos consular acreditat a Barcelona en una nova sortida organitzada pel Departament. 147990