Mossos d'Esquadra

Els Mossos desarticulen un grup criminal especialitzat en estafar persones pels mètodes d'smishing i phishing per fer compres fraudulentes amb les seves targetes bancàries

query_builder   8 octubre 2022 09:29

event_note Nota de premsa

Els Mossos desarticulen un grup criminal especialitzat en estafar persones pels mètodes d'smishing i phishing per fer compres fraudulentes amb les seves targetes bancàries

.Els detinguts enviaven correus electrònics o missatges de text amb enllaços maliciosos per obtenir les dades de les víctimes

. Un cop disposaven de les dades bancàries utilitzaven les targetes de crèdit o dèbit per fer compres en establiments comercials, preferentment botigues de roba o de dispositius electrònics

. També compraven grans quantitats de cupons de la ONCE del tipus “rasca” per obtenir premis i d’aquesta manera generar diners en metàl·lic

. S’han acreditat fins 37 víctimes, entre fets consumats i temptatives, en diversos punts de l’Estat espanyol

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Nord i de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Granollers han detingut cinc persones com a presumptes autores de pertinença a grup criminal i per delictes d’estafa.

La investigació comença l’any 2021 quan els agents detecten un grup de persones que es dediquen a fer compres en establiments comercials que paguen amb targetes de crèdit o dèbit de terceres persones, que prèviament han obtingut de manera fraudulentes, inserides a terminals mòbils.

El mètode per obtenir les dades de les víctimes era mitjançant el que es coneix com smishing: enviaven un missatge de text a diverses persones on els explicaven que havien de fer un petit pagament per rebre un paquet des de Correos o qualsevol altra empresa de paqueteria. Un cop la víctima accedia havia d’entrar a una pàgina web similar a la de l’empresa de paqueteria en qüestió i emplenar les seves dades bancàries. També mitjançant phishing: en aquest cas la víctima rebia un correu electrònic que l’informava que havia de canviar la contrasenya de la seva entitat bancària. Un cop ho acceptava es redirigia a una pàgina web on la víctima introduïa la contrasenya i l’usuari vinculats al seu compte digital amb la qual els autors tenien accés les seves dades bancàries).

El fet que al cap d’un temps els investigadors de les dues unitats investigadores constatessin que s’havia produït un important augment de fets es va crear un equip conjunt d’investigació (ECI). Les indagacions policials es van centrar en la identificació dels components del grup criminal i la seva desarticulació.

Els investigadors van constatar una realitat recorrent en els integrants dels grups criminals: els investigats no tenien cap activitat professional remunerada ni ingressos lícits. D’altra banda, també es va fer evident que en el seu dia a dia acostumaven a fer compres en diversos establiments i que duien a terme els pagaments amb diversos terminals mòbils, que s’intercanviaven entre ells. Els comerços habituals eren les botigues de roba, un quiosc de la ONCE, botigues de telefonia mòbil i dispositius electrònics i establiments de queviures, entre d’altres.

De les gestions realitzades pels agents es van poder localitzar 37 víctimes, algunes per delictes en grau de temptativa i d’altres per fets consumats i amb un abast territorial que, a més de Catalunya, s’estenia per diverses localitats de l’Estat espanyol: Madrid, Gijón, Cádiz, Ciudad Real, Sevilla, Palma de Mallorca, Alacant, Palència, Badajoz o Bilbao, entre d’altres. Un exemple de la voracitat delictiva del grup i de l’efecte que podia produir en les víctimes, en un dels casos es van gastar uns 18.000 euros d’una víctima en sis dies i van intentar demanar un préstec al seu nom per valor de 45.000 euros més.

La investigació també va posar de relleu que compraven de manera habitual i en grans quantitats diferents tipus de cupons (del tipus rasca) en establiments de la ONCE i que pagaven sempre amb els terminal mòbils amb les dades de les targetes obtingudes. D’aquesta manera obtenien els premis d’aquest joc i d’aquesta manera generaven diners en efectiu. Des de la ONCE van informar que havien detectat un increment sospitós de la venda d’aquests tipus de cupons entre els mesos de febrer i setembre de l’any 2022, amb operacions que ascendien a 122.000 euros.

El grup criminal estava format per vuit persones, que residien en domicilis a les localitats de Barcelona, El Masnou i Sant Boi del Llobregat. A finals de setembre es van dur a terme entrades i escorcoll en aquests immobles i els investigadors van poder detenir cinc dels membres del grup criminal. De les tres persones restants, una es va localitzar i va quedar com a investigada.

Els policies van intervenir 49 terminals mòbils, 33 targetes SIM, 4.000 euros en efectiu, cinc ordinadors portàtils, 43 tiquets de compra, 191 cupons de la ONCE, sis rellotges d’alta gamma i gran quantitat de roba d’alta gamma amb etiquetes.

Els investigadors no descarten la localització de més víctimes com a resultat de l’estudi dels objectes i documents intervinguts, com tampoc la identificació de nous components d’aquest grup criminal.

Els arrestats van passar a disposició judicial el 30 de setembre i el jutge va decretar llibertat amb càrrecs i amb mesures cautelars.


Àrea de Comunicació

Barcelona, 8 d’octubre de 2022

1  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 2182184

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia